Home / Cultură / Istoria filmului maghiar, la UAT

Istoria filmului maghiar, la UAT

222Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (UAT), Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar – Madisz județul Mureș, Asociația Culturală K’Arte și Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) a inițiat seria de proiecții cu titlul „120 de ani de Istoria Filmului Maghiar”, care cuprinde 11 filme şi care va continua duminică, 19 iunie, de la ora 19.00, la sediul UAT, cu pelicula „Omul de aur”. „În istoria cinematografiei maghiare romanul „Az arany ember” – „Omul de aur” de Jókai Mór (1825–1904), un volum de referinţă pentru literatura maghiară şi foarte iubit de cititori, a fost ecranizat de trei ori, toate cele trei ecranizări constituind puncte de reper al genului în Ungaria. Prima ecranizare a fost un film mut „Az arany ember” – „Omul de aur” regizat de Korda Sándor (Sir Alexander Korda), unicul film artistic păstrat din perioada sa de creaţie din Ungaria, descoperit în arhivele germane la începutul anilor optzeci”, a precizat Kósa András László, director. Proiecţia va beneficia de subtitrare în limba română, iar intrarea este gratuită.

Pelicula „Omul de aur” a fost produsă de studiourile Corvin Filmgyár (predecesorul Casei de producţii Hunnia). Singura nitrocopie a „Omului de aur” s-a găsit în Germania, în arhivele de la Koblenz, şi a ajuns în Ungaria în 1981 în urma unui schimb. Pelicula a fost restaurată și digitalizată cu sprijinul Fundaţiei Lumière în cadrul Programului Media al Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Școala Ardeleană”, aproape de dezvelire

Într-o conferință de presă care a avut loc joi, 29 aprilie, primarul municipiului Târgu Mureș, …