Mineralia, expoziția pietrelor ”care trăiesc” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 640 Vizualizări

Mineralia, expoziția pietrelor ”care trăiesc”

 

Ediția de vară Mineralia aduce la Tîrgu Mureș podoabe și bijuterii din cele mai rare minerale semiprețioase, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Piaţa Trandafirilor nr.11. Timp de patru zile,  în perioada 9-12 iunie, coordonatorii expoziției Andrei Gorduza, geolog și Angela Săplăcan muzeograf geolog, asigură mureșenii că se vor simți ca într-un regat al pietrelor preţioase și vor descoperi aici bijuterii pe toate gusturile, cu opal negru de Australia, azurit cu malachite; rubin în zoisit din Tanzania; muscovit din Rusia; obsidian cafeniu din Indochina sau tugtupit (o piatră roz ce poate fi extrasă timp de doar o lună pe an din Groenlanda); cavansit de culoare albastru-electric, crisopraz de culoarea verde a merelor de vară, rodocrozit Argentinian, calcedonie din Peru.

Alături de ametist, citrin, chihlimbar, lapis lazuli, turcoaz sau turmalină, sute de tipuri sau specii minerale sunt reprezentate prin bijuterii unicat, clasice sau moderne.

”Este prima ediție de vară a expoziției și stă sub semnul speciilor minerale rare folosite în bijuterii, spre exemplu opalul negru de Australia, rar atât ca procent de apariție în lume, cât și modalității prin care se extrage. Felul în care este prelucrat îi poate crește valoarea, cristalul de trumalină fațetat, spre exemplu, poate oferi un spectacol atât de impresionant încât poate depăși valoarea unui diamant sau rubin. Prețurile care le avem aici sunt cuprinse între 1.00 leu până la 10.000 de lei” ne spune geologul Andrei Gorduza.

foto 2

Cu expozanți din Baia Mare Arad și Cluj, specialiști în domeniu, expoziţia Mineralia este cel mai important eveniment dedicat în întregime pietrelor de podoabă, fiind prezentată cea mai variată gamă de specii minerale, colecţii de minerale, cristale, obiecte ornamentale şi bijuterii realizate din pietre semipreţioase şi preţioase. Un lucru foarte important pentru aceste expoziţii este autenticitatea produselor, ne spune Angela Săplăcan.

Motivul pentru care mureșenii renunță la kitsch, în detrimentul unei bijuterii de valoare, este și datorită energiei transmisă de aceasta. Există multe moduri în care cristalele şi pietrele pot fi utilizate pentru vindecarea şi elevarea conştiinţei, prin simplul fapt că sunt în preajmă și aduc mai multă frumuseţe şi lumină.  Formate din pământ și apă, pietrele prețioase emit vibrații energetice uniforme și sunt capabile să mențină o încărcătură electrică puternică, motiv pentru care întăresc puterea de vindecare umană.

Purtate ca talismane sau obiecte de protecție în preajma noastră, cristalele plasate pe punctele cheie ale corpului uman depozitează energie sub forma de aură și emit vibrații care redirecționează fluxul energetic. Vechea energie părăsește trupul, lăsând loc celei noi, motiv pentru care s-ar putea spune că, datorită energiei pe care o emană, pietrele trăiesc.

foto 3

”Îmi fac des astfel de cadouri și îmi cumpăr pietre prețioase, mie și fetiței, mă atrag în mod special perlele, am o colecție bogată de perle și mă simt bine când le port.  Îmi place tot ce văd, este o expoziție reușită,” ne spune Daniela Botoș șef Secţia de Ştiinţele Naturii, din cadrul Muzeului Județean Mureș.

foto 4

”Bijuteriile le aleg să fie cât mai simple, nu-mi place să fiu ca un pom de Crăciun, dacă îmi pun verigheta, am grijă ce inele combin sau chiar renunț la ele. Sunt atentă la ce port, fac diferența între bijuteriile de seară și cele de zi, și le prefer pe cele albe sau negre, după cum spunea și Coco Chanel – moda e trecătoare stilul e nemuritor” Cristina P.

foto 5

”O astfel de expoziție cu vânzare este binevenită și oferă idei pentru cadouri persoanelor dragi. Mi-au atras privirea, în special, bijuteriile din opal australian, dar oferta e stufoasă, sunt coliere, cercei, brățări, prețurile sunt accesibile, iar calitatea indiscutabilă, având în vedere că unele sunt chiar rare. Consider că oamenii preferă acest gen de bijuterii din pietre, mai ales pentru munca depusă până la produsul finit, în plus, sunt pietre, spre exemplu cristalele, care au un efect de terapie pentru că îndepărtează energiile negative. Astăzi am cumpărat mamei un colier din pirit, sper să se bucure” ne spune Cristian Someșan.

foto 6

”Majoritatea oamenilor preferă aurul și argintul pentru valoarea lor, dar cele care provin din natură sunt mai benefice în sensul energiei, pentru că deși sunt prelucrate, au o energie în care, dacă crezi, te ajută. Dacă aleg ceva, aleg atât pentru culoare, cât și pentru ceea ce reprezintă acea piatră, prefer ceva simplu și natural, mai puțin cristalele, de exemplu. Când m-am căsătorit, am primit un inel din argint cu o piatră din coral pe care îl am și acum, consider că are o frumusețe aparte” Rodica Mariana P.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE