Problemele din sistemul de asigurări de sănătate Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 246 Vizualizări

Problemele din sistemul de asigurări de sănătate

Președintele CNAS, Radu Țibichi, a declarat joi, 9 iunie, că una dintre problemele din sistemul de asigurări de sănătate este legată de fondurile limitate, arătând că se colectează de la contribuabili 20 miliarde de lei, în condițiile în care se cheltuie 26 miliarde de lei, notează AGERPRES.
„Din punctul de vedere al Casei Naționale de Sănătate, există trei mari probleme, una se referă la fondurile limitate care există în sistem. Vorbesc aici de suma care se colectează de la cei 8 milioane de contribuabili. Din 20 de milioane, doar 8 milioane contribuie și suma se ridică la aproximativ 20 miliarde de lei în condițiile în care sistemul de asigurări cheltuie 26 miliarde”, a spus Țibichi, potrivit sursei citate.
El a spus că sistemul este subfinanțat și are nevoie de o creștere a veniturilor. „Am plecat de la 14% contribuții de sănătate, am ajuns la 10%. Colectarea nu o mai face Casa de mulți ani de zile, o face Administrația Fiscală și trebuie să vedem, în contextul în care multe activități au fost distribuite altor instituții, cât de eficient se colectează aceste fonduri și cât este nevoie ca să acoperim nevoia de servicii medicale”, a adăugat acesta. El a susținut că în condițiile unui buget limitat trebuie să se finanțeze prioritar activitățile medicale, iar, în acest moment, lucrurile nu sunt foarte clar stabilite și finanțarea se face într-un mod neadecvat. „Atunci când vom cunoaște nevoia de servicii medicale, vom putea construi și modele de finanțare care să dezvolte anumite servicii care lipsesc persoanelor asigurate. Un al treilea lucru este nevoia de protocoalelor terapeutice standard, protocoale care să aducă îmbunătățire a calității serviciilor medicale, cât și controlul în sistem”, a mai arătat președintele CNAS.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE