Sindromul coronarian acut, prioritate națională Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 142 Vizualizări

Sindromul coronarian acut, prioritate națională

Președintele Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională „CardioNET”, Prof. Dr. Habil. Imre Benedek, a susținut vineri, 24 iunie, în cadrul Secțiunii „Actualități în Sindroamele Coronariene Acute”, că în privința sindroamelor coronariene acute s-au făcut pași importanți în ultimii ani datorită Programului Național de Infarct Miocardic Acut, reușindu-se scăderea mortalității, însă sindromul coronarian acut continuă să reprezinte o prioritate națională. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România.
În timp ce în alte țări europene mortalitatea scade, în țara noastră lucrurile nu merg deloc în această direcție, iar motivele ar fi centrele insuficiente, lipsa unor programe de prevenție, dar și indiferența autorităților publice care nu manifestă interes în acest sens. Secțiunea destinată tratamentului sindroamelor coronariene acute a fost inaugurată de Prof. Dr. Habil. Imre Benedek în urmă cu câțiva ani, devenind de-a lungul celor 16 ediții „CardioNET” o secțiune de referință.
„În România, sindromul coronarian acut este foarte mare. Înseamnă că la fiecare nouă minute apare un sindrom sau poate chiar mai multe. În anul 2005, la un milion de locuitori, aveam cel mai mic număr de centre din Europa, cel mai mic număr de operatori, cel mai mic de stenturi și cel mai mic număr de angioplastii. Programul Național de Infarct Miocardic din anul 2010 a schimbat foarte mult situația în România, ceea ce a însemnat o spectaculoasă pornire pe un drum bun, au început să crească angioplastiile primare și să scadă mortalitatea (…) În România, mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare rămâne în continuare crescută. În alte țări europene, mortalitatea scade. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că nu funcționează foarte bine acea rețea, iar centrele nu sunt suficiente”, a precizat Prof. Dr. Habil. Imre Benedek.
Tot în cadrul acestei secțiuni, specialiști din spitalele din Gheorgheni, Târgu Secuiesc, Bistriția și Mediaș au prezentat realitatea din teren, din spitalele în care își desfășoară activitatea, date și aspecte referitoare la infarctul miocardic acut. Printre principalele probleme ridicate de aceștia au fost lipsa specialiștilor la Camerele de Urgență sau timpul de reacție prea mare al Ambulanțelor.
Lucrările Conferinței de Cardiologie „CardioNET” se derulează pe mai multe secțiuni de interes științific din întreaga patologie cardiovasculară: imagistică medicală, infarct miocardic STEMI, electrofiziologie și stimulatoare cardiace, cercetare medicală și terapie cu celule stem în patologia cardiacă, boli obstructive periferice și interdisciplinaritate în cardiologie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE