Rușii Munți în straie de sărbătoare de Rusalii Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 870 Vizualizări

Rușii Munți în straie de sărbătoare de Rusalii

Târgul portului popular şi al Rusaliilor de la Rușii Munți deschis sâmbătă, 18 iunie de competițiile sportive și concertele de muzică ușoară a continuat duminică, 19 iunie cu programul folcloric găzduit de terenul de sport din comună.

1”În urmă cu cinci ani am început să cinstim această mare sărbătoare creștină, Pogorârea Sfântului Duh prin sărbătoarea portulului popular și a târgului de Rusalii care să se desfășoare pe durata a două zile. Prima zi să fie dedicată activităților sportive și a programelor pentru tineret cu concerte de muzică ușoară, cap de afiș în acest an fiind formația Direcția 5. Am avut în jur de 800 de spectatori la concertul lor de sâmbătă seara când cei de la Direcția 5 au încântat publicul prezent cu un concert pe cinste vreme de o oră și jumătate. Ziua de duminică o dedicăm în totalitate cântecului și jocului popular, unde avem bucuria să avem pe scenă și dansatorii noștri de la Ansamblul ”Plaiuri mureșene” care și de această dată au încântat publicul”, a precizat Ilie Bălan Chiș, primarul comunei Rușii Munți.

Livia Harpa, din nou pe meleagurile copilăriei

2Primii care au urcat pe scenă au fost dansatorii Ansamblului ”Rapsodia Călimanilor” cu soliștii Raita Dragomir, Carmen Antal Cujbă, Alexandru Oltean și Livia Harpa, revenită pe meleagurile copilăriei, ea fiind născută nu departe de Rușii Munți, pe Valea Pietrișului. ”Iată-ne ajunși în sfânta zi a Rusaliilor și primul dintre cele trei târguri ale Rusaliilor pe care noi le așteptam în vremea copilăriei este cel de la Rușii Munți. Este un prilej de bucurie, de întâlnire cu cei dragi, cu neamurile, cu toți cei frumoși dar mai ales întâlnirea cu tradițiile. Ansamblul ”Rapsodia Călimanilor” este a doua familie pentru mine, și suntem prezenți la invitația oamenilor minunați din Rușii Munți să susținem un spectacol și să aducem un strop de bucurie în sufletul oamenilor prezenți în zi de Rusalii la târgul de la Rușii Munți. Cum spuneam, sunt trei târguri care mă leagă de anii copilăriei, cel de la Rușii Munți, Deda și cel de la Podișel, la care de semenea voi fi prezentă cu un recital. Este o bucurie pentru mine să pot participa la aceste evenimente deoarece retrăiesc vremurile copilăriei și tinereții mele”, a precizat Livia Harpa, solistă în cadrul Ansamblului ”Rapsodia Călimanilor”

Ansamblul ”Plaiuri mureșene”, mândria comunei Rușii Munți

3Următorii care au urcat pe scenă au fost cele două grupe de dansatori din cadrul Ansamblului ”Plaiuri mureșene” din Rușii Munți coordonați de Silviu și Ionela-Maria Fechete. ”I-am pregătit pe cei mici cu dansuri din Oaș, Mureș, Bistrița, iar pe cei mai mari cu dansuri din Maramureș, cu un chimitelnic fecioresc pe băieții de la grupa mare iar pe fete cu un joc de linguri de pe Câmpie. Ansamblul ”Plaiuri mureșene” din Rușii Munți este format din opt perechi la trupa mare, respectiv nouă perechi la grupa mică. Lucrăm cu acești tineri de patru ani. Anul acest Ansamblul ”Plaiuri mureșene” a împlinit patru ani de existență iar rezulultatele nu s-au lăsat așteptate. Ne ocupăm în special pentru spectacole, festivaluri. În acest an vom fi prezenți la un festival internațional la Eforie Sud cu trupa mare”, a precizat Ionela-Maria Fechete.

Programul artistic a continuat cu Ansamblul folcloric al Casei de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin, solista Vlăduţa Lupău și Dumitru Fărcaș. Vremea și-a făcut simțită prezența, furtuna a împiedicat recitalul Corneliei și Lupu Rednic precum și a mult așteptatului foc de artificii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE