Castelul din Gurghiu, animat de ateliere de pedagogie muzeală pe acorduri jazz Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 406 Vizualizări

Castelul din Gurghiu, animat de ateliere de pedagogie muzeală pe acorduri jazz

Castelul Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu a devenit accesibil publicului vizitator  cu ocazia evenimentul „Ziua porţilor deschise” organizat vineri, 3 iunie de Secția Gurghiu din cadrul Muzeului Județean Mureș.  1Este al patrulea an consecutiv în care organizăm ”Ziua porților deschise” la Castelul Gurghiu. Avem și o datorie pentru public, castelul fiind închis în tot restul anului și, pentru o zi, dorim ca cei din comunitatea locală interesată să poată vizita castelul. Încercăm în fiecare an să facem puțin lobby pentru reabilitarea acestui edificiu, Castelul Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu fiind unul din cele mai valoroase ansambluri arhitecturale din regiune”, ne-a declarat Panczel Szilamer, şeful secţiei Gurghiu din cadrul Muzeului Județean Mureș.

Ateliere, ghidaje și recital jazz

2Cei care au trecut pragul castelului au avut parte de expoziții, ghidaje de specialitate în castel și nelipsitele activităţi de pedagogie muzeală, iar la final au gustat din farmecul muzicii cu ocazia recitalului jazz “Footprints – Ana Maria Galea duo”, interpretat de Ana Maria Galea (voce) și Csikos Daniel (pian).

6”Ne-am gândit în acest an să ne legăm de acele activități care se petrec în cadrul secțiilor Muzeului Județean Mureș cum ar fi expoziția „Anna. Destin de femeie în secolul XX”, prin care copiii au avut parte de un atelier de brodat batiste. Celelalte ateliere au avut în vedere istoricul castelului.

4Aici la Gurghiu a existat o moară de fabricat hârtie, iar colegii de la Teleki Téka au venit cu un atelier de producere a hârtiei respective, respectiv de a face hârtie marmorată. De asemenea, colegii de la secția Gurghiu a Muzeului Județean Mureș s-au concentrat foarte mult pe elementele arhitectonice ale acestei clădiri de la Gurghiu, fresce, elemente erhitecturale. Întotdeauna încercăm să oferim o activitate nouă, ceva interesant pentru care merită să vizitezi castelul”, a precizat Panczel Szilamer.

Reabilitarea Clădirii Porții

5Potrivit lui Panczel Szilamer, lucrările de reabilitare a castelui au fost materializatte în reabilitarea Clădirii Porții castelului, lucrări demarate în cursul anului trecut. ”A fost refăcut acoperișul complet și fațada către curtea castelului. Au fost intervenții absolul necesare pentru că starea de degradare a acoperișului era destul de avansată. Lucrările au fost realizate în cursul anului trecut, prin fondurile primite de la Consiliul Județean Mureș. Urmează să refacem sistemul de încălzire a clădirii, respectiv ușile și geamurile, la care se adaugă tencuiala, și atunci clădirea ar deveni complet funcțională”, a spus șeful Secției Gurghiu din cadrul Muzeului Județean Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE