Home / Cultură / Istoria filmului maghiar, la UAT

Istoria filmului maghiar, la UAT

Distribuie

222Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (UAT), Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar – Madisz județul Mureș, Asociația Culturală K’Arte și Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) a inițiat seria de proiecții cu titlul „120 de ani de Istoria Filmului Maghiar”, care cuprinde 11 filme şi care va continua duminică, 19 iunie, de la ora 19.00, la sediul UAT, cu pelicula „Omul de aur”. „În istoria cinematografiei maghiare romanul „Az arany ember” – „Omul de aur” de Jókai Mór (1825–1904), un volum de referinţă pentru literatura maghiară şi foarte iubit de cititori, a fost ecranizat de trei ori, toate cele trei ecranizări constituind puncte de reper al genului în Ungaria. Prima ecranizare a fost un film mut „Az arany ember” – „Omul de aur” regizat de Korda Sándor (Sir Alexander Korda), unicul film artistic păstrat din perioada sa de creaţie din Ungaria, descoperit în arhivele germane la începutul anilor optzeci”, a precizat Kósa András László, director. Proiecţia va beneficia de subtitrare în limba română, iar intrarea este gratuită.

Pelicula „Omul de aur” a fost produsă de studiourile Corvin Filmgyár (predecesorul Casei de producţii Hunnia). Singura nitrocopie a „Omului de aur” s-a găsit în Germania, în arhivele de la Koblenz, şi a ajuns în Ungaria în 1981 în urma unui schimb. Pelicula a fost restaurată și digitalizată cu sprijinul Fundaţiei Lumière în cadrul Programului Media al Uniunii Europene.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. ”Lumea e aproape”, cu jurnaliștii Lacrima Balint și Aurelian Grama

Distribuie Directorul fondator al cotidianului Zi de Zi, jurnalistul Aurelian Grama, a participat, în urmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.