Călin Pop, primul restaurator de carte veche românească de la Vatican Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1512 Vizualizări

Călin Pop, primul restaurator de carte veche românească de la Vatican

Călin Pop, muzeograf-restaurator în cadrul Muzeului Județean Mureș, a fost admis, la finele lunii mai, pentru o bursă de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma. Bursa este oferită de Agenţia de Credite şi Burse de Studii, instituție care asigură accesul diferitelor categorii de beneficiari la bursele oferite Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, precum şi managementul sistemului de creditare pentru studenţi.

calin 1Bursele de cercetare și formare postuniversitară şi postdoctorală „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma au fost instituite în anul 2002. De ele pot beneficia cetăţenii români încadraţi sau afiliaţi unei instituţii de învăţământ, cercetare sau creaţie din ţară. Bursa, acordată de Ministerul Educaţiei Naţionale, asigură baza materială pentru stagii de cercetare sau creaţie în domeniul stiintelor umaniste (filologie clasică şi modernă, istorie şi arheologie), al artelor plastice și arhitecturii, cu o durată de minimum trei şi maximum 20 de luni calendaristice. „Colegii mei, Cora Fodor și Dorel Marc mi-au spus că se acordă o bursă postdoctorală pentru restauratori din România pe fondul de carte românească de la Vatican. Mi-am făcut un proiect, norocul meu era că era croit pe ce m-am pregătit eu de 27 de ani la Muzeul Județean Mureș, și anume restaurator de carte veche. Bursa a fost o negociere între Academia di Romania din Roma, Italia, prin intermediul directorului Mihai Bãrbulescu. Dânsul a negociat cu Vaticanul și a obținut pentru prima dată accesul într-un laborator de restaurare al Vaticanului pentru fondul de carte românească de la Vatican. Este pentru prima dată când este acceptat un restaurator din România croit exact pe fondul de carte românească a Vaticanului”, a declarat Călin Pop.

Despre pasiunea de carte veche românească

fotografia lui Mos Luca a Toaderului Borzi din FaragauPasiunea lui Călin pentru cartea veche românească a fost puternic influențată de o fotografie expusă la Muzeul Etnografic din Reghin, cea care i-a deschis apetitul pentru cartea veche. „În 2010, mi-am susținut doctoratul la Oradea pe carte veche, respectiv influența cărții asupra societății. Am pornit de la o fotografie veche din 1900, fotografia lui Moş Luca a Toaderului Borzi expusă la intrarea din Muzeul Etnografic din Reghin pe care scria: „Din bătrâni, toate lucrurile aveau un rost. Nu era nici un lucru fără rost”. M-am gândit ce a putut fi în mintea acelui om simplu, țăran din Fărăgău să scrie asemenea lucru, ceva extrem de profund din punctul meu de vedere. De aici am pornit de fapt doctoratul, am făcut de fapt o introducere în mentalitatea vremii, pe baza însemnărilor de pe documente, de pe cărți. Norocul meu a fost că toate aceste cărți vechi sunt adunate la Protopopiatul Târgu-Mureș. A fost dată o lege prin care cei care nu pot să asigure securitatea cărților vechi în biserici să le aducă într-un loc sigur în siguranță și unde se pot păstra în condiții bune. Așa se face că am avut această arhivă de carte unde am putut să studiez. În 2010 mi-am susținut doctoratul la Oradea, lucrarea având tema Carte și societate, Secolul XVII-XVIII pe Valea Mureșului Superior. Cei de la Vatican au avut nevoie de un restaurator de carte veche pe secolul XVII-XVIII și mi s-a potrivit acest lucru ca o mănușă”, a precizat Călin Pop.

Alt factor care a dus la primirea bursei a fost și experiența profesională acumulată de Călin Pop la Biblioteca Națională a României. „Am stat cinci ani de zile în Biblioteca Națională a României la București unde am învățat restaurare în perioada 1992-1997. Proiectul pe care l-am făcut era să urmăresc circulația cărții românești din zonă și să studiez însemnările de pe cărțile de la Vatican care provin din zona noastră. Condiția lor a fost să restaurez în perioada asta cât de mult pot cărți românești din colecția lor. Bursa începe de la data de 1 octombrie și se va întinde pe durata unui an. În această perioadă, o dată pe săptămână trebuie să susțin o colcviu cu ce am studiat, iar la finalul perioadei să scot un catalog de carte românească din Vatican. Ei au o tipografie la Academia di Romania și probabil că acolo va apărea acest catalog”, a menționat Călin Pop.

Primul restaurator de carte veche românească la Vatican

calin 2Călin Pop este fericitul beneficiat al unei burse care-i poate permite accesul în biblioteca Vaticanului, lucru nemaintâlnit până acum în ceea ce privește restaurarea de carte românească veche de la Vatican. „Au fost până acum foarte mulți istorici, începând cu 1750 încoace în arhivele Vaticanului, dar nu a fost nimeni în biblioteca Vaticanului. Nu știu dacă voi avea acces în bibliotecă, doar în laboratorul bibliotecii unde voi primi un inventar al cărților de acolo. Ca și coordonator de proiect, o am pe doamna Eva Mârza, profesor universitar la Alba Iulia, specialist în carte veche, care a fost și referent la Oradea în ce privește lucrarea de doctorat. Mă voi consulta cu dânsa și voi stabili când ajung la Vatican niște priorități, ce cărți să fie restaurate, să văd starea lor de conservare, în ce privește cărțile românești din biblioteca Vaticanului care provin din zona noastră”, a subliniat Călin Pop.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE