Promovarea bunelor practici agricole și reducerea poluării cu nitrați Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 538 Vizualizări

Promovarea bunelor practici agricole și reducerea poluării cu nitrați

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat, marți 28 iunie, la Tîrgu Mureș,  Black Lord Hotel, o dezbatere publică pe tema analizei cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării, precum și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri. Dezbaterea face parte din campania 2016 a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Moderat de prof. univ. dr. Ileana Bogdan, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, evenimentul a fost onorat de prezența reprezentanților autorităților publice locale, autorităților cu responsabilităţi în domeniu, precum și specialiștilor, mediului academic și societății civile din județul Mureș.

????????????????????????????????????

În deschidere, Ligia Marian, consilier pe probleme de afaceri europene în cadrul Instituţiei Prefectului-Județul Mureș, a vorbit despre importanța promovării bunelor practici agricole pentru reducerea poluării cu nitrați și protecția apelor, precum și prezentarea instrumentelor financiare pe care potențialii beneficiari le vor putea accesa.

Dezbaterea a reprezentat un dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din județul Mureș la sursele publice de finanţare a investițiilor din cadrul Directivei Nitraţi.

Rezultatele se văd cu ochiul liber

Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” a finanțat în județul Mureș două investiții care sunt finalizate în prezent – platformele comunale de depozitare pentru gunoi de grajd de la Gornești și de la Crăiești, împreună cu echipamentul necesar – încărcătoare frontale, tractoare cu remorcă, cisterne vidanjă, mașini de împrăștiat gunoi – și europubele, în valoare de 1,28 milioane de lei prima, respectiv 1,92 de milioane de lei cea de-a doua. Prezent la dezbatere, primarul comunei Gornești, Kolcsar Gyula, a menționat despre succesul proiectului și, totodată, norocul pe care l-au avut. ” Este vorba despre platforma betonată pentru depozitarea gunoiului de grajd care provine de la cele trei ferme de vaci pe care le avem sau de la cei care au animale în gospodărie. Orice Unitate Administrativ Teritorială sau parteneriat între UAT-uri  poate solicita finanțare dar, trebuie să ia în calcul și o cofinanțare care, până la urmă aduce numai avantaje, pentru că primăria în sine va avea niște utillaje de care se poate folosi oricând” a precizat primarul Kolcsar Gyula.

foto3

Tot datorită proiectului au fost plantate perdele de protecție (500 bucăți – puieți de salcâm) în localitatea Gornești, și au fost realizate 75 de platforme individuale de depozitare pentru gunoi de grajd în localitatea Crăiești.

Campanie de conștientizare publică

Pentru perioada 2016-2022, proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.

Ciprian Bodea, expert de mediu, EPMC Consulting, a ținut să contureze și importanța strategiei de conștientizare publică și replicare. Scopul campaniei de conștientizare publică este inducerea de schimbări comportamentale la nivel de individ și grup pentru un control al poluării cu nutrienți, dar mai ales pentru identificarea de soluții viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitrați și nitriți. ”Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătățirea calității vieții prin practicarea agriculturii sustenabile și protecția mediului de către fiecare cetățean” a adăugat Ciprian Bodea. Pentru protecția apelor subterane împotriva poluării este interzisă deversarea directă sau prin descărcarea pe teren și infiltrarea în sol a produselor ce conțin substanțe periculoase utilizate în agricultură, biocide și produse de protecție a plantelor, produse de uz veterinar, produse petroliere, azotații și fosfații din îngrășăminte sau alte produse utilizate pentru dezinfecție, dezinsecție, deratizare și decontaminare în fermă.

 

Extras din gunoaie si nu numai, biogazul ocupă un segment redus al sectorului autohton de energie regenerabilă. Alexandru Cîmpean, vicepreședinte Consiliul Județean Mureș, a menționat despre necesitatea stațiilor care să transforme în energie electrică, termică sau biogaz a gunoaielor de grajd.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE