VIDEO: Incredibil: Consiliu Local fără consilieri! Absenţi la propriul jurământ! Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 2030 Vizualizări

VIDEO: Incredibil: Consiliu Local fără consilieri! Absenţi la propriul jurământ!

A cl corunca
Situaţie incredibilă la nivelul administraţiei locale din Corunca, localitate situată la circa 4 kilometri de municipiul Târgu-Mureş, pe drumul naţional DN 13 (E 60). Şedinţa festivă de constituire a noului Consiliu Local, boicotată de grupul consilierilor UDMR. Din cei 13 consilieri locali, doar 5 au onorat cu prezenţa. Subprefectul Nagy Zsigmond: „Eu am doar atribuţia să constat o situaţie de fapt care există în momentul de faţă”. Consilierii prezenţi, nemulţumiţi de atitudinea colegilor absenţi. „Patru ani şi-au bătut joc de noi”, spune liberalul Daniel Cheşa. „Mă simt umilită şi mă întreb unde este omenia”, mărturiseşte Marton Irma (Erdélyi Magyar Néppárt). Primarul ales pentru mandatul 2016-2020, Takacs Szabolcs, absent şi el. Şi imposibil de găsit la telefon…

13… cu ghinion

La 10 fără cinci, la o ţigară de fumat de ora anunţată de Prefectură pentru şedinţa festivă de constituire a Consiliului Local Corunca, sala de şedinţă era goală. Probabilitatea unei încurcături de zile sau de ore este infirmată de avizierul Primăriei, unde la loc vizibil este publicat convocatorul şedinţei, pentru ziua de joi, 23 iunie, ora 10.

La 10 fix, în sală îşi fac apariţia patru consilieri aleşi pentru mandatul 2016-2020: Daniel Cheşa (PNL), Răzvan Corneliu Popa (PNL), Victor Mircea Macaveiu (UNPR) şi Elvira Oltean (PSD). La fel de punctuali sunt şi subprefectul Nagy Zsigmond şi secretarul Primăriei Corunca, Voniga Lorand.

Aproape de „sfertul academic”, ia cuvântul Nagy Zsigmond, împuternicit de prefectul judeţului Mureş să conducă şedinţa de constituire a Consiliului Local Corunca.

„Numărul consilierilor locali pentru Consiliul Local din Corunca a fost stabilit prin ordinul prefectului numărul 91 din 30 martie 2016, care este în număr de 13”, spune subprefectul Nagy Zsigmond.

C cl corunca nagy zsigmond

Ping-pong administrativ

Reprezentantul Prefecturii propune o decalare a şedinţei, până la ora 10.30 sau chiar 11.00, în speranţa că cei nouă absenţi or să apară.

„Patru ani şi-au bătut joc de noi”, spune liberalul Daniel Cheşa.

Subprefectul face prezenţa consilierilor. „Pentru ca şedinţa de constituire să fie valabilă, ar trebui să fie prezenţi conform articolului 30, alineatul 2 din Legea Administraţiei Publice Locale, un număr de două treimi cel puţin. Două treimi din 13 consilieri înseamnă 9. Dacă dumneavoastră sunteţi dispuşi să mai aşteptăm până la 10 jumătate, să vedem dacă se mai adună… Altfel, ar trebui să constatăm în procesul-verbal că nu s-a întrunit cvorumul necesar…”, spune Nagy Zsigmond.

„Nu pot să înţeleg ce atitudine e asta, în Consiliul Local Corunca”, îşi varsă oful Daniel Cheşa.

Subprefectul vine cu lămuriri. „Pasul următor, se face un proces verbal care va fi semnat de domnul secretar şi de către mine, care de îndată va fi primit prin fax la Instituţia Prefectului, şi conform legii peste trei zile se convoacă prin ordinul prefectului o nouă şedinţă de constituire. Dacă nici la a doua şedinţă de constituire nu se întruneşte cvorumul necesar de două treimi pentru a fi şedinţă valabilă, atunci se mai dă un termen de trei zile. Se mai emite încă un ordin al prefectului pentru constituire. Dacă nici în al treilea caz nu se constituie Consiliul Local, consilierii care nu s-au prezentat o să fie excluşi şi o să fie înlocuiţi de următorii de pe listă. Consiliul Local funcţionează valabil dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din numărul de consilieri. Dacă numărul consilierilor scade sub jumătate plus unu, atunci se fac alegeri anticipate”, explică Nagy Zsigmond.

„Este un joc, nu îi înţeleg sensul şi dacă sub auspiciile astea începem următorii patru ani, nu mi se pare ok pentru buna colaborare şi pentru tot ce avem de făcut pentru comunitate”, spune social-democrata Elvira Oltean.

„Eu am doar atribuţia să constat o situaţie de fapt care există în momentul de faţă şi să fac un proces verbal şi propuneri pentru domnul prefect pentru emiterea unui nou ordin al prefectului”, răspunde subprefectul, în opinia căruia următoarea şedinţă ar putea fi convocată pentru ziua de luni, 27 iunie.

B cl corunca

De la Spital, la şedinţă

Între timp, în sală îşi face apariţia şi Marton Irma (Erdélyi Magyar Néppárt), astfel încât raportul dintre consilierii prezenţi şi cei absenţi este de 5 la 8. „Mă simt umilită şi mă întreb unde este omenia. Au primit convocatorul, şi eu l-am primit ieri (miercuri, 22 iunie – n.r.) şi m-am învoit de la Spital, ca să fiu prezentă. Am primit convocatorul prin poştă”, explică Marton Irma.

De la UDMR lipsesc: Takacs Szabolcs, Laszlo Sandor, Erdos Balizs Zoltan, Argyo Csaba, Pap Eniko Erzsebet, Balizs Gyozo, Takacs Olga şi Fulop Nicolae.

„Vreau să le transmit ruşine colegilor mei consilieri şi tuturor celor care dacă au ştiut că boicotează şedinţa de astăzi ar fi trebuit să ne anunţe, pentru că fiecare dintre noi avea ceva de lucru astăzi”, punctează Daniel Cheşa.

„Am primit convocatorul ieri (miercuri, 22 iunie – n.r.), la 3 jumate”, spune Irma Marton, venită cu o învoire de la Spital, unde era internată, pentru a fi prezentă la şedinţa festivă.

„Ordinul prefectului a fost transmis la fiecare UAT, şi prin e-mail, şi prin fax”, menţionează Nagy Zsigmond.

D cl corunca

Mandatul noului primar, nevalidat de instanţă?

Urmează o mică lovitură de teatru. Se pare că primarul are nu are, deocamdată, sentinţa judecătorească de validare a mandatului.

„Nu trebuia să depună jurământul noul primar?”, întreabă liberalul Daniel Cheşa.

„Nu, pentru că încă n-a primit sentinţa”, răspunde secretarul Voniga Lorand.

„Verdictul” final e dat de subprefect. „Constat că nu sunt întrunite condiţiile pentru a ţine o şedinţă valabilă, deci o să transmitem domnului prefect propunerea de a se emite un ordin pentru o nouă şedinţă”, precizează Nagy Zsigmond.

„Patru ani am fost cel mai ciudat Consiliu Local din judeţ, probabil că aşa vom fi şi în următorii patru ani”, concluzionează Daniel Cheşa.

Contactat de cotidianul Zi de Zi pentru lămurirea cauzelor pentru care a lipsit de la şedinţă, primarul ales al comunei Corunca, Takacs Szabolcs, nu a răspuns la telefon.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE