Solidaritatea umană, mai tare ca tornada Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1817 Vizualizări

Solidaritatea umană, mai tare ca tornada

112Prefectul judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, a anunţat marţi, 21 iunie, că autorităţile judeţene au înfiinţat o comisie care va evalua pagubele produse de tornada care a devastat, sâmbătă seara, satele Cuci şi Dătăşeni din comuna mureşeană Cuci.

Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă

Furtuna cu putere de tornadă a lovit comuna Cuci sâmbătă seara, astfel încât echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureş au intervenit duminică, la primele ore ale dimineţii. „Am considerat că nu era oportun să ne deplasăm la Cuci sâmbătă seara pentru că era deja întuneric, nu puteam interveni, iar victime omeneşti nu erau. Duminică dimineaţă, la prima oră, m-am deplasat la Cuci împreună cu colonelul Dorin Oltean, şeful ISU Mureş, la Primăria Cuci, unde am convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Ca măsuri imediate, ne-am deplasat în teren pentru o primă evaluare”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, dr. Lucian Goga.

111

Colaborare pentru refacerea acoperişurilor

Potrivit prefectului judeţului Mureş, în cursul zilei de luni la Cuci s-au aflat 145 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne – ISU, Jandarmi şi Poliţie. „Am prioritizat lucrurile, ne-am împărţit pe uliţe şi am ajutat cu prioritate persoanele singure şi bolnave. Cu acordul lor, am luat ţiglele de pe dependinţe şi alte acareturi, pe care le-am pus pe case. Ideea a fost să nu rămână nimeni fără adăpost. Au fost în total 353 de imobile afectate, dintre care 12 cu acoperişul smuls în totalitate. Am reuşit ca în decursul zilei de luni să acoperim în întregime 237 din cele 353 de case. Un domn chiar a donat vreo 3.000 de ţigle, iar alţi cetăţeni au fost de acord să contribuie cu ţigle de pe şure sau alte acareturi, pentru a acoperi cât mai multe case. Din punctul meu de vedere a fost o colaborare foarte bună din partea tuturor factorilor implicaţi în gestionarea acestei situaţii de urgenţă. Am avut în total 69 de stâlpi de înaltă şi joasă tensiune dărâmaţi. Au fost la faţa locului directori de la Electrica şi Transelectrica, plus echipe de intervenţii. Dacă în dimineaţa de duminică aveam 13.599 de consumatori care au rămas fără curent electric, luni seara erau nealimentaţi doar 248 de consumatori pentru că Electrica a adus generatoare de mare putere şi la căderea serii Cuci şi Dătăşeni aveau curent electric. Au rămas 248 de consumatori pentru că fiind defecte instalaţiile electrice, nu au fost conectaţi pentru a nu produce scurtcircuite, incendii sau chiar electrocutări. S-a lucrat toată noaptea şi echipele Electrica lucrează în continuare, pe teren. A fost o reacţie ardelenească a locuitorilor, lumea s-a bucurat că a scăpat cu viaţă şi s-a apucat de reconstrucţie. Electrica a fost la înălţime, la fel ca Direcţia Agricolă, Inspectoratul de Stat în Construcţii, ISU, Jandarmii şi Poliţia”, a menţionat dr. Lucian Goga.

Premierul Cioloş, interesat de situaţie

Situaţia din comuna Cuci a fost atent monitorizată atât de ministrul Afacerilor Interne, PetreTobă, cât şi de premierul Dacian Cioloş. Pagubele vor fi evaluate, iar după finalizarea celor 353 de anchete sociale vor fi făcute propuneri pentru acordarea de despăgubiri din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. „Am întocmit o comisie pentru evaluarea pagubelor, am raportat luni telefonic domnului ministru Petre Tobă că va dura această evaluare pentru că sunt 353 de gospodării afectate. De asemenea, marţi au fost la faţa locului 102 angajaţi ai ISU”, a precizat prefectul judeţului Mureş. „Este prematur să vorbim despre despăgubiri, am avut o video-conferinţă condusă de domnul prim-ministru Dacian Cioloş pe această temă. Premierul a vrut să vadă care e situaţia la nivel naţional şi urmările fenomenelor meteo ciudate care nu prea sunt specifice României, aşteaptă evaluările şi urmează deblocarea fondurilor necesare ajutorării acestor comunităţi. Până atunci, subliniez că au venit mulţi oameni de bine, ONG-uri sau persoane fizice, care s-au arătat dispuse să ajute. Doamna directoare a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş a promis că anchetele sociale vor fi finalizate în cel mai scurt timp, astfel încât prin Ministerul Muncii să se obţină sumele necesare pentru cele 12 acoperişuri distruse în totalitate”, a completat dr. Lucian Goga.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE