Coaliția pentru Sănătatea Femeii dorește implementarea de programe de screening pentru femei Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 343 Vizualizări

Coaliția pentru Sănătatea Femeii dorește implementarea de programe de screening pentru femei

Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, conf. univ. dr. Florin Buicu, a salutat joi, 30 iunie, în cadrul evenimentului de lansare a Coaliției pentru Sănătatea Femeii, care a avut loc la Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, inițiativa de constituire a acestei coaliții, afirmând că Parlamentul este cel mai bun forum în care se poate lansa o coaliție formată din actori interesați să lupte cu cancerul ovarian, cancerul de sân și cancerul de col uterin, care afectează femeile într-o proporție nedorit de mare.
„În calitate de medic, de parlamentar de Mureș, de specialist în sănătate publică, salut inițiativa de constituire a Coaliției pentru Sănătatea Femeii. Parlamentul este cel mai bun forum în care se poate lansa o coaliție care pune femeia în centru și care reușește să-i reunească pe toți cei implicați și interesați în lupta cu aceste forme de cancer ce afectează femeile într-o proporție nedorit de mare. Speranța de viață sănătoasă la naștere este mai mică decât media Uniunii Europene – 27 cu 5,1 ani (57,1 ani față de 62,2 ani). Între cauzele de deces ce determină acest indicator, locul 5 este ocupat de cancerul de sân care reduce cu 6,4 ani la 1.000 de locuitori speranța de viață, având un impact de 70,8 ani de viață raportat la populația României. Pe locul 7 se află cancerul de col uterin, care reduce cu 4,6 ani la 1.000 de locuitori viața românilor, având un impact de 51 de ani de viață la populația României”, a declarat conf. univ. dr. Florin Buicu.

Coaliția pentru Sănătatea Femeii își propune să aducă în prim planul strategiei naționale un program dedicat sănătății femeilor, având ca obiective implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului de screening pentru cancerul de col uterin, precum și creșterea gradului de informare asupra importanței controalelor periodice în cazul cancerului ovarian. În cadrul conferinței de joi au fost prezentate rezultatele primei etape a studiului „Afecțiunile oncologice feminine în România”, precum și planul de acțiuni al Coaliției pentru anul 2016. Rata de supraviețuire cumulată pentru cancerul cervical, ovarian și de sân în România este de doar 59,3% comparativ cu o medie europeană de 69,4%.
sanatatea femeii 2Concepută ca un parteneriat strategic între ONG-uri, instituții ale statului și profesioniști în domeniul sănătății, Coalița pentru Sănătatea Femeii militează pentru susținerea adecvată a sănătății femeilor din România, a importanței prevenției și a diagnosticării precoce a cancerului ovarian, de col uterin și mamar. Președintele Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a afirmat că este esențial ca femeile să aibă acces la programe de screening, la diagnosticare precoce și tratament. „Credem că este esențial ca femeile să aibă acces, să știe despre aceste programe de screening, să aibă acces la programele de screening, la diagnosticare precoce și la tratament. Este foarte important să aibă acces și la terapiile noi”, a spus Mihaela Geoană.

În a doua etapă a studiului va fi analizată perspectiva femeilor afectate de aceste trei tipuri de cancer, iar ulterior, pe baza datelor disponibile de la institutele de cercetare, de la medici și pacienți, dar și pe baza datelor economice, va fi realizată o analiză a impactului economic și social pe care aceste forme de cancer le au în România anului 2016.
Membrii Coaliției sunt Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Alianța Pacienților Cronici din România, Institutul pentru Educație și Dezvoltare în Sănătate, Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie și Societatea Română de Medicină Sportivă.
Foto: Fundația Renașterea

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!