Tineri târgumureșeni în pădurile Europei Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 446 Vizualizări

Tineri târgumureșeni în pădurile Europei

1 articol adaÎncă o dată elevii papiiști au demonstrat că sunt cei mai buni din țară și de această dată într-un domeniu nou, silvicultura. Young People in the European Forests este cel mai mare concurs european dedicat cunoașterii pădurilor la care participă 15 țări – Austria, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Ucraina, Slovacia, Slovenia, Cipru – și a cărui etapă națională a fost câștigată de o echipă formată din trei târgumureșeni ambițioși – Pașca Sylvya, Toma Daniel, Mătieș Georgiana – coordonați de doamna profesoară Pogăcean Daniela. Cei trei elevi care studiază în clasa a XI-a respectiv a X-a se pregătesc acum pentru etapa internațională ce va avea loc în Letonia toamna aceasta.

Desfășurarea concursului

Concursul a constat într-o probă teoretică formată dintr-un test grilă de 50 de întrebări în limba engleză și o probă practică alcătuită din trei etape: două au fost probe de teren și s-au bazat pe găsirea unor elemente din pădure și pe recunoașterea speciilor de arbori și arbuști, iar ultima probă a fost o prezentare de 10 minute a unui studiu de caz.

Confruntându-se pentru prima data cu astfel de cerințe și cu o concurență ambițioasă din licee de profil, cei trei recunosc că au avut emoții, însă suportul profesoarei i-a ajutat să treacă toate obstacolele. „Ajunși la faza națională și concurând cu diverse licee silvice din țară am avut un oarecare dezavantaj la început, crezând că șansele noastre sunt minime în raport cu cel al celorlalte echipaje specializate pe acest domeniu. După proba teoretică în urma căreia ne-am clasat pe locul al doilea ne-am ambiționat și am reușit să acumulam maximul de puncte la cele trei probe practice”, a afirmat Toma Daniel.

Ambiții trezite de importanța naturii

Pe lângă onoarea de a reprezenta țara în Letonia, cei trei s-au întors și cu un bagaj mare de cunoștințe noi după cum relatează fiecare.

Mătieș Georgiana: “A fost o veritabilă provocare să învăț într-o zi cum să diferențiez arborii în cele mai mici detalii și să găsesc idei creative și originale în scurt timp la probele la care am fost supuși.Visul meu este de a deveni inginer aeronautic, iar concursul mi-a reamintit cât de important este să găsim alternative ecologice pentru tot ceea ce presupune zborul, astfel încât să se mențină o balanță echilibrată între dezvoltarea tehnologică în acest domeniu și natură”.

Toma Daniel: “Nu am mai avut tangență cu acest domeniu, dar mă bucur mult că am avut ocazia să descopăr pădurile, componența lor și că am învățat să fac diferența între copaci, lucru pe care mi l-am dorit de mult. În viitor aș face cu plăcere o carieră în acest domeniu, în sensul că aș îmbunătăți managementul pădurilor din Romania și aș propune unele soluții pentru problemele actuale din păduri și anume defrișările ilegale și braconajul. Dar mai ales, aș implementa proiecte vis-a-vis de educația copiilor în legătură cu mediul înconjurător, fapt esențial pentru viitorul omenirii”.

Pașca Sylvya: “Sinceră să fiu, înaintea acestui concurs domeniul îmi era oarecum străin deoarece sunt mai interesată în alte ramuri ale biologiei decât aceasta, însă oportunitatea m-a stimulat și continuă să o facă spre a cunoaște cât mai multe lucruri și a înțelege cât mai complet anumite procese din natură. Consider că cele mai importante provocări pe care le-am trăit de-a lungul celor două zile intense de concurs au fost munca în echipă și cunoștiințele pe care a trebuit să le dobândim. Să lucrez cu alți doi coechipieri a însemnat să avem încredere și să ne bazam unul pe celălalt, să învățăm să comunicam eficient și să ne atingem scopul de-a lungul probelor. Cât despre anumite cunoștințe, care mie personal îmi lipseau aproape în totalitate, am reușit să le dobândim cu ajutorul profesoarei noastre de biologie.”

Așteptări și speranțe

Întrebați ce așteptări au de la etapa următoare cei trei au explicat că mult mai multe informații îi așteaptă, iar ei vor lupta pentru un loc cât mai sus în clasamentul final.

Pașca Sylvya: “De la faza internațională sper să mă întorc cu cât mai multe informații noi, abilități de cumunicare și lucru în echipă, amintiri frumoase și sentimentul că am reprezentat România cu onoare”.

Toma Daniel: “La etapa internațională, nu vom fi același echipaj, ci vom lucra fiecare cu alte două persoane din celelalte țări participante, ceea ce va fi ceva inedit. Scopul meu este unul mare, și anume de a reuși să obțin un premiu pentru România. Mai mult de atât, aș dori să învăț cât mai multe din această experiență pentru că, în urma acesteia să reușesc să schimb ceva măcar în legătură cu educarea generațiilor tinere în legătură cu acest subiect.”

Mătieș Georgiana: “În etapa următoare îmi doresc să lucrez cât mai eficient cu viitorii mei coechipieri, îmbinând utilul cu plăcutul, și să descopăr cât mai mult din minunățiile pe care pădurile Letoniei ni le va pune la dispoziție”.

Ada ROMANŢI

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE