Home / Sanatate / Medicii de familie, despre Registrele de Arteriopatii și Insuficiență Cardiacă

Medicii de familie, despre Registrele de Arteriopatii și Insuficiență Cardiacă

Distribuie

Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Remus Șipoș, a declarat marți, 28 iunie, că Registrele de Arteriopatii și Insuficiență Cardiacă, lansate în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională „CardioNET”, care a avut loc săptămâna trecută, vor oferi imaginea reală a situației din teritoriu, însă a subliniat situația delicată în care se află asistența medicală primară din România.
„Aceste registre ne vor ajuta să vedem care este, de fapt, realitatea, să vedem care este imaginea reală a situației din teritoriu. Cele două registre ar putea asigura o radiografie a realității, care să fie apoi instrument de luptă pentru alocarea unor fonduri suficiente pentru aceste patologii. În ce măsură vor colabora și lucra medicii de familie depinde de existența medicinii primare în România. Sunt statistici care arată că 1 din 4 medici din România este medic de familie, iar la plecarea din România 1 din 2 medici este medic de familie. Ne întrebăm cine va mai face medicină de familie? Se vorbea de structura piramidală a sistemului sanitar, în care asistența primară este baza. Ne întrebăm ce piramidă avem în România?”, a precizat dr. Remus Șipoș.

Registrele, implementate în perioada următoare
Odată cu implementarea celor două noi registre, se dorește scăderea numărului de membre amputate și scăderea numărului de decese la pacienți cu insuficiență cardiacă care nu au beneficiat de toate resursele terapeutice. Cele două registre vor fi implementate în perioada următoare printr-un sistem informatic, iar pentru moment se aplică pentru medicii de familie din zonă. „Aceste două registre rezolvă două probleme foarte spinoase pentru medicina de familie, și anume pacientul arteriopat și pacientul cu insuficiență cardiacă a căror incidență și a căror număr de pacienți este tot mai mare, în condițiile în care boala începe să diagnosticată precoce. Medicii de familie au fost încântați de inițiativa noastră, mai ales că ne-au și propus în mod clar o implementare a acestor registre printr-un sistem informatic, deci pe internet, pe baza unui username și a unei parole, prin care ei să aibă acces la baza de date și să-și poată manageria pacientul într-un mod optim. Registrele vor începe în cel mai scurt timp pe adresa www.cardionetwork.ro, unde vor apărea două registre separate, cel de Arteriopatie și de Insuficiență Cardiacă. Medicul de familie care are un astfel de pacient în subordine trebuie doar să introducă minimele date de care are nevoie ca să fie centralizate, după care, în măsura în care severitatea cazurilor impune, vor fi direct programați pentru continuarea investigațiilor în spital pentru arteriografie, respectiv pentru celelalte investigații pentru insuficiență cardiacă”, a declarat prof. univ. dr. Monica Chițu, medic primar cardiolog.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.