Raport de activitate al primarului comunei Beica de Jos, Maria Moldovan Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2550 Vizualizări

Raport de activitate al primarului comunei Beica de Jos, Maria Moldovan

1A„Stimaţi consăteni,

Acum, la finalul celui de-al doilea mandat de primar al comunei Beica de Jos, mă adresez dumneavoastră pentru a vă prezenta tot ce am realizat din anul 2008 încoace. Este datoria mea să prezint, în rândurile care urmează, un raport de activitate pe care l-am întocmit în primul rând din respect pentru dumneavoastră.

Am avut o misiune deloc uşoară în ultimii opt ani, Beica de Jos nefiind una dintre comunele bogate ale judeţului Mureş. Dimpotrivă. Însă greutăţile de ordin financiar-administrativ care au creat în permanenţă presiune pe bugetul local au fost compensate printr-o mobilizare a echipei pe care o conduc şi de dorinţa de a realiza cât mai multe lucruri frumoase şi utile pentru comuna noastră şi pentru vrednicii ei locuitori.

Au fost patru ani grei, în care s-au făcut însă foarte multe. Dacă în perioada primului meu mandat de primar, între 2008-2012, la nivelul conducerii Primăriei nu a existat acea linişte necesară pentru demararea şi ducerea unor proiecte la bun sfârşit, din 2012 încoace situaţia s-a schimbat radical. Am avut alături de mine un alt viceprimar, vrednic, priceput şi gospodar, căruia îi pasă de oameni şi de nevoile comunităţii. Am făcut o echipă foarte bună şi rezultatele nu au întârziat să apară. În ultimii patru ani s-au făcut mai multe proiecte decât s-au făcut din 1990 încoace. Nu e o laudă, ci o realitate. Am atras, prin diverse proiecte, foarte multe fonduri, bani pe care i-am folosit la dezvoltarea comunei. Beica de Jos este acum un mare şantier, cu mai multe proiecte importante în desfăşurare.

lucrari 1

Astfel, proiectul pentru introducerea canalizării şi apei menajere este aproape de finalizare. O promisiune făcută în urmă cu mai mulţi ani, care devine realitate. Infrastructura rutieră este, de asemenea, în curs de modernizare. O parte din drumuri au fost asfaltate, urmează altele. Drumuri care până ieri erau impracticabile după orice ploaie, astăzi sunt pietruite. Căminele culturale din cele şase sate aparţinătoare au o altă faţă. Copiii dumneavoastră merg la grădiniţă şi la şcoală unde primesc educaţia necesară în condiţii foarte bune.

A fost un efort considerabil pe care l-am făcut alături de echipa mea, căreia îi mulţumesc. Nu mi-am urmărit scopuri sau interese personale, ci întotdeauna am fost preocupată de binele comunităţii. Am lucrat în primul rând cu cinste şi dăruire, cu speranţa şi credinţa în bunul Dumnezeu că Beica de Jos devine pe zi ce trece o comună din ce în ce mai frumoasă.

Recunosc, mai sunt încă multe de făcut. E greu să mulţumeşti pe toată lumea, dar ce pot să vă asigur, dragi consăteni, este că am ascultat şi voi asculta în continuare părerile, doleanţele şi sugestiile tuturor cetăţenilor din comună. Pentru mine, toate cele şase sate ale comunei sunt la fel de importante pentru că doar împreună putem dezvolta Beica de Jos. Am încercat să rezolv problemele fiecărui sat, indiferent de complexitatea acestora. Uşa mea e deschisă permanent pentru cetăţeni, fie că e vorba de locuitori din Beica de Jos, Beica de Sus, Căcuciu, Nadăşa, Sânmihaiu de Pădure sau din Şerbeni. Orice sătean care calcă pragul Primăriei este şi va fi tratat cu serozitate şi respect maxim.

lucrari 2

Am făcut multe, cu bani puţini de la bugetul local, în aceşti opt ani. Îi mulţumesc bunului Dumnezeu pentru asta, dar şi dumneavoastră, oamenilor vrednici din comună, care mi-aţi fost mereu alături şi fără de care nu puteam realiza mare lucru. Dumneavoastră mi-aţi oferit zi de zi puterea şi energia necesară pentru a lucra la dezvoltarea comunei Beica de Jos.

Dumneavoastră vă ofer, aşadar, cu respect şi prietenie, acest raport de activitate care oglindeşte activitatea pe care am desfăşurat-o din anul 2008 încoace.

lucrari 3

Investiţii record în ultimii patru ani

Cel mai important proiect derulat în mandatele 2008-2016 se numeşte „Sistem de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în comuna Beica de Jos”. Valoarea totală a proiectului este de 8.531.493 lei, din care 80% finanţare nerambursabilă din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu şi 20% co-finanţare din bugetul local. Toate conductele de apă-canal sunt introduse, bazinul de apă este montat, mai avem partea electrică, de montat pompele și de făcut branșamentele. Până în prezent, comuna Beica de Jos nu are nicio datorie către executant, am ţinut pasul cu lucrările. Lucrarea este executată în proporţie de 80%, iar recent am adus proiectul de branşamente pentru apă şi canal la Ministerul Mediului, am făcut toate demersurile ca şi această investiţie să fie suportată de Primărie şi Ministerul Mediului şi aşteptăm răspunsul astfel încât locuitorii comunei Beica de Jos să beneficieze şi de branşare gratuită.

lucrari 4

Când am fost aleasă în funcţia de primar, drumurile şi infrastructura erau într-o stare foarte proastă, ploua practic în Primărie, în casele de cultură şi în şcoli. Nu am găsit niciun proiect început în sectorul infrastructurii şi în plus am prins şi perioada crizei economice care a fost în România. Un proiect de infrastructură căruia i-am acordat atenţie maximă a fost „Reabilitarea şi modernizarea drumului comunal DC 11 Beica de Jos – Şerbeni, comuna Beica de Jos”. Valoarea proiectului este de 5.801.924 lei, bani proveniţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar în prezent lucrările sunt în plină desfăşurare, astfel încât în viitorul apropiat comuna noastră va beneficia de o infrastructură modernă, demnă de secolul XXI. Tot la capitolul infrastructură, amintesc pietruirea drumurilor comunale DC 10, DC 11 şi DC 14, pietruirea străzilor din localităţile Beica de Jos, Nadăşa, Şerbeni, Beica de Sus, Sânmihai de Pădure şi Căcuciu şi construirea de podeţe în localităţile Nadăşa şi Beica de Jos.

scoala 1

O atenţie deosebită am acordat-o învăţământului, sens în care am întocmit proiectul „Reabilitare termică şi reparaţii la Şcoala Generală Beica de Jos, clasele V – VIII”. A fost un proiect de care sunt foarte mulţumită, în valoare de 447.407 lei, finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Lucrările au fost finalizate în aprilie 2015, iar condiţiile oferite elevilor sunt aceleaşi din şcolile de la oraş.

Pentru orice comună, căminele culturale reprezintă obiective foarte importante pentru locuitori dat fiind faptul că ele găzduiesc evenimente de interes maxim pentru comunitate. De aceea, ele trebuie să ofere condiţii impecabile celor care le utilizează. În acest sens, au fost realizate lucrări de reparaţii şi reabilitări după cum urmează: la căminul cultural din Beica de Jos s-a schimbat acoperişul, s-au înlocuit geamurile vechi cu geamuri noi, de tip termopan, s-a schimbat instalaţia electrică şi s-au realizat amenajări interioare şi exterioare. La căminul cultural din Nadăşa s-a schimbat acoperişul şi s-au realizat reparaţii la bucătărie, la căminul cultural din Sânmihai de Pădure s-a schimbat acoperişul, s-a montat o uşă termopan şi s-au realizat amenajări interioare şi exterioare, la căminul cultural din Căcuciu s-a schimbat acoperişul şi s-au realizat amenajări interioare şi exterioare, iar la căminul cultural Beica de Sus s-a schimbat acoperişul.

cultura 2

Echipa pe care o conduc a acordat şi acordă o atenţie deosebită nevoilor spirituale ale locuitorilor comunei. Întrucât în Beica de Jos nu funcţiona nicio capelă, am întocmit un proiect prin care s-a amenajat o capelă mortuară în Beica de Jos. Lucrarea a fost realizată prin sponsorizări şi o contribuţie de la bugetul local în valoare de 52.000 lei şi inaugurată în anul 2015, de Ziua Naţională a României.

capela

Când am devenit primar, în anul 2008, sediul Primăriei arăta mai mult decât jalnic, birourile erau ca după un război şi nu exista nici măcar o toaletă publică. De-a lungul anilor, am încercat să îmbunătăţesc imaginea acestei clădiri cu importanţă simbolică pentru localitatea noastră, precum şi să asigur angajaţilor Primăriei condiţii de muncă demne de anul 2016. Astfel, am reuşit să introducem încălzirea centrală la sediul Primăriei, printr-o investiţie în valoare de 30.000 lei, bani proveniţi din bugetul local. De asemenea, clădirea a cunoscut ample reabilitări atât la faţadă, cât şi în interior, astfel încât cetăţenii care se adresează cu diverse probleme compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei sunt întâmpinaţi şi deserviţi în condiţii civilizate.

Siguranţa locuitorilor şi menţinerea unui climat de linişte în comună este un alt obiectiv pe care mi l-am asumat în momentul în care am ajuns primar. În acest sens, în fiecare sat din comună, în zonele cheie au fost montate camere de supraveghere care au scopul de a descuraja eventuale fapte antisociale.

În această perioadă am întocmit şi depus un proiect foarte ambiţios, intitulat „Modernizarea şi dotarea căminului cultural din satul Şerbeni”. Cererea de finanţare şi proiectul aferent au fost depuse la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi sunt semnale că proiectul în valoare de 360.530 euro va beneficia de o finanţare europeană.

lucrari 5

Îmbunătăţirea şi modernizarea infrastructurii rutiere a fost şi rămâne o prioritate a activităţii mele de primar. Astfel, au fost întocmite documentaţiile pentru studiile de fezabilitate necesare realizării investiţiei „Modernizare străzi de interes public în Beica de Jos, Nadăşa, Beica de Sus, Şerbeni şi drumuri comunale DC Beica de Jos – Habic, DC 10 Căcuciu – Sânmihaiu de Pădure”. Avem speranţa că vom obţine finanţare europeană pentru acest proiect extrem de important pentru localitatea noastră. De asemenea, în 2008, drumul dintre casele de rromi era impracticabil. Era un noroi de nu putea urca nici măcar o căruţă, ca să nu spunem de o Salvare sau alte maşini. Când ploua era dezastru. Prin Asociaţia „Valea Speranţei” am reuşit însă să reabilităm drumul.

Nu în ultimul rând, în perioada 2012-2016 s-au făcut reparaţii şi întreţinere la iluminatul public din toate satele aparţinătoare, s-au efectuat reparaţii la poduri şi s-au întreţinut drumurile prin transport piatră pe toate străzile comunei, a fost reabilitat Cimitirul Eroilor din satul Nadăşa, s-a realizat prin intermediul Administraţiei Fondului de Mediu un parc cu spaţii verzi şi locuri de joacă în centrul localităţii Beica de Jos, s-au executat lucrări de curăţare şi întreţinere a zonelor verzi de pe lângă şanţurile de pe toată raza comunei, au fost curăţate cimitirele din localităţile Beica de Jos, Nadăşa, Şerbeni, Beica de Sus şi Căcuciu, s-a realizat planul parcelar pe Tarlaua nr. 11, s-au întăbulat drumurile comunale DC 10, DC 11 şi DC 14 şi străzile din comună precum şi căminul cultural din Şerbeni şi Şcoala Gimnazială din Beica de Jos – corp II, s-a amenajat şi dotat un birou pentru Poliţia Locală, a fost achiziţionat, prin intermediul Asociaţiei „Valea Speranţei”, un buldo-excavator necesar la lucrările Primăriei sau folosit unde au nevoie cetăţenii, de exemplu la săpat fântâni, şi a demarat realizarea Planului Urbanistic General, document foarte important pentru dezvoltarea comunei Beica de Jos.

În mandatul 2012-2016 comuna a beneficiat de investiţii cât nu a beneficiat din 1990 în 2012. În ultimii doi ani, valoarea proiectelor derulate a depăşit suma de 2 milioane de euro. Banii au provenit nu din fonduri europene, ci prin intermediul Ministerului Dezvoltării, vorbesc despre modernizarea drumului comunal Beica – Şerbeni.

scoala 2

Condiţii pentru un învăţământ de calitate

Una din priorităţile autorităţilor locale din comuna Beica de Jos este sprijinirea învăţământului şi asigurarea de condiţii optime pentru desfăşurarea procesului de educaţie pentru copiii din cele şase sate aparţinătoare.

În anul şcolar 2015-2016, populaţia şcolară din comuna Beica de Jos era alcătuită din 64 de preşcolari, 113 elevi la învăţământul primar şi 82 de elevi la învăţământul gimnazial. În privinţa personalului didactic, în învăţământul de toate gradele îşi desfăşoară activitatea instructiv-educativă un număr de 22 de cadre didactice, un angajat la categoria personal auxiliar şi şase salariaţi incluşi la categoria personalului nedidactic. Depunem eforturi în privinţa combaterii abandonului şcolar şi încercăm să oferim condiţii cât mai bune copiilor care vin la şcolile şi grădiniţele din comună. În decursul anului 2015, am finalizat un proiect în valoare de peste 400.000 de lei, finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a constat în reabilitarea termică şi reparaţii la Şcoala Generală Beica de Jos, clasele V-VIII. De asemenea, suntem preocupaţi să avem cadre didactice cât mai bine pregătite.

sanatate

Centru pentru vârstnici, în Dispensarul din Căcuciu

Una din cele mai importante realizări este reabilitarea completă a Dispensarului Medical din Căcuciu. Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Rompetrol şi a avut valoarea de 500 de milioane de lei vechi.

Astfel, a fost schimbat complet acoperişul cu tablă Lindlab, au fost montate geamuri şi uşi termopan la cinci încăperi, s-au mai montat gresie şi faianţă, iar spaţiul interior a fost redimensionat astfel încât să poată asigura o activitate optimă pentru medicul şi asistenta medicală care deservesc dispensarul. Nu în ultimul rând, au fost construite trei grupuri sanitare şi au fost zugrăviţi pereţii din interior şi exterior. Atunci când am început lucrările, din cauza stării de degradare, dispensarul nu îndeplinea condiţiile legale de funcţionare, dar acum, prin această reabilitare nu mai avem probleme cu obţinerea autorizărilor.

Pentru viitor, am pregătit un proiect în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş pentru ca în incinta dispensarului să funcţioneze şi un Centru pentru persoane vârstnice. Proiectul este finalizat, se află în evaluare şi sperăm ca prin intermediul lui să oferim o şansă în plus la viaţă persoanelor vârstnice care vor fi viitorii beneficiari.

cultura

Sprijin pentru cultură

Cultura a fost, este şi va rămâne un domeniu prioritar pentru mine. Împreună cu Consiliul Local am demarat de-a lungul anilor ample lucrări de reabilitare a căminelor culturale.

Astfel, am întocmit şi finalizat mai multe proiecte care aveau ca scop principal reabilitarea tuturor celor şase cămine culturale din localitate. Din fonduri proprii sau atrase din diverse surse guvernamentale am reuşit să asigurăm întreţinerea şi repararea căminelor culturale din toate satele aparţinătoare. Îmi amintesc că înainte de a fi primar ploua, la propriu, în ele, iar acum au acoperişuri noi, sunt reabilitate, igienizate şi dotate corespunzător.

De asemenea, în anul 2014, în comuna Beica de Jos a funcţionat programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, menit să faciliteze accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne, dotate cu calculatoare cu acces gratuit la internet. În prezent, la nivelul comunei Beica de Jos funcţionează o bibliotecă comunală care are în patrimoniu 7.784 de cărţi şi enciclopedii şi o bibliotecă şcolară care are în patrimoniu peste 9.000 de volume.

eroi 1

Respect pentru eroii localităţii

Una din aşezările judeţului Mureş care în decursul istoriei a plătit cu sânge pentru menţinerea independenţei şi suveranităţii României este comuna Beica de Jos. Aşezarea situată în partea de nord a judeţului Mureş, în apropiere de municipiul Reghin, a scris o pagină de aur în istoria Primului şi celui De-Al Doilea Război Mondial, fiecare din cele şase sate componente având eroi care au plecat pe front fără să se mai întoarcă niciodată acasă.

eroi 2

Comuna Beica de Jos a scris o pagină de istorie a Primului Război Mondial, fiecare localitate a comunei plătind scump prin tinerii care au plecat pe front şi nu s-au mai întors. Fiecare monument din satele comunei aduce un omagiu acestor eroi. Este de datoria noastră să le păstrăm memoria vie şi să le aducem respectul cuvenit.

În prezent, pe raza localităţii se află monumente ridicate în memoria eroilor la Beica de Sus, Şerbeni, Nadăşa, Căcuciu şi Sânmihai de Pădure.

viceprimar

Echipă excelentă cu viceprimarul Fabian Laszlo

La final de mandat, primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan, a reamintit excelenta colaborare pe care a avut-o cu viceprimarul UDMR Fabian Laszlo, un om gospodar şi foarte receptiv la nevoile comunităţii.

Nu întâmplător, intervalul cuprins între anii 2012 şi 2016 este considerat ca fiind cea mai înfloritoare perioadă a comunei Beica de Jos din 1990 încoace. Cu actualul viceprimar colaborez foarte bine. Dacă aveam şi în mandatul trecut un viceprimar ca Fabian Laszlo, comuna era mult mai departe. Din nefericire, patru ani am stagnat cu fostul viceprimar, iar comuna a pierdut foarte mult din această cauză. Astăzi, pot să spun că multe realizări se datorează colaborării foarte bune pe care am avut-o cu actualul viceprimar, un gospodar deosebit şi vrednic, căruia îi mulţumesc pentru contribuţia adusă la proiectele de dezvoltare ale comunei.

infratire

Italienii din Naro, înfrăţiţi cu Beica de Jos

În aprilie 2014, comuna Beica de Jos s-a înfrăţit cu localitatea Naro, situat în judeţul Agrigento, regiunea Sicilia din Italia, colaborare care are ca obiectiv principal creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea economică a celor două localităţi.

Acordul este foarte important pentru dezvoltarea comunei Beica de Jos, înfrăţirea cu localitatea italiană Naro contribuind la realizarea unor schimburi de experienţă între cele două structuri administrative, în domeniile cultural, economic, turistic, social, sanitar, educativ şi de mediu.

stana 1

Păşunea Mociar, colţul de paradis din Beica de Jos

Un loc desprins parcă din poveşti datorită frumuseţii lui aparte este păşunea Mociar şi stâna din apropiere, unde agroturismul a reînviat şi datorită măsurilor luate cu înţelepciune de primarul Maria Moldovan, care a făcut eforturi considerabile pentru reabilitarea drumul de acces şi a contribuit la introducerea utilităţilor în zonă.

Astfel, toţi cetăţenii comunei Beica de Jos pot ieşi la activităţi de recreere la păşunea Mociar, unde este introdus curentul electric şi există facilităţi aferente. Tinerii, şi nu numai ei, pot asculta muzică, pot degusta o jintiţă, există posibilitatea de a prepara grătare şi probabil cel mai important este că oamenii care vi aici se pot relaxa în natură, în linişte şi departe de poluarea din marile oraş.

Locul este o destinaţie perfectă pentru relaxare nu numai pentru băştinaşi, ci şi pentru turiştii care vin din ţară şi chiar din străinătate. Mulţi turişti străini au fost aici şi s-au mirat văzând autenticitatea locului, au fost încântaţi de felul cum arată păşunea, de modul în care e îngrijită şi organizată stâna. Au avut posibilitatea de a vedea cum se prepară brânza şi alte obiceiuri care la ei acasă nu există.

stana 2

În urmă cu câţiva ani, accesul către acest loc desprins parcă din paradis se făcea extrem de greoi. Acum, drumul este practicabil atât pentru turiştii care vin cu autoturismul, cât şi pentru amatorii de drumeţii.

Pe timpuri, accesul la păşunea Mociar se făcea doar cu căruţa. Drumul era extrem de dificil, practic era drumul pe care mergea ciurda, cu multe gropi şi denivelări. Atunci când ploua, devenea impracticabil, nu se putea urca nici cu căruţa. Acum există toate condiţiile, am făcut chiar şi trotuar şi am reabilitat drumul, astfel încât se poate urca şi cu maşina. Urmează să se construiască hinţi pentru copii.

Susţinere pentru Biserică

Înainte de a fi primar sunt cetăţean al comunei, de asemenea sunt mamă a doi copii şi în curând voi deveni şi bunică. Am o familie frumoasă, sunt mândră de educaţia pe care am oferit-o copiilor mei, în spiritul respectului faţă de muncă şi de semeni, dar şi faţă de valorile creştine. Sunt o susţinătoare necondiţionată a bisericilor din Beica de Jos, deoarece consider că principala avuţie a poporului român este credinţa şi respectul faţă de valorile neamului.

panorama

Strategie de dezvoltare locală 2014-2020

Orice localitate care se respectă trebuie să aibă o strategie de dezvoltare. Astfel, şi Beica de Jos are o Strategie de Dezvoltare Locală pentru următorii ani. Provocarea acestei Strategii de Dezvoltare Locală este aceea de a face Beica de Jos cel mai bun loc posibil, pentru oricine, atât în prezent, cât şi în viitor. Nu este o provocare uşoară. Trăim o perioadă dificilă din punct de vedere economic, având de făcut alegeri dificile pentru a împărţi resursele limitate între priorităţile comunităţii noastre. Pentru a răspunde acestei provocări, am pornit în demersul de a crea acest document care îşi propune să susţină creşterea economică a comunei. De asemenea, împreună ne propunem să dezvoltăm programe care să ducă la creşterea numărului de locuitori ai comunei şi care să îmbunătăţească condiţiile de trai ale acestora, să ne asigurăm că cele mai bune servicii de educaţie pentru copiii noştri, să privim în viitor, să avem grijă de mediul în care trăim şi să creăm o comunitate puternică şi sustenabilă care să permită tuturor locuitorilor să se bucure de un standard ridicat al calităţii vieţii.

Strategia a fost concepută pe nevoile şi potenţialul de dezvoltare al comunei Beica de Jos, una dintre puţinele localităţi ale judeţului Mureş care deţin un astfel de document.

Transmit mulţumiri tuturor cetăţenilor din satele aparţinătoare, Beica de Jos, Beica de Sus, Nadăşa, Căcuciu, Şerbeni şi Sânmihaiu de Pădure, pentru că în toţi aceşti ani aţi fost alături de mine.

Ce speranţa că vom continua acest parteneriat pentru bunul mers al comunei Beica de Jos.

 

Cu respect,

Maria Moldovan, primarul comunei Beica de Jos”

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE