Radu Țuculescu, periplu literar în Țara Sfântă Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 346 Vizualizări

Radu Țuculescu, periplu literar în Țara Sfântă

Scriitorul Radu Țuculescu a fost prezent, la începutul lunii iunie, în Israel, cu ocazia lansării volumului „Mierla neagră” apărut în 2015 la Editura „Cartea Românească”. Lansarea, găzduită de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, a avut loc în data de 2 iunie, incluzând și o discuție despre universul operei literare a scriitorului român.

20160602_180940Despre romanul „Mierla neagră” a vorbit dr. Sofia Gelman-Kiss, scriitor și muzicolog, care a venit studentă de la clarinet, Ruth Scholz, eroul principal al romanului „Mierla neagră” fiind un clarinetist, care a cântat o compoziție pentru clarinet solo. Any Shilon, cea mai importantă traducătoare de literatură română în ebraică și invers, a vorbit despre romanul „Stalin cu sapa-nainte!”, pe care și-a exprimat dorința să-l traducă în ebraică. Printre cei prezenți a fost și doamna Biti Caragiale, critic literar, căsătorită cu un fost descendent de-al lui Caragiale, în vârstă de 96 de ani, o ziaristă extraordinar de activă, care a vorbit despre universul romanelor mele pe care le cunoaște foarte bine. Moderatorul evenimentului a fost profesorul Paul Farkaș din Haifa. El este plecat din România din 1984. Altă persoană importantă care nu a ajuns la lansare, dar care a trimis un mesaj a fost prof. Moshe Itzaki, decanul Institutului Academic Oranim. Este un tip extraordinar care iubește foarte mult Transilvania, a înființat o asociație care se numește chiar Transilvania. Iubește foarte mult limba română, este născut din părinți români stabiliți în Israel. Cel mai emoționant moment al serii găzduite de ICR Tel Aviv a fost când s-a dat citire scrisorii trimise de Moshe Itzaki, care a fost atât la obiect cât și față de persoana mea. Mi-a dedicat chiar și o poezie și, desigur, momentul în care a vorbit doamna Biti Caragiale care, la vârsta de 96 de ani, are o minte absolut extraordinară”, a transmis scriitorul Radu Țuculescu.

20160602_172708

Mierla neagră”, pe acorduri de pian

Printre momentele emoționante a fost și cel al prezentării unui film avându-l în centrul atenției pe Radu Lungu, pianist nevăzător, unul din personajele centrale din romanul „Mierla neagră”, proiecția fiind însoțită de pasaje din „Mierla neagră” în lectura autorului. „Radu Lungu a concertat acum o lună și jumătate la Cluj și cineva l-a filmat cu telefonul mobil. Un coleg a făcut un reportaj de vreo 10 minute cu aceste imagini, cu inserturi din Liceul de Muzică. A ieșit ceva foarte impresionant cu imaginile Mănăstirii Franciscane, iar eu am avut ideea ca în timpul celor 10 minute de film în care oamenii au văzut cum cântă Radu Orbul, am citit fragmente din roman. El este cutremurătorul personaj din „Mierla neagră”, pe lângă cel al lui Radu Anghel. În roman, îl cheamă Radu Lungu, dar eu l-am botezat Radu Orbul. Este nevăzător din naștere, a terminat Conservatorul, a fost coleg de internat cu mine”, a precizat Radu Țuculescu.

Aprecieri din partea Anei Blandiana

Aprecieri despre „Mierla Neagră” au venit și din țară, la întoarcerea din Israel scriitorul Radu Țuculescu având frumoasa surpriză să găsească în cutia poștală o scrisoare de apreciere din partea scriitoarei Ana Blandiana. „Am citit „Mierla neagră” cu o asemenea pasiune și admirație, încât acum mi se pare nefiresc că mă adresez protocolar, când sentimentul meu este că suntem apropiați și prieteni (…) Nu mă așteptam la o lectură atât de acaparantă și perenă. Eu împart cărțile după măsura în care îmi rămân în minte și mă obsedează (există cărți care mi se par bune, dar le uit repede). Am fost la Cluj săptămâna trecută, după ce am terminat cartea, și pur și simplu am umblat pe străzi ca și cum aș fi continuat lectura și m-am gândit că ar fi trebuit să sughițați pentru că vă pomeneam”, afirma Ana Blandiana în scrisoarea adresată autorului romanului „Mierla neagră”.

Măcelăria Kennedy”, viitorul roman semnat Radu Țuculescu

La orizont se întrevede un nou roman semnat de Radu Țuculescu, despre care autorul nu a vrut să divulge prea multe, atât doar că va fi unul cu totul diferit față de cele scrise până acum. „Vreau să mă retrag, să mă apuc de un nou volum. Nu va fi pe malul Rinului, cum a fost în cazul „Mierlei negre”, ci undeva în România. Am o cunoștință care are o casă a bunicilor unde nu mai locuiește nimeni, unde să nu am nici internet și nici prieteni care să mă bată la cap toată ziua. Ca de obicei, cartea nu va semăna cu celelalte scrise până acum, pot doar să dezvălui titlul ei, „Măcelăria Kennedy!”, a subliniat Radu Țuculescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE