Distincții de onoare la Universitatea Petru Maior Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 859 Vizualizări

Distincții de onoare la Universitatea Petru Maior

 

Aula Magna a Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu Mureș a găzduit miercuri, 15 iunie, o ședință festivă a Senatului Universității în care două cadre didactice de excepție, modele de oferit actualilor studenți, au primit distincții de onoare: titlul de profesor emerit  a fost decernat  prof. univ. dr. ing Vasile Boloș, iar istoricul și profesorul Liviu Boar a fost onorat cu diploma de merit pentru activitatea didactică susținută în cadrul instituției.

DSC_0665

Prof. univ. dr. ing. Vasile Boloș este absolvent al Institutului Politehnic Cluj Napoca, Facultatea de Mecanică, instituție în care a urmat și cursurile postuniversitare în domeniul Tribologie-Fiabilitate. În anul 1985 a susținut teza de doctorat cu titlul ”Cercetări cu privire la cinematic și tehnolgia de fabricație a angrenajelor melcate spiroide”, iar în perioada august 1970-septembrie 1976 este încadrat ca inginer la Intreprinderea Imatex din Tîrgu Mureș. În perioada 15 septembrie 1976-30 septembrie 2015 a fost angajat ca și cadru didactic la UPM Tîrgu Mureș.

DSC_0646

Pe parcursul celor 39 de ani de activitate neîntreruptă în instituție a parcurs treptele didactice specifice, asistent universitar, șef de lucrări, conferențiar universitar și profesor universitar. Din anul 2004 până în prezent este conducător științific de doctorat asociat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în domeniul ”Inginerie industrial” având până în momentul de față 7 doctoranzi cu teze finalizate, potrivit Laudatio prezentat de rectorul UPM Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Dascăl și politician

Ca rezultat al activității sale didactice și științifice au rezultat 2 monografii de specialitate, 18 manuale, cursuri universitare, note de curs, 6 cărți privind activitatea specifică mediului academic și social, 106 studii și articole de specialitate, 2 brevete de invenții și 8 propuneri de invenție în diferite etape de aprobare. În perioada 2001-2009 q îndeplinit calitatea de Director al Centrului de cercetare ”Tehnologii avansate de proiectare și fabricare a angrenajelor acreditat de CNCSIS, respected director al Centrului de Cercetare ”Tehnologii avansate de proiectare și fabricație asistate acreditat instituțional UPM în perioada 2009-2015. În cadrul comunității academic din UPM a îndeplinit numeroase funcții de conducere academic, a fost implicat în activitățile unor organism de management academic la nivel național și, totodată s-a implicat și în viața social-politică a comunității mureșene, din anul 2004 până în prezent fiind consilier județean în Consiliul Județean Mureș.

Activitatea desfășurată în plan didactic, științific și managerial i-a fost recompensată prin mai multe distincții, dintre care amintim Ordinul național ”Pentru merit”, în grad de Cavaler (2009), Medalia Universității ”Petru Maior” (2010), Medalia ”Aurel Vlaicu” a Universității Aurel Vlaicu din Arad (2010).

Un cadou de suflet

Membrii Senatului și a întregii comunități academice a UPM Tîrgu Mureș au înmânat prof. univ. dr.ing. Vsile Boloș titlul de Profesor Emerit ca semn al recunoașterii întregii activități.

”Pentru că patronul spiritual al Universității Petru Maior pe care l-am ales, împreună cu colegii în anul 1996, este cărturarul illuminist Petru Maior aș dori, ca împreună cu soția mea, Codruța Boloș, care este de asemenea profesor emerit al acestei instituții, să donăm, azi, Bibliotecii universității un exemplar al cărții ”Istoria pentru începutulu românilor în Dacia” întocmită de Petru Maioru de Dicio-San-Martinu, edițiunea treia transcrisă cu litere latine, Budapesta-Gherla, 1883” a declarat profesorul emerit Vasile Boloș, adăugâbd în încheiere ”Vivat, crescat, floreat Universitas Petru Maior”.

 

Arhivist, maestru în paliografia maghiară

Liviu Boar este absolvent al IP Tîrgu Mureș, promoția 1973, după 5 ani de activitate ca profesor la Școala Generală nr.1, Lunca de Sus-Harghita, se consacra profesiei de arhivist, cu mențiunea că în anul 1978 obține și licența în Istorie și Filozofie, la UBB Cluj.

DSC_0655

După 2 ani de la angajarea ca arhivist, în 1980, este promovat director al Arhivelor Statului, filiala jud. Harghita din Miercurea Ciuc. Avea doar 29 de ani și prelua o funcție de mare răspundere, administrarea memoriei istorice a unei regiuni cu un trecut special. În 1990, pe fondul schimbărilor care au avut loc în România, când o parte dintre vechii directori sunt înlocuiți sau trecuți în pensie, Liviu Boar este promovat ca director al Arhivelor Statului, Direcția Județeană Mureș. Era o recunoaștere a profesionalismului dobândit prin studii de specialitate în domeniul paliografiei maghiare, limba izvoarelor medievale, a capacității sale în munca de selecție și prelucrare a fondurilor arhivistice. În anul 2004 a susținut teza de doctorat la UBB cu titlul ”Românii din Scaunele Ciuc, Giurgeu și Cașin în secolul al XIX”, mai apoi au urmat zeci de studii, volume de documente dedicate științei arvistice, Astrei, iar mai recent ”Dicționarul arhiviștilor din Transilvania”. Liviu Boar este creatorul ”Anuarului Arhivelor Mureșene”, una dintre cele mai prestigioase publicații ale instituției Arhivelor Naționale. Totodată, el este inițiatorul sesiunii naționale ”Arhivele și Cercetarea Istorciă” ajunsă în 2015 la a XIV-a ediție.

Bogata activitate instituțională și de cercetare a domniei sale s-a bucurat de recunoașterea autorităților publice naționale: la împlinirea vârstei de 60 de ani Centrul European de Studii Covasna, Harghita i-a dedicat volumul ”Profesioniștii”, a fost distins cu numeroase ordine și medalii, iar astăzi, UPM îi acordă diploma de merit pentru activitatea didactică susținută în cadrul instituției noastre cu mențiunea că, Liviu Boar este cel mai constant colaborator al universității, în calitate de profesor asociat în care a propus cursul ”Științe auxiliare ale istoriei, un privilegiu pentru foștii și actualii studenți de la specializarea istoriei. Zeci de studenți au dobândit tainele cercetării arhivistice în timpul practicii desfășurată la Arhivele Naționale, numeroși studenți masteranzi și doctoranzi s-au bucurat de îndrumarea profesorului, în munca de documentare și redactare a tezelor de licență, masterat sau doctorat” ” a precizat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, într-un cuprinzător Laudatio.

Distincția UPM reprezintă un gest de recunoștință față de un profesionist al arhivelor și dascăl de excepție, privilegiat de o familie frumoasă, cu doi copii a căror performanțe profesionale încep să-l concureze pe propriul tată.

Universitatea Petru Maior are un rol strategic în viața comunității mureșene. Dincolo de misiunea de formare a unor oameni cu pregătire superioară în diferite domenii, instituția a fost și rămâne un anume pol în jurul căruia gravitează o viață spirituală românească de nivel ridicat.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE