2016 – 2020: 20 de proiecte pentru Târnăveni Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 696 Vizualizări

2016 – 2020: 20 de proiecte pentru Târnăveni

foto blocuriFonduri locale: Proiectele pentru perioada 2016 – 2020 sunt, în cea mai mare parte, realizate. Urmează licitațiile și execuția efectivă a lucrărilor pentru:

  1. Modernizarea altor 24 de străzi: Narciselor, Înfrățirii, Digului, Plevnei, Progresului, Mesteacănului, Recoltei, Aviației, Bazinului, G. Coșbuc – extindere, Petru Maior, Codrului, Viticultorilor, Ciocârliei, Plugarilor, Lacrămioarei, Marășești, Păltiniș, Timișului, Tractoriștilor, Sticlarilor, Stelelor, Morii și Albinei.
  2. Modernizarea drumului comunal DC 83, cuprins intre DN 14A și satul Bobohalma
  3. Rețeaua de apă în cartierele Victoriei și Industriei-Tineretului
  4. Rețeaua de canalizare menajeră pe străzile Prefect V. Moldovan și Băilor
  5. Reabilitarea, modernizarea și extinderea Gimnaziului de Stat „Traian” și Colegiului Tehnic

Din fonduri naționale, prin Compania Națională de Investiții se vor realiza:

  1. Centrul Cultural municipal Târnăveni (pe amplasamentul actualei Piețe Obor)
  2. Pod rutier peste râul Tarnava Mică
  3. Sală de sport cu o capacitate de 180 de locuri, la Școala Gimnazială “Avram Iancu”
  4. Căminul Cultural Bobohalma
  5. Alimentarea cu apă potabilă a Cartierului Botorca (străzile Mediașului, Velțului, Nouă, Apicultorului)

Din fondurile financiare nerambursabile alocate României pentru programe derulate în perioada de programare 2014 – 2020 vom realiza zece proiecte prioritare:

  1. Centru de formare profesională, calificare și recalificare a adulților
  2. Școala Transilvană de Arte și Meserii – crearea infrastructurii suport pentru activități de cercetare, dezvoltare și inovare
  3. Modernizarea zonei centrale a municipiului Târnăveni
  4. Amenajarea a încă 270 de locuri de parcare acoperite, în toate cartierele
  5. Amenajarea unei zone de promenadă şi agrement pe malul Târnavei Mici
  6. Amenajarea zonei Băilor de nămol Alunei, pentru turism ecologic şi balnear
  7. Dezvoltarea de programe integrate pentru sprijinirea integrării grupurilor vulnerabile în programe de educație și formare profesională
  8. Sprijinirea persoanelor care practică agricultura de subzistență pentru a se asocia în grupuri de producători
  9. Organizarea unui Centru de informare și consultanță agricolă
  10. Conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural al orașului Târnăveni în scopul creșterii atractivității turistice a zonei prin proiectul “Drumul vinului”, reabilitarea Sinagogii și a Casei memoriale Ligeti György

Parcări acoperite, în toate cartierele orașului

După modelul de la Tîrgu Mureș, unde Primăria a amenajat parcări acoperite, situate în proximitatea blocurilor din cartiere, la Târnăveni vor fi construite în următoarele luni câteva sute de locuri de parcare. Proiectul va continua în 2017, cu încă 270 de asemenea obiective.

Consiliul local a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico economici pentru proiectul de investiţii “Amenajare de parcări acoperite la Târnăveni”. Valoarea totală a investiţiei este de peste 540.000 de lei. În total, în prima fază a proiectului, se vor amenja 242 de parcări acoperite, iar planul pe cartiere este următorul:

Armatei – 30 de parcări acoperite

Zorilor – 25 de parcări acoperite

1 Decembrie 1918 – 90 de parcări acoperite

Aleea Gării – 32 de parcări acoperite

George Enescu – 11 parcări acoperite

Viitorului – 6 parcări acoperite

Frumoasa – 20 de parcări acoperite

Şoimilor 53 – 7 parcări acoperite

Şoimilor Piaţă – 4 parcări acoperite

Păcii – 17 parcări acoperite

 foto burse elevi

Burse pentru elevi

În 26 mai, a avut loc ultima ședință a actualului Consiliu Local Târnăveni. Printre subiectele supuse la vot, s-a propus și stabilirea cuantumului lunar al burselor acordate elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Târnăveni, pentru semestrul al doilea, astfel:

  • burse de performanță– 100 lei/elev
  • burse de merit – 50 de lei/elev
  • burse de studiu – 40 de lei/elev
  • burse de boală – 40 de lei/elev
  • burse pentru elevi din mediul rural – 30 de lei/elev
  • burse pentru elevi din familii cu venituri mici – 30 lei/elev

”Ne-am fi dorit să avem posibilitatea acordării unor sume mai mari fiecărui elev aflat în aceste categorii. Banii nu sunt foarte mulți, dar sunt, în primul rând, un imbold pentru cei care își doresc, încă de pe băncile școlii, să câștige proprii lor bani și, nu în ultimul rând, o recompensă pentru cei care se străduiesc să fie cei mai buni. Am pus întotdeauna accentul pe importanța învățăturii, dar tinerii noștri au nevoie de un stimulent în plus”, a declarat primarul Municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan.

La Târnăveni, impozitele nu se majorează!

În baza unei Hotărâri a Consiliului Local al municipiului Târnăveni, s-au diminuat cotele de impunere pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul este de 0,2%, iar pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice impozitul este de 0,4%. Achitarea impozitelor conform noilor cote poate fi efectuată începând cu data de 30 mai 2016. Cotele se aplică pentru întreg anul fiscal 2016, inclusiv pentru contribuabilii care au achitat până în acest moment impozitul pentru clădirile nerezidențiale, astfel încât de prevederile acestei hotărâri vor beneficia toți cetățenii orașului.

“Pentru că am asistat la o dezbatere intensă pe această temă, vă rog să îmi permiteți să vă informez în legătură cu traseul aplicării acestui act aprobat de Consiliul Local: Hotărârea nr. 54/2016 a fost adoptată în data de 28 aprilie 2016. Conform legii, Instituția Prefectului verifică legalitatea actelor administrative emise de toate unitățile administrativ-teritoriale. Astfel, am fost informați că se va începe procedura atacării Hotărârii nr. 54 la instanța de contencios administrativ. Conform art. 3 al.3 din Legea nr. 554/2004, actul atacat este suspendat de drept. Încă din data de 9 mai am făcut demersuri la Instituția Prefectului, în sensul comunicării dovezii de atacare în instanță a HCL 54/2016. Astăzi, 25 mai, am fost informați că HCL nr. 54/2016 nu va mai fi atacată, precizându-se că nu s-au sesizat elemente de nelegalitate. Astfel, s-a trecut de îndată la aplicarea Hotărârii. Facem lucrurile temeinic și RESPECTĂM LEGEA!”, spune Sorin Megheșan

Elevii din Târnăveni sunt în siguranță

Sorin Megheșan: “Încercăm să reducem rata infracționalității prin toate metodele și mijloacele posibile. Și se pare că lucrurile funcționează din ce în ce mai bine. Cu ajutorul sistemelor de supraveghere prin camere video amplasate pe teritoriul orașului am reușit să rezolvăm mult mai multe cazuri decât în trecut și am tăiat din tupeul celor care se încăpățânează să încalce legea. Poate chiar mai importantă este siguranța copiilor noștri, de aceea vom monta camere de supraveghere în toate unitățile de învățământ”. Siguranța în școli a elevilor a devenit în ultimul timp un subiect tot mai discutat, tocmai datorită faptului că protecția lor reprezintă o problemă tot mai evidentă. Dacă acum 10 ani ne trimiteam copiii singuri la școală, astăzi nu mai putem fi siguri de ce li se poate întâmpla, nici măcar după ce intră în incinta școlii. Acesta este motivul pentru care Primăria Municipiului Târnăveni a decis joi, 26 mai, în ședința Consiliului Local, achiziționarea de sisteme de supraveghere video pentru Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși”, Școala Primară „Decebal” – Bobohalma și Școala Gimnazială „Vasile Moldovan”.

Astfel de sisteme există deja în incinta Colegiului Tehnic, în Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” și la Școala Gimnazială „Avram Iancu”. Camerele sunt montate la intrarea în instituțiile școlare și pe holurile acestora. ”

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE