Home / Slider / Cine este salvatorul Franţei

Cine este salvatorul Franţei

Distribuie

1Numele său este Antoine Griezmann, iar zilele trecute întregul continent l-a aplaudat pe noul erou al Franței și pe cel mai popular fotbalist al momentului în Hexagon. Zi de Zi vă face cunoștință cu omul și fotbalistul care a decis de unul singur soarta unei partide cu o miză mare cât o țară cu 66 de milioane de locuitori. „Dubla” lui Griezmann, din optimi, contra Irlandei, le-a asigurat „Cocosilor galici” prezența în sferturile de finală ale Campionatului European.

„Trăiește viața ca un vis, iar visul tău ca o realitate”. Acesta este citatul inscripționat pe antebrațul lui Antoine Griezmann. Un tatuaj inspirat dintr-o carte eternă, „Micul Prinț”, scrisă de tizul și conaționalul atacantului francez, Antoine De Saint-Exupery. Doi Antoine. Doi autori. Doi artiști. Nu, nu exagerăm. Griezmann a devenit primul francez, de la Zidane încoace, care înscrie de trei ori la un turneu final european pentru Franța. Pentru copilul din „Micul Prinț”, visul s-a transformat în realitate. „Întotdeauna am fost călăuzit de ideea de a juca pentru Les Bleus, pentru că m-am născut în Franța și am crescut privindu-i pe Zidane și Henry în timpul Campionatului Mondial din 1998. Dorința mea este să trăiesc și să repet ce au realizat ei în culorile țării mele”, și-a statuat clar intențiile Griezmann, într-un dialog cu ziariștii de la World Soccer. La această oră, atacantul de 25 de ani al lui Atletico Madrid se află pe drumul cel bun. E golgheterul la zi naționalei sale și aspiră la „Gheata de Aur”.

Refuzat de toată lumea. Prea fragil!

Nu-i musculos, nu-i înalt, dar dezvoltă o viteză explozivă, e atletic și extrem de cutezător când simte poarta. Sângele său rece, acuratețea și plasamentul îl fac să nu țină cont nici măcar de unghiurile și pozițiile complicate din care înscrie deseori pentru Atletico și pentru Franța. La acest turneul final, „piticul” a marcat de două ori cu capul. Însă, primii săi pași în sport au fost făcuți cu ghete de plumb, doar că puștiul avea și aripi puternice. Antoine Griezmann s-a născut în Macon, o localitate de mărimea Reghinului, aflată la aproximativ o oră de condus de orașul Lyon, acolo unde visa să ajungă Antoine, dar n-a fost să fie. „A fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o în toți acești ani”, a recunoscut șeful departamentului de scouting al clubului Olympique Lyon, Gerard Bonneau, pentru cotidianul spaniol AS. Mare fan al lyonezilor, juniorul Griezmann a fost primit în probe, dar a fost trimis acasă pe motiv că e prea mic la înălțime și prea fragil. Caruselul refuzurilor și al descurajărilor a durat până la 13 ani, când bascii de la Real Sociedad l-au ochit pe Griezmann întâmplător, la Paris, în timpul unui trial în cadrul căruia evolua pentru Montpellier. De atunci, fotbalistul francez s-a stabilit în Spania.

2

„Mă enervez ca un spaniol”

Peste ani, în 2013, Griezmann avea să revină la Lyon, dar de data aceasta în calitate de adversar, într-o seară magică de Champions League. Într-un meci în care vîrful renegat de clubul său de suflet a înscris, din foarfecă, una dintre cele mai frumoase reușite din istoria prestigioasei competiții, în tricoul lui Real Sociedad. Gustul dulce al revanșei. În Țara Bascilor, aflată aproape de Franța natală, copilul s-a simțit respectat. Griezmann a fost înscris la o școală franceză, fapt care l-a ajutat să se acomodeze mai ușor și treptat cu viața din Spania. Realizăm un salt prin biografia lui Griezmann până în 2014, când Atletico Madrid a achitat clauza de 30 de milioane de euro pentru a-l avea pe unul dintre cei mai vânați fotbaliști ai momentului: Griezmann. Cu toate că a crescut și s-a maturizat în Spania, nu s-a gândit niciodată să joace pentru naționala iberică, deși recunoaște că are temperament de spaniol. „Gândesc ca un francez și în limba mea maternă, dar mă enervez precum un spaniol”, a dezvăluit Griezmann, cu zâmbetul pe buze, pentru Le Parisien, chiar înaintea turneului final. Și pentru a lămuri complet descendența fotbalistului, trebuie explicată rezonanță germană a numelui său. Părinții săi au origini alsaciene. În două sezoane pentru Atletico Madrid, Griezmann a punctat de 57 de ori pentru clubul din capitala Spaniei, călcând pe urmele predecesorilor săi, Fernando Torres, Kun Aguero, Radamel Falcao și Diego Costa.

Secretul succesului

Descrierea lui Diego Simeone, antrenorul „plăpumarilor”, poate cel mai exigent tehnician din fotbalul actual, spune totul despre valoarea și potențialul remarcabile ale acestui jucător. „Doar Cristiano Ronaldo și Messi pot fi considerați peste Griezmann la această oră. Antoine a muncit enorm, a tras foarte mult de el și știe să asculte, să învețe. Cea mai bună cale pentru a fi tot mai bun e să înveți și să asculți. Fără îndoială, Antoine e printre cei mai importanți trei jucători din lume la această oră”, susține Simeone. Înclinația firească a lui Antoine spre cultursa hispanică se extinde până în America de Sud. În vestiarul madrilenilor, Griezmann a cultivat strânse prietenii cu colegii săi din lumea latină, de la care a deprins, printre altele, dragostea pentru mate, o băutură tradițională în Argentina, Uruguay și Paraguay. Un ceai stimulant, având efectul cafelei, preparat din frunzele unui arbust. „Nu-mi schimb obiceiurile. Savurez un mate în fiecare dimineață alături de colegi mei, Diego Godin și Jose Gimenez”, a dezvăluit Griezmann înaintea finalei Ligii Campionilor din acest an, pierdută de echipa sa în fața rivalilor de la Real Madrid, la penalty-uri.

„Micul Prinț” și Iisus

Deși a ratat un penalty în finala Ligii Campionilor, Griezmann și-a prelungit contractul cu Atletico Madrid până în 2021, în ciuda numeroaselor oferte de la formații precum Manchester United, Chelsea, Real sau PSG. „N-am nicio legătură cu aceste cluburi. Nici măcar la jocul Football Manager sau pe PlayStation, unde echipa mea este Olympique Lyon”, a comentat Antoine zvonurile vehiculate, într-o manieră haioasă. Nu-i un tip ranchiunos. Echipa sa favorită a rămas, în continuare, Lyon, pe stadionul căreia, ca într-o ironie a destinului, a scris istorie duminică, când a semnat cele două goluri în poarta Irlandei. Reușite ale izbăvirii pentru francezi, care l-au transformat pe Griezmann într-un erou național și au declanșat râuri de speranțe în Hexagon. Pentru omul educat în cultura spaniolă, dragostea pentru Franța este intrinsecă și, simte Griezmann, după ultimele tragedii din țara sa, naționala se luptă și pentru pace. Rădăcinile durerii sunt adânci și l-au atins și pe Antoine. Sora fotbalistului s-a aflat la teatrul Bataclan în acea seară blestemată, dar a scăpat cu viață. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sora mea a putut pleca de acolo. Mă rog pentru victime și pentru familiile lor. Vive la France”, a reacționat Griezmann pe contul său de socializare, imediat după aflarea veștii. Fotbalistul mai are un tatuaj. Lângă visul său din „Micul Prinț” stă chipul lui Iisus.

Cristian ASZALOS

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.