Home / Comune / Cântec, joc și voie bună de Rusalii la Deda

Cântec, joc și voie bună de Rusalii la Deda

Distribuie

Tradiția spune că în a doua zi de Rusalii lumea se aduna pe malul Mureșului la Deda la târg unde  cântau și jucau de mama focului. Prezentul păstrează această tradiție, cântecul și jocul popular fiind adus de artiștii locului, adevărați păstrători ai tradițiilor de pe Valea Mureșului Superior, grație spectacolului folcloric intitulat ”Cântec, joc și voie bună”, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Deda.

IMG_0383”Este o bucurie pentru mine să fiu alături de dumneavoastră în această zi de mare sărbătoare pentru toți creștinii aici la Deda. Iată că bunul Dumnezeu a rânduit în așa fel ca în acest an să ne reîntâlnim aici pe malul Mureșului cu mic cu mare la sărbătoarea de Rusalii. Tradiția spune că aici la Deda,  în a doua zi de Rusalii lumea se adună la târg, moment de reîntâlnire a generațiilor, a oamenilor din aceste locururi minunate, o reîntâlnire a sufletelor dragi care iubesc, simt și trăiesc românește”, a precizat Andrei Romanică, prezentatorul spectacolului ”Cântec, joc și voie bună” de la Deda.

Perpetuarea tradițiilor

IMG_0381Deschiderea oficială a sărbătorii s-a bucurat de prezența oficialităților locale care au subliniat importanța păstrării tradiției, prin vocea primarului comunei Deda Lucreția Cadar. ”Este o zi de sărbătoare la Deda în care,  bunul Dumnezeu a rânduit să avem o zi frumoasă, o zi în care târgul tradițional al Rusaliilor de la Deda să se desfășoare în condiții deosebite. Bunul Dumnezeu a rânduit ca astăzi să vin să vă salut în numele primăriei comunei Deda și al meu personal pentru faptul că încă o dată mi-ați acordat încrederea ca timp de patru ani să conduc această comună. Este pentru mine un lucru minunat, un lucru care mă obligă. Vă asigur că voi face tot ce depinde de mine, împreună cu Consiliul Local, împreună cu preotul comunei, cu Poliția Locală, să ducem la bun sfârșit obiectivele care ni le propunem pentru ca Deda să prospere. Având în vedere faptul că Deda a avut parte încă din vechime de un târg tradițional în a doua zi de Rusalii, care nu face altceva decât să prevestească începutul verii în zona noastră, iată că ne-am adunat și în acest an cu mic cu mare să facem un spectacol folcloric care să răsune pe Valea Mureșului Superior , să aducă cântecul, jocul și portul popular în centrul atenției. Primăria comunei Deda a organizat acest spectacol prin care dorim să transmitem generațiilor viitoare tot ce este frumos și tradițional la Deda. Dacă altădată pe acest loc erau încinse hore care aduceau jocul și portul popular din satele noastre, același lucru îl dorim și noi în vremurile noastre”, a precizat Lucreția Cadar.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate ce ne-a dat”

IMG_0380Binecuvântarea creștină a fost adusă de părintele Gabriel Fărcaș, care a mulțumit lui Dumnezeu pentru rânduiala Sa prin care momentul de sărbătoare în a doua zi de Rusalii să continuie la Deda.”Mulțumim lui Dumnezeu pentru că și în acest an ne-am întâlnit aici la Deda la târg, la acest frumos festival de muzică populară. Dumnezeu ne binecuvântează, are grijă de noi, și noi la rândul nostru trebuie să ne bucurăm de sărbătorile acestea ale Rusalilor, a Pogorârii Duhului Sfânt. La noi, aici la Deda ne bucurăm de ele și îi mulțumum lui Dumnezeu pentru toate ce ne-a dat. Să fie într-un ceas bun și cu noroc și să petrecem creștinește, așa cum trebuie”, a spus Gabriel Fărcaș, preotul paroh din Deda.

Cântec, joc și voie bună

3Program artistic de Rusalii la Deda a fost unul bogat, deschis de elevii Școlii Generale din Bistra Mureșului pregătiți de profesoarele Mihaela Pașcan și Angela Pop cu un moment de dans modern cu grupul ”Culoare”. A urmat recitalul tinerei soliste Ilinca Fărcaș din Deda, și recitalul elevilor Școlii Generale din Deda pregătiți de profesoara Maria Vlasa cu sceneta ”Pupăza din tei” și recitalul lui Andrei Istvan .

5Programul a continuat cu recitalul solistelor Alexandra Stoica din Filea, Daiana Suceava din Gurghiu și al dansatoarelor Ansamblul ”Cununa Călimanilor” din Deda cu un joc din Țara Făgărașului, Fecioreasca fetelor de la Crihalma. Sărbătoarea de Rusalii de la Deda a fost completată de cântecul popular adus de soliștii Ionela Matei, Andreea Petruț, Mădălina Mureșan, Andrei Romanică și Livia Harpa.

6


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.