Home / Life style / SkirtBike, libertate și femininitate pe două roți. Duminică, 12 iunie

SkirtBike, libertate și femininitate pe două roți. Duminică, 12 iunie

Distribuie

Foto 3_site

Ne așezăm la o cafea pe o terasă alături de Bende Kati, unul dintre cei șase organizatori ai celei de-a doua ediții a SkirtBike, marșul urban al libertății pe două roți dedicat doamnelor și domnișoarelor, eveniment care va avea loc duminică, 12 iunie, în Tîrgu Mureș. În echipă mai sunt și aproape 20 de voluntari care au ales să se implice în organizarea acestui eveniment care promovează feminitatea pe bicicletă, pusă în evidență vestimentar și din punct de vedere al accesoriilor. Kati ne răspunde cu zâmbetul pe buze la întrebări, poate cu gândul la bucuria de duminică a doamnelor și domnișoarelor care își vor putea etala ținutele colorate și vesele și se vor relaxa la o promenadă pe două roți.

 

Rep.: De ce te-ai implicat și nu ai stat pe margine să aștepți să organizeze altcineva evenimentul?
B.K.: Am făcut parte din organizația studenților în facultate, apoi am renunțat după ce am început să lucrez, însă când am aflat SkirtBike mi-am zis că nu pot să stau deoparte și trebuie să mă implic. E bine să faci ceva pentru comunitate, mai ales că mie îmi place foarte mult mersul pe bicicletă.

Rep.: SkirtBike a ajuns la a doua ediție, ce le-ați pregătit inedit față de prima ediție doamnelor și domnișoarelor care vor pedala duminică, 12 iunie?
Bende Kati: Față de prima ediție vom avea mult mai multe concursuri la fața locului, am renunțat la ideea concursurilor de după, vor fi toate acolo, vom alege cea mai elegantă ținută, cea mai decorată bicicletă și multe altele, avem foarte multe premii și cadouri pentru participante.

Rep.: De ce este nevoie de o asemenea manifestare, care pare ușor feministă?
B.K.: Eu am văzut evenimentul la București prima dată și mi-a plăcut, e plăcut să vezi o doamnă sau domnișoară în fustă pe bicicletă. Feminismul e feminism, dar e o realitate că mai mult bărbații merg cu bicicleta. Inclusiv cei de la Fundația Comunitară au considerat că, în afară de Critical Mass pe care îl organizează de două ori pe an, pentru toată lumea, ar fi important să fie mult mai implicate și doamnele și domnișoarele. Anul trecut au participat fete care nu se dădeau pe bicicletă până atunci și le e frică să se dea în timpul anului, dar la eveniment își pregătesc cu o lună înainte ținuta, se gândesc cum să își decoreze bicicleta și eu spun că e foarte interesant pentru ele, pentru că se simt bine pe bicicletă.

Rep.: Ce a implicat organizarea unui asemenea eveniment?
B.K.: În primul rând să obținem autorizația de la Primăria Tîrgu Mureș, în cerere a trebuit să precizăm o serie de informații – în ce dată, de la ce oră, pe ce traseu etc. Și apoi să așteptăm răspunsul. Nu ne-a fost permis accesul în cetate, însă au fost de acord ca locul de întâlnire să fie Piațeta Cetății și atunci ne-am gândit cum putem să ne folosim de acest spațiu. După ce am avut data și locul, am căutat sponsorii pentru că fără ei nu se poate să le premiem pe fete. Apoi am decis programul exact, detaliat, cum se vor desfășura concursurile pe care le organizăm, cum vom decora, am ales un juriu, ne-am adresat mass-media pentru a ne sprijini evenimentul, ne-am promovat pe Facebook, am tipărit afișe pe care le-am distribuit în oraș și multe altele. E o listă lungă.

Foto 1_1

Rep.: Cât e dificil să convingi un sponsor să se implice în SkirtBike?
B.K.: De atragerea sponsorilor naționali s-au ocupat organizatorii din București. Noi am încercat să apelăm la cunoștințe sau să ne adresăm reprezentanților magazinelor, localurilor care ne plac, însă au venit și persoane cărora le-a plăcut evenimentul și s-au oferit să ne sponsorizeze. Ce m-a surprins este că foarte multe persoane fizice ne sprijină și oferă un abonament la fitness, o ședință la coafor etc. Ne bucurăm că nu am avut refuzuri și oricui ne-am adresat au fost de acord să ne sprijine.

Rep.: Ce a fost cel mai dificil în organizare, dar cel mai plăcut?
B.K.: Cel mai dificil? Timpul. Fiecare mai lucrăm sau stăm acasă cu copiii, de aceea e destul de complicat să ne armonizăm programele și să ajungem toți la fiecare ședință. Cel mai plăcut – am râs. Însă e dificil să spun acum, pentru că sunt obosită, suntem pe ultima sută de metri și mai sunt multe de făcut. Dacă mă întrebi luni și văd fetele zâmbitoare, va fi extraordinar, asta va fi cel mai plăcut.

Rep.: Anul trecut ați avut o mulțime de fotografii, cum va fi anul acesta?
B.K.: Am o prietenă la Școala Populară de Artă și i-am cerut ajutorul anul trecut și am rugat-o să mai vorbească și cu alți colegi. Au venit șase de la școală și a mai fost un fotograf de la Pensiunea Corunca. Anul acesta le-am scris tuturor că îi așteptăm să vină și au spus da.

Rep.: Cum ați dat sfoară în țară, cum ați promovat evenimentul pe alte căi decât cele tradiționale?
B.K.: Eu când am spus la birou că încep să organizez evenimentul, dintr-odată colegele au spus că vin și eu, vin și eu. De la etajul la care eu lucrez, toate colegele mele vor participa.

Rep.: La ce participare vă așteptați în acest an, după ce la ediția de anul trecut au fost mai mult de 250 de participante, mult peste nivelul pe care l-ați estimat?
B.K.: Anul acesta ne așteptăm la 350 de persoane și chiar mai multe dacă vremea va ține cu noi.

 

Pe traseu…

Foto 4_site

Rep.: Cum e traseul, cum l-ați ales?
B.K.: Traseul este destul de greu de ales pentru doamne și domnișoare, pentru că sunt destul de multe femei care nu umblă mult cu bicicleta prin Tîrgu Mureș, avem urcușuri și coborâșuri, însă anul trecut am spus să încercăm să urcăm pe Bulevardul Pandurilor și pe strada Ștefan cel Mare și fetele au reușit. Bine, ne-am oprit după ce am urcat și am așteptat să ajungă toată lumea. Ne-am gândit că poate va fi greu și chiar ne-am bucurat că până și o fetiță de 5 ani a reușit să facă traseul. Vom pedala până în 10 km pe traseul Piațeta Cetății – Bulevardul Cetății – Strada Avram Iancu – P-ța Petőfi Sandor – P-ța Trandafirilor – B-dul 1 Decembrie 1918 – B-dul Pandurilor – str. Secerei – B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Ștefan cel Mare – str. Borsos Tamás – str. Crizantemelor – str. Alexandru Papiu Ilarian – str. Nicolae Iorga – Bulevardul Cetății – Piațeta Cetății. Poliția va închide jumătate din drumul pe care îl vom parcurge și vom avea o mașină de poliție în față, iar în spate o ambulanță pentru că anul trecut am avut un incident nefericit.

Rep.: Veți acorda un premiu mare la eveniment, despre ce este vorba?
B.K.: În toată țara, în fiecare oraș din cele 15 în care va avea loc evenimentul, Pegas oferă câte o bicicletă de oraș, e foarte cochetă și colorată – mov cu alb. Doamnele și domnișoarele au fost invitate să se înscrie pe skirtbike.muresonbike.ro, pentru a participa la tombola în urma căreia se va trage la sorți câștigătoarea bicicletei și cele ale altor premii. Însă fiecare participantă o să primească un cadou de participare, un număr pentru bicicletă cu care vor participa și la tombolă.

 

Puțin despre infrastructură și… despre tul

Foto 2_site

Rep.: Acest eveniment încurajează mișcarea, dar și utilizarea bicicletei ca mijloc de transport urban, cât de sigur e în Tîrgu Mureș să te dai cu bicicleta?
B.K.: În Tîrgu Mureș nu e prea sigur, însă în ultimii ani este mai sigur, mult mai multă lume folosește bicicleta și asta înseamnă că și șoferii de autoturisme s-au obișnuit cu noi și sunt mai atenți. În mod normal ar fi bine să avem piste de biciclete și atunci cred că mult mai multă lume s-ar deplasa pe bicicletă.

Rep.: E un proiect viabil înființarea de piste de biciclete în Tîrgu Mureș, ținând cont de infrastructura stradală complicată, mă gândesc la numeroasele străzi înguste pe care le avem?
B.K.: Fundația Comunitară s-a implicat de mai mulți ani într-un asemenea proiect și eu cred că în Tîrgu Mureș, dacă s-ar investi mai mult în transportul în comun, ca să circule oamenii mai mult cu autobuzele, care să aibă o frecvență din 3 în 3 minute, de exemplu, și în infrastructura pentru biciclete, nu am mai avea atâtea parcări de autoturisme. Cu un urbanism bun s-ar putea face.

Rep.: Ce ținută ți-ai ales pentru SkirtBike 2016?
B.K.: M-am hotărât de mult timp, încă nu știu ce bluză voi purta, dar m-am decis anul acesta că îmi voia face o fustă din tul, ciclamen deschis, ieri am început-o, deși de trei luni am materialul. Sper să o termin până duminică.

A consemnat Ligia VORO
Foto: Zi de Zi & SkirtBike Mureș – Călin Bărăian

 

Programul evenimentului

Ora 14:30 Distribuirea numerelor de înregistrare participantelor, înscrierea la marș cu prezentarea traseului și a „distincțiilor” ce se vor acorda la finalul marșului
Ora 16:00 Marșul biciclistelor
Ora 17:00 AcademiaVelo
Ora 17:30 Cycle Chic
Ora 18:00 Tombola

 
Cine se implică

Echipa organizatoare: Bende Kati, Jánosi Mária (Pro Biciclo Urbo), Kiss Emőke, Mihaela Pop Lupu, Gál Sándor (Fundația Comunitară Mureș), Imecs Hunor (Academia Velo)
Prezentatoare eveniment: Natalia Lazăr (Televiziunea Tîrgu Mureș), Aszálos Szidonia (Radio GaGa)
Parteneri organizatori: MureșOnBike, AcademiaVelo, Pro Biciclo Urbo
Sponsori naționali: Pegas, Melon Helmets, Aqua Carpatica.
Sponsori: mănuși Hungant, RAUS, Magazin Naturist Vitamix, Oracler, Lornion, Pensiunea Corunca, Restaurant Simple, Farmassi, Butcher Kitchen Bistro, Neuzer, Salon Refresh, Dharma Yoga, Donuts, FilLife Bogi, Snackbox, Dames, Easy Rider


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.