Şahiştii de la „Tudor Vladimirescu”, în elita naţională Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 654 Vizualizări

Şahiştii de la „Tudor Vladimirescu”, în elita naţională

sahistiEchipa de şah a Şcolii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureş, antrenată de profesoara Gall Imola Katalin a pornit joi, 16 iunie, spre Băile Olăneşti unde în perioada 17-19 iunie va reprezenta judeţul Mureş la Campionatul Naţional Şcolar de Şah „Elisabeta Polihroniade” – categoria „Echipe mixte”, clasele I-IV. Competiţia bifează în acest an cea de-a patra ediţie şi este organizată de ACS „Elisabeta Polihroniade”, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia Română de Şah, cu sprijinul societăţii Romgaz SA Mediaş.

Sportivii, voioşi şi optimişti

Cu puţin timp de îmbarcarea în microbuzul şcolar cu destinaţia Băile Olăneşti, cei patru componenţi ai echipei Şcolii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureş s-au declarat emoţionaţi de anvergura competiţiei la care vor participa şi în acelaşi timp nerăbdători să îşi măsoare forţele cu alţi copii pe eşichierul cu 64 de pătrăţele, dar şi să lege noi prietenii cu şahişti de vârsta lor. „Şahul te ajută la minte şi tot timpul mi s-a părut distractiv. Mă pregătesc cam o dată pe săptămână pentru că nu am cu cine să joc. La campionat merg ca într-o excursie, nu neapărat să câştig, ci vreau să mă şi distrez”, a afirmat Lorena Andreea Căliman, în vârstă de 8 ani, elevă în clasa I-a. „Fac şah de la vârsta de 5 ani. Şahul mă ajută mult la matematică, e foarte bun pentru minte, e un sport de logică. Ce îmi place la şah e că te ajută mult la matematică, unde am note bune. Calificarea nu a fost grea, cel mai greu a fost să ne luptăm cu „Romulus Guga” pentru că am făcut 2-2 în fiecare partidă, eram la egalitate şi până la urmă am luat locul întâi”, a mărturisit Andrei Poenar, în vârstă de 7 ani şi jumătate, elev în clasa I-a. „Îmi place şahul pentru că îmi dezvoltă mintea şi astfel pot învăţa mai bine la şcoală. Învăţ şah la antrenamente şi din când în când mai joc acasă, cu mama. Mai joc şi cu bunica, dar la bloc nu prea pentru că nu vor ceilalţi să joace cu mine pentru că îi înving. Mă duc la campionat cu gândul să mă distrez, dar şi să joc bine şi să obţin victorii”, a precizat Eduard Androne, în vârstă de 8 ani, elev în clasa a II-a. „Îmi place şahul, deoarece mă ajută la şcoală. E greu să faci şah deoarece nu toată lumea se naşte cu o minte capabilă să găsească atâtea soluţii pe tabla de şah. Fac şah de la vârsta de 6 ani şi mi-am propus să joc bine şi să mă distrez la Olăneşti”, a spus „veterana” echipei, Andrada Paraschiva Bâra, în vârstă de 10 ani, elevă în clasa a III-a.

Antrenori dedicaţi

De pregătirea celor patru sportivi s-au ocupat Baratosi Iosif Gavril – antrenor la Clubul Sportiv Şcolar Târgu-Mureş și Gall Imola Katalin – antrenor la Clubul Sportiv Şcolar Târgu-Mureş şi profesoară de şah la Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureş. „Campionatul poartă numele Elisabetei Polihroniade, regina şahului românesc trecută în eternitate acum un an. A fost ideea doamnei şi visul ei din totdeauna ca şahul să fie introdus în şcoală. Am încercat şi în Târgu-Mureş şi în judeţul Mureş să realizăm acest proiect, oficial şahul fiind în programa şcolară ca materie opţională, mai exact „Educaţia prin şah”. Aici la „Tudor Vladimirescu” fac săptămânal ore de şah la şase clase, iar copii din echipa care se deplasează la Olăneşti fac parte din clasele la care predau şah. În paralel, ei mai vin şi la Clubul Sportiv Şcolar să se antreneze. Au câştigat faza judeţeană, astfel încât s-au calificat la faza naţională a competiţiei, care este organizată la Olăneşti”, a menţionat antrenoarea şi profesoara Gall Imola Katalin, maestru al sportului.

„Practicând şahul, copii au doar de câştigat”

Directorul Şcolii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureş, prof. Boczog Szabolcs, s-a declarat mândru că numele unităţii de învăţământ pe care o conduce va reprezenta judeţul Mureş, pentru a doua oară, la faza naţională a competiţiei. „Echipa şcolii noastre participă pentru a doua oară la acest concurs naţional de şah, anul trecut din 36 de echipe ne-am clasat pe locul 14. Merită amintit efortul familiilor care susţin efortul copiilor pentru practicarea şahului. Cred că este o şansă în plus că am avut această oportunitate din partea Clubului Sportiv Şcolar Târgu-Mureş, doamna Gall a venit în urmă cu doi ani cu iniţiativa către şcoală ca să oferim copiilor această materie opţională pentru practicarea şahului. Aşa s-a format echipa care ne reprezintă astăzi. Cred că aceşti copii, antrenându-se două-trei ore zilnic au ceva în plus faţă de ceilalţi copii, pentru că acest sport contribuie la dezvoltarea gândirii şi practicând şahul, copii au doar de câştigat”, a subliniat prof. Boczog Szabolcs.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE