Home / Slider / Riva, “Fulgerul naţiunii”. O (Euro)Poveste

Riva, “Fulgerul naţiunii”. O (Euro)Poveste

Distribuie

1În ziua meciului dintre Italia și Spania, din optimile Campionatului European, Zi de Zi vă prezintă portretul unui fotbalist fără pereche: Luigi „Gigi” Riva. Cel mai bun marcator din istoria naționalei Italiei și eroul unicului turneu final continental câștigat de „Squadra Azzura”, în 1968, acasă, la Roma. Paolo Rossi, Baggio, Vieri sau Inzaghi s-au străduit, dar nu au izbutit să egaleze „Fulgerul” din Cagliari.

Brazilienii se laudă cu Pele. Germanii îl au pe Gerd Muller. Maghiarii se fălesc cu Puskás. Italienii, în schimb, își amintesc, cu nostalgie, de Gigi Riva. Nimeni nu a înscris mai multe goluri decât acest atacant pentru reprezentativa italiană. Mai precis, 35 de „boabe” în 42 de prezențe în tricoul albastru, în răstimpul cuprins între anii 1963 și 1976. Riva nu a avut parte de prestigiul internațional de care s-au bucurat cei menționați, pentru că simplul fapt că a ales să-și dedice talentul fulminant unui singur club, unul mic, Cagliari, din Sardinia. Pentru a percepe la adevărata valoare magnitudinea performanțelor lui Riva, trebuie menționat că acest fotbalist a fost pentru Cagliari Calcio ceea ce a însemnat Maradona pentru Napoli în 1987. Riva a câștigat titlul de golgheter al Seriei A în 1970, cu 21 de goluri, o performanță individuală cu ajutorul căreia Cagliari a obținut primul și singurul titlu de campioană a țării pentru gruparea sardă. Absolut memorabil, în condițiile în care Riva a fost extrem de prolific în era de apogeu a fenomenului catenaccio, cu apărări ce păreau impenetrabile. Între 1967 și 1970, „Fulgerul” Italiei a fost distins de trei ori cu premiul de golgheter al țării. Și nu evolua la Juventus, Milan sau Inter, ci la Cagliari.

2

„Ciobanii și bandiții Italiei au câștigat”

Performanța lui Riva de a duce trofeul de campioană a Italiei în curtea unei echipe din sudul țării a reprezentat o premieră istorică în 1970, când aceasta s-a înfăptuit, în dauna granzilor din nordul industrial. O creație maradoniană, pentru că doar Napoli, condusă din teren de ilustrul argentinian, a mai reușit să atingă această culme. Pare greu de crezut, dar Gigi Riva și Cagliari, prin rezultatele obținute, au revigorat și contribuit la dezvoltarea unei zone precum Sardinia, eminamente rurală, înapoiată economic și un tărâm al nelegiuiților. „I-a făcut până și pe ciobani să-și cumpere radiouri pentru a urmări meciurile lui Cagliari. Imaginea obținută în urma acestor succese au obligat guvernul de la Roma să-și îndrepte atenția spre această regiune relativ uitată. Efectiv, datorită popularității lui Riva, investițiile au început să pătrundă în acest locuri izolate până atunci”, a explicat jurnalistul italian Gianni Brera, cel care l-a supranumit „Fulgerul națiunii” pe Gigi Riva și așa i-a rămas porecla până astăzi. Întreaga insulă, dar și sudul sărac al peninsulei erau împânzite cu statui, picturi și fotografii ale lui Riva, cel care a readus mândria în viața plină de neajunsuri și frustrări provinciale ale sudiștilor. „Sardinia era casa mea. În acele vremuri ne catalogau drept ciobanii și bandiții Italiei. Aveam 23 de ani când măreața Juventus a vrut să mă îngroape în bani. Dar eu am visat să câștig Scudetto pentru ai mei. Ciobanii și bandiții au reușit. Iar eu n-am fost un actor, un afacerist, un scriitor sau un cântăreț. Eu am trăit și trăiesc doar pentru fotbal”, s-a destăinuit Gigi Riva pentru ziaristul Gianni Brera.

A crescut fără tată

Luigi „Gigi” Riva s-a născut, totuși, în nordul mult hulit al Italiei, într-o comună din Provincia Varese, aflată la granița cu Elveția. Viitorul mare fotbalist provonea dintr-o familie extrem de săracă. Tatăl său s-a stins la locul de muncă, în fabrică, când micuțul Luigi avea doar 9 ani. În urma acestui tragic eveniment, juniorul a crescut într-un climat auster și riguros, în cadrul unei școli cu program religios. În tot acest timp, Riva începea să crească frumos și vertiginos pe gazon, unde înscria gol după gol. Zecile de reușite din ligile a treia și a patra l-au adus în atenția marilor cluburi din Serie A. Cagliari a reușit să pună mâna pe puștiul minune. Riva se pregătea să devină, fără să știe încă, copilul teribil al Sardiniei. Încă din primul sezon în tricoul sarzilor, Riva a înscris de opt ori și a promovat cu echipa insulară în eșalonul de elită.

Luigi Riva era puternic, dar înzestrat cu multă tehnicitate și hărăzit cu un șut letal pentru porțile adverse. În viața de zi cu zi, era timid și taciturn, dar când se angaja la luptă nu se eschiva să șarjeze, să recupereze mingi, să schimbe soarta jocurilor cu forța sau viteza sa de pătrundere, cu driblingul său, cu detenta sa și cu un excelent control al balonului. Riva, un fotbalist de 1,80 metri și 80 de kilograme, trăgea la poarta ca nimeni altul cu stângul său de bombardier. Cu precizie și forță, în egală măsură. Chiar și din foarfecă, un gen de execuție care era considerată marca sa înregistrată în timpurile respective. Circula o legendă în acei ani. Se spunea că portarul titular de la Cagliari se dădea lovit când la antrenamentele sarzilor se exersa finalizarea. Evident, se temea de trasoarele ce putea da peste cap mâinile oricărui goalkeeper sau „rupeau” plasele porților.

Protagonist în „Meciul Secolului”

Acestea au fost calitățile cu care Gigi Riva a izbutit să puncteze de 164 de ori în 315 meciuri pentru Cagliari în toate competițiile. Cu aceste însușiri a devenit cel mai bun marcator al țării sale la Campionatul European din 1968, singurul în care a triumfat Italia, acasă, la Roma, într-o finală cu Iugoslavia, în care Gigi Riva a deschis scorul în victoria cu 2-0 a „Squadrei Azzura”. O națională a Italiei în care a strălucit alături de Gianni Rivera sau Sandro Mazzola. Pe lângă campionatul adjudecat cu Cagliari, în 1970, Riva și-a trecut în palmares și o medalie de vicecampion al Seriei A, în 1969. La Campionatul Mondial din 1970, când trupa din Cizmă a pierdut finala cu Brazilia lui Pele, „Fulgerul” a fost din nou golgheterul Italiei, reușind să-și treacă numele pe tabelă și în semifinala contra Germaniei, câștigată cu 4-3 de Italia. O partidă descrisă drept „Meciul Secolului” de către FIFA. În acești ani de glorie, 1967-1970, Luigi Riva a marcat de 22 de ori în 21 de apariții în tricoul albastru al italienilor. În plus, s-a clasat pe locul doi și încă o dată pe poziția a treia în cursa pentru „Balonul de Aur”. Și, ca să încheiem en-fanfare acest slalom printre cifrele unui fotbalist magnific, în 1974, Gigi Riva l-a depășit pe miticul Giuseppe Meazza în ierarhia all-time al celor mai prolifici atacanți din istoria naționalei Italiei. Un Everest în vîrful căruia nu au reușit să se cațere nici Rossi, nici Baggio, nici Vieri, nici Inzaghi. Un record de 35 de reușite care îl menține pe Riva pe prima treaptă a podiumului după mai bine de patru decenii, în fața unor fotbaliști uriași.

Să luați în considerare faptul că Luigi Riva a înfăptuit toate acestea luptându-se cu două accidentări groaznice. Ascensiunea sa a fost curmată de o dublă fractură la piciorul drept, tibie și peroneu, urmată de o alta, de același fel, la cel stâng. Înfiorător, dar Riva a renăscut de fiecare dată precum pasărea Phoenix. Însă, până în 1976, când o afecțiune la aductori i-a pus capăt carierei. Aceasta a fost povestea inegalabilului Gigi Riva, cel care, la 71 de ani, încă mai trăiește cu statutul de idol al națiunii, iubit de un popor care nu se mai satură să-și slăvească sau să-și evoce eroii de altădată. În memoria sa, clubul Cagliari a retras defintiv numărul 11, cel purtat de unul dintre cei mai valoroși și mai devotați fotbaliști pe care i-a avut vreodată Italia. Și Europa.

Cristian ASZALOS


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevi de nota 10! Vezi lista cu copiii mureșeni calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Informatică

Distribuie S-a publicat lista cu elevii mureșeni care s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.