Ce spun medicii de familie despre actele adiționale propuse de CNAS pentru luna iulie Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1196 Vizualizări

Ce spun medicii de familie despre actele adiționale propuse de CNAS pentru luna iulie

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) îşi exprimă indignarea faţă de modul de acţiune al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în privința noului Contract-cadru. Cele două asociații profesionale susțin că actele adiționale propuse de CNAS a fi încheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie sunt nelegale.
În primăvară, medicii de familie au solicitat și a fost acceptată prorogarea Contractului-Cadru până la data de 1 iulie pentru ca Ministerul Sănătății și CNAS să discute cu adevărat problemele sistemului de sănătate și să își asume funcționarea sa optimă. „Prin adresa trimisă de CNAS cu nr. P4775/23.06.2016 suntem puși în situația creată artificial și fără sens juridic să încheiem un act adițional la un contract care își încetează aplicabilitatea. Vechiul Contract-cadru este valabil până la 30 iunie, iar noul Contract-cadru este valabil de la 1 iulie. Soluția legală în acest moment este ca noul Contract-cadru să devină valabil de la 1 august, iar vechiul Contract-cadru să mai fie prelungit cu o lună, până la 31 iulie. Astfel, modalitatea de contractare pe care, din păcate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate reușește din nou să o administreze defectuos nu poate fi la nesfârșit acceptată de furnizorii de servicii medicale pentru că este lipsită de transparență, iar termenele de adoptare a Hotărârilor de Guvern care reglementează Contractele-cadru sunt distorsionate și niciodată corelate logic cu normele lor de aplicare”, susține Societatea Naţională de Medicina Familiei  într-un comunicat remis presei.

Ce soluții se propun
Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Remus Șipoș, a declarat că pe termen scurt o soluție ar fi asumarea legalității acestui act adițional de către Casele Județene de Asigurări de Sănătate, astfel încât medicii de familie să nu fie puși în situația de a plăti pentru eventuale neconformități. „Pe termen scurt, pentru luna iulie ne dorim ca toate Casele Județene de Asigurări de Sănătate să-și asume legalitatea actului adițional, motiv pentru care aproape toate Casele Județene de Asigurări de Sănătate au depus notificări pentru introducerea acestei clauze prin care își asumă legalitatea actului adițional și pentru eventuale neconformități din punct de vedere legal, sumele pe care le vor plăti în luna iulie 2016 nu vor fi imputate medicilor de familie. Astfel, în luna iulie vom lucra în mod sigur. Pentru august ne dorim armonizarea finanțării din asistența primară cu cea din asistența secundară și terțiară, adică să se asigure și medicilor de familie acea creștere de 25%”, a declarat dr. Remus Șipoș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE