Screening gratuit privind incontinența urinară la femei, la Clinica de Urologie Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1020 Vizualizări

Screening gratuit privind incontinența urinară la femei, la Clinica de Urologie

Șefa Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, conf. univ. dr. Martha Orsolya, a anunțat miercuri, 15 iunie, într-o conferință de presă, că în perioada 23-24 iunie se va relua screeningul privind incontinența urinară la femei, centrul medical Târgu-Mureș fiind în acest moment singurul centru medical din țară unde se realizează astfel de screeninguri. În calitate de președinte al Societății Naționale de Continență, conf. univ. dr. Martha Orsolya își propune ca până în decembrie 2017 să introducă aceste screeninguri ocazionale pe plan național, în marile centre universitare, în condițiile în care la Târgu-Mureș ele se derulează de mai bine de patru ani.
„Este un screening ocazional și se va efectua în clinica noastră. De două ori pe an încercăm să deschidem porțile către pacienții noștri, să venim în întâmpinarea lor, să depistăm noi acuze urinare joase și noi pacienți. Eu sunt președintele Societății Naționale de Continență și este un program care se vrea național și își propune să vină în întâmpinarea pacientelor, pentru că vedem că sunt foarte multe paciente care nu vin în timp util la medicul urolog sau medicul ginecolog. Încercarea noastră este ca aceste screeninguri ocazionale să fie introduse pe plan național, în centrele mari universitare. În urmă cu câțiva ani, s-a mai făcut la Oradea. Screeningul este folositor pentru pacientele noastre, pentru comunitatea noastră, pentru rezidenții noștri, pentru că sunt diagnostice care se pun mai greu, sunt paciente care se duc în altă parte, nu vin la urolog, se duc la ginecolog”, a declarat conf. univ. dr. Martha Orsolya.
martha orsolyaPotrivit medicului, înscrierile pentru screening se vor efectua în perioada 21-22 iunie, în intervalul orar 13.00-15.00, la Clinica de Urologie, la camera pentru internări de zi situată la parterul clinicii. Acest lucru înseamnă că pacientele trebuie să prezinte personal la înscriere și vor fi instruite în privința felului în care trebuie să se prezinte la screening. Astfel, pacientele vor fi programate la screeningul care se va desfășura perioada 23-24 iunie.
„Ne-am gândit ca și de data aceasta să încercăm să depistăm noi cazuri de pierderi involuntare de urină, ne vom adresa pacientelor trecute de 30 ani și sub vârsta de 70 de ani. Peste 75 de ani intră în discuție și alte afecțiuni, vezica îmbătrânește, sunt foarte mulți factori de risc, boli neurologice, boli metabolice, care favorizează apariția acuzelor urinare joase, deci ne vom opri la 75 de ani. Screeningul va fi unul amplu și va însemna investigații clinice, imagistice, ecografie, un sumar de urină și o investigație urodinamică. Aceste afecțiuni sunt foarte frecvente și nu sunt depistate la vârsta copilului. Disfuncția micțională, acuzele urinare joase nu se depistează în totalitate în perioada 1-16 ani. Copiii care pierd involuntar urina o vor pierde și la vârsta adultului. Peste aceste disfuncții ale copilului se mai suprapun și alte evenimente, cum ar fi: nașterile multiple, obezitatea excesivă, factorii de risc (fumatul, bronșita, defecte ale țesutului muscular, boli neurologice etc.). Acestea favorizează apariția acestor disfuncții micționale”, a arătat conf. univ. dr. Martha Orsolya.
Conf. univ. dr. Martha Orsolya a menționat că adresabilitatea pacientelor la screening va fi mare, însă această adresabilitate nu este mare pe parcursul anului, pentru că pacientele sunt convinse că odată cu vârsta aceste fenomene apar și sunt normale. Ea a subliniat că există foarte multe modalități de prevenire a incontinenței urinare și a amintit exercițiile pentru reeducarea planșeului pelvin, dar și tratamentele medicamentoase. Medicul de familie joacă un rol important în această ecuație, care trebuie să recunoască aceste elemente și trebuie să îndemne pacienta. „În acest caz, targetul este pacienta relativ tânără. Avem și foarte multe metode noi profilactice: operații, tratamente medicamentoase, electrostimulare externă”, a susținut conf. univ. dr. Martha Orsolya.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE