Home / Sanatate / Lansarea noilor protocoale pentru Unitățile de Primiri Urgență, la Târgu-Mureș

Lansarea noilor protocoale pentru Unitățile de Primiri Urgență, la Târgu-Mureș

Distribuie

Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne au lansat sâmbătă, 25 iunie, la Târgu-Mureş, algoritmii şi cele 27 de protocoale relevante pentru activitatea unităţilor şi compartimentelor de Primiri Urgenţe, în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă prespitaliceşti şi spitaliceşti prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare”, finanţat de guvernele Elveţiei şi României. La eveniment, au luat parte, alături de reprezentanți ai colectivelor de autori, peste 100 de medici șefi ai unităților UPU/CPU din țară, rezidenți, asistenți și manageri de spital.

Astfel, algoritmii și protocoalele lansate sâmbătă la Târgu-Mureș se înscriu în eforturile Ministerului Sănățății și a Departamentului pentru Situații de Urgență de a oferi pacienților servicii medicale de urgență eficace și eficiente, centrate pe nevoile pacientului, reducerea variabilității practicii medicale între diverse Unități de Primire Urgențe, implementarea managementului de caz prin abordarea multidiscipinară, stabilirea traseului pacientului și asigurarea continuității îngrijirilor medicale.

La elaborarea noilor protocoale s-a lucrat peste doi ani
Șeful DSU din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a declarat sâmbătă, 25 iunie, că la elaborarea noilor protocoale s-a lucrat peste doi ani, iar proiectul îi are ca beneficiari finali pe utilizatorii serviciilor de urgenţă din România, iar ca beneficiari direcţi echipele medic-asistent din asistenţa medicală de urgenţă, paramedici, pediatri din asistenţa medicală de urgenţă, medici de urgenţă şi specialişti neonatologi, inclusiv asistente medicale, implicaţi în transportul neonatal, şefi ai departamentelor de urgenţă, alt personal implicat în departamentele de urgenţă şi serviciile de ambulanţă.
„Sunt protocoale care s-au dezvoltat sub programul elveţian ce se derulează de peste 2 ani. Au lucrat mai mulţi oameni din sistemul de urgenţă, cu sprijinul unui coleg din SUA care a fost consultant în acest proiect. Pentru noi înseamnă o unificare a liniei de bază, să zicem că acesta este minimum care trebuie făcut în anumite situaţii. Aceasta înseamnă că o să fie mult mai uşor pentru tinerii care lucrează în Unităţile de Primiri Urgenţe, pentru noi, specialiştii, o să fie mult mai uşor. Aşa cum se obişnuieşte şi în alte părţi, când intri într-un serviciu ţi se dau protocoalele de bază pe anumite afecţiuni sau pe anumite tipuri de prezentări, iar medicul poate să devieze de la acesta, protocolul nu este o linie fixă de la care nu ai voie să deviezi (…)
Noul protocol de triaj va intra în locul protocolului de triaj care este acum, nu va schimba mare lucru pentru că principiile rămân la fel, dar va schimba modalitatea. (…) Acesta va fi distribuit către toate UPU pentru că va modifica anumite proceduri în cadrul triajului. Celelalte protocoale, de exemplu durerea toracică o să aibă un alt protocol, care este calea ce trebuie urmată – pacientul care a ajunge pentru prima dată la UPU cu criză convulsivă ce investigaţii trebuie făcute, ce decizie trebuie luată, dacă îl trimitem acasă sau rămâne în spital. Toate aceste lucruri există şi în alte ţări, s-a lucrat mult pe ele, a fost o muncă titanică a colegilor noştri, împreună cu colegul din SUA, ca să ajungem la nişte clinical pathway”, a declarat dr. Raed Arafat.

2 participantiAspecte aduse protocolului de triaj
Asistenta şefă a UPU SMURD Târgu-Mureş, Hajnal Vass, a declarat că printre cele mai importante aspecte aduse protocolului nou de triaj se numără partea de pediatrie, triajul pacienților cu dureri mari și triajul pacienților cu probleme ușoare. „Există un protocol pe baza căruia am lucrat. Lucrând pe acest protocol din 2007, am observat anumite aspecte care au necesitat îmbunătățirea pentru a ne sprijini activitatea noastră, dar și pentru a ajuta pacienții. Ca noutate este partea de pediatrie. În vechiul protocol, nu aveam nicio prevedere legată de pediatrie, deși noi avem un serviciu care tratează atât adulții, cât și copiii. Și în țară, bineînțeles, sunt spitale care au specific de pediatrie. Era de o importanță majoră să avem prevederi de acum gestionăm copiii la punctul de triaj. De asemenea, s-a observat că pe pacienții care vin cu dureri mari i-am putea ajuta încă din momentul triajului. Dacă asistentul consideră că este o durere ar tria pacientul într-o categorie superioară, dar este doar problema durerii, atunci solicită medicul și deja poate începe un tratament pentru anihilarea durerii, pentru ca acel timp de așteptare să fie îmbunătățit. Pentru pacienții cu probleme ușoare, nu reprezintă cazuri grave, se dorește identificarea acelor pacienți care au nevoie de tratament imediat comparativ cu cei care pot să aștepte un interval de timp. La acei pacienți care pot să aștepte un interval de timp am introdus în noul protocol ideea de a scurta calea, să nu stea să aștepte”, a declarat Hajnal Vass.
Parte din Fondul Tematic „Reforme în domeniul sănătăţii“, Proiectul „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă la nivel de prespital şi spital, prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare” se derulează în baza Acordului-cadru între Consiliul Federal Elveţian, reprezentat prin Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare şi Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român. Acest program având o valoare totală de 181 milioane de franci elveţieni se desfăşoară în perioada 2009 – 2019 şi are ca scop reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre România şi restul statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi a disparităţilor dintre regiunile României.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.