Home / Politic / Legea Gliga: Târgumureşenii vor ieşi în pensie anticipată cu 2 ani mai repede, fără penalizare

Legea Gliga: Târgumureşenii vor ieşi în pensie anticipată cu 2 ani mai repede, fără penalizare

Deputaţii au adoptat azi proiectul de lege iniţiat de președintele PSD Mureș, deputatul Vasile Gliga, si preluat de parlamentarii PSD de Mureş, privind pensionarea anticipată a locuitorilor din Târgu-Mureş şi de pe o rază de 8 kilometri în jurul oraşului, din cauza poluării istorice a Combinatului Chimic Azomureş.
Proiectul iniţiat de liderul PSD Mureş modifică art. 65 alin (5) din Legea 263 din 2010 – Legea Pensiilor completând lista localităţilor care beneficiază de această prevedere, privind pensionarea anticipată fără penalizare, cu Târgu- Mureşul. Astfel, art. 65 alin 5 va prevede următoarele: „Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu-Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4).”
„Astăzi, în Parlamentul României, s-a votat una dintre cele mai importante legi care îi vizează direct pe mureșeni. Sunt bucuros că la ideea mea au aderat și ceilalți parlamentari mureșeni dar și parlamentarii prezenți astăzi în plenul Camerei Deputaților, care au votat în unanimitate proiectul de lege. Este o lege care vine ca o măsură reparatorie firească pentru toți mureșenii care au suferit din cauza poluării de la Combinatul Azomureș”, a declarat deputatul Vasile Gliga – preşedintele PSD Mureş.
„Oamenii care au locuit timp de 30 de ani în Târgu-Mureș și pe rază de 8 kilometri în jurul Târgu-Mureșului vor putea beneficia de o pensie anticipată, adică se vor putea pensiona mai repede, fără să fie penalizați, cu doi ani mai repede. În mod normal, dacă te pensionezi mai repede, ai anumite penalități”, a declarat deputatul PSD de Mureș conf. univ. dr. Florin Buicu.
Documentul va fi transmis preşedintelui României pentru a fi promulgat prin decret.

3 comentarii

  1. f bine !!! insa mai sunt zone in care poluarea a fost f mare ,de exemplu in zona Hunedoara,combinatul Hunedoara,uzina de preparare Teliuc. cei care locuim in zona stim f bine ca nu puteai vedea cerul cand se dadeau drumul la furnale !

  2. Daca ALDE Mures nu initia si redacta proiectul de modificare a legii pensiilor azi eram fara acesta reducere a varstei standard de pensionare !!!
    Sa nu uitam ca de aceasta modificare beneficiau din 2010 locuitori din Baia Mare, Zlatna si Copsa Mica ..parlamentarii nostri au DORMIT 5 ANI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Tineri în acțiune”, proiect derulat în Protopopiatul Ortodox Reghin

În perioada 6-8 aprilie 2021, în Protopopiatul Ortodox Reghin au avut loc mai multe sesiuni …