Home / Sanatate / Exercițiu de urgențe civile pe simulare virtuală, sub egida NATO

Exercițiu de urgențe civile pe simulare virtuală, sub egida NATO

Distribuie

Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO şi România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentaţie şi Agricultură al NATO (JHAFG) şi Grupul de Protecţie Civilă (CPG), organizează, începând de luni, 4 iulie, până joi, 7 iulie, la Târgu-Mureş, un amplu exerciţiu prin care se va simula, în premieră pentru România, o situaţie de urgenţă de mare amploare, soldată cu victime multiple şi cu evacuarea unui număr foarte mare de persoane.
Din partea României participă reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş, precum şi din alte structuri operative. Totodată, parteneri în cadrul exerciţiului sunt Unitatea de Primiri Urgenţe/SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi Ministerul Apărării Naţionale.

Un scenariu de exercițiu complex
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a arătat că la acest exercițiu de lucrează de șase luni, iar acesta presupune o urgență majoră cu un număr apreciabil de victime și de persoane care trebuie evacuate și va testa capacitatea reală de intervenție în caz de necesitate. Exerciţiul va fi urmat de un seminar pentru identificarea celor mai bune practici pentru creşterea rezilienţei naţionale în intervenţia la dezastre. „Nu va fi un exercițiu cu echipamente desfășurate în teren, cu victime simulate, ci o să fie un exercițiu în care va fi folosit simulatorul virtual pe care îl avem la Târgu-Mureș. Se lucrează de șase luni la acest exercițiu, au fost mai multe sesiuni de planificare (…) Pentru că a trebuit să aducem simulatorul la un alt nivel, a trebuit să facem un scenariu de exercițiu mult mai complex acum, pentru că ne uităm la o urgență majoră, care implică un număr foarte mare de victime, persoane care trebuie evacuate. Deci este o testare a capacităților. În afara faptului că exercițiul va fi virtual și vor participa din toată țara — MAI, Direcția Generală de Management Organizațional și IGSU, MApN — deci vom folosi calculatoarele și vom lua decizii fără activitate reală în teren, tot ce se va întâmpla ca și mobilizare de forțe va fi calculat real. Adică, dacă ni se cer 10 mașini de intervenție și noi avem două, vom spune că avem două, nu vom spune că avem 10. Exercițiul va testa într-adevăr capacitatea noastră să reacționăm la o urgență foarte mare și nu pe plan local, este un exercițiu care implică mai multe forțe pe plan național”, a menționat dr. Raed Arafat.
Proceduri specifice de gestionare a situaţiilor de urgenţă
La exerciţiu se vor alătura şi echipele internaţionale care vor pune în aplicare procedurile specifice de gestionare a situaţiilor de urgenţă prevăzute în scenariu. La Târgu-Mureş se vor afla reprezentanţi din 17 țări: Armenia, Austria, Belgia, Bosnia Herţegovina, Cehia, Elveţia, Estonia, Georgia, Germania, Israel, Norvegia, Serbia, Suedia, SUA, Elveţia, Turcia şi Ucraina. De asemenea, vor participa reprezentanţi ai Secretariatului Internaţional NATO, ai Centrului de Excelenţă NATO pentru medicină militară (MILMED COE), ai Centrului de Excelenţă NATO pentru Managementul Crizelor şi Răspuns la Dezastre (CMDR COE), precum şi experţi civili NATO. Pentru pregătirea acestui eveniment, în realitatea virtuală a fost construit un întreg oraş unde se va desfăşura exerciţiul. Echipajele implicate în exerciţiu, dintre care şase provenind din alte state, vor participa cu câte un comandant şi un membru al echipajului. Aceştia vor avea asociaţi câte un avatar în realitatea virtuală cu care se vor putea deplasa în mediul virtual în care se vor produce situaţii de urgenţă de amploare. Comandanţii de la faţa locului (tot ca avataruri în realitatea virtuală) vor trebui să coordoneze echipele de intervenţie aflate în clădiri prăbuşite, cu victime prinse între dărâmături, în zone contaminate cu substanţe chimice sau în clădiri aflate în flăcări.
Astfel, vor fi simulate misiuni de căutare-salvare, triaj, decontaminare etc. Pentru a apropia cât mai mult exerciţiul de o situaţie reală, responsabilii din centrele de coordonare vor ţine legătura cu forţele de intervenţie doar prin intermediul staţiilor radio şi, în funcţie de informaţiile pe care le primesc, trebuie să ia decizii pentru gestionarea acestei situaţii. Exerciţiul îşi propune să evalueze componenta de comandă şi coordonare atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Astfel, fluxul informaţional va include echipajele din teren, Centre de Comanda Mobile şi Centre de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei la nivel judeţean şi naţional.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.