Zece ani de înfrățire între Brâncoveneşti şi orașul Diósd, sărbătoriți la „Zilele Brâncoveneştiului” Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 338 Vizualizări

Zece ani de înfrățire între Brâncoveneşti şi orașul Diósd, sărbătoriți la „Zilele Brâncoveneştiului”

Terenul de fotbal din localitatea Brâncoveneşti a fost gazda evenimentului „Zilele Brâncoveneştiului”, locul în care s-au desfășurat activităţile sportive și unde s-a preparat tradiţionalul gulaş. Meniul a fost completat cu două reţete tradiţionale oferite de oaspeţii din Diósd, Ungaria, oraş înfrăţit cu Brâncoveneşti.

IMG_0051Mă bucur nespus că şi în acest an a venit foarte multă lume pe terenul de sport la activităţile sportive şi la tradiţionalul gulas, la care se adaugă şi mâncarea pregătită de oaspeţii din Ungaria, de la Diósd. Dar cel mai mult mă bucură faptul că a venit multă lume şi din afara Brâncoveneştiului, din localităţile vecine. Se pare că i s-a dus vestea acestui eveniment şi lumea vrea să se convingă de ce se întâmplă la Brâncoveneşti, unde încercăm şi reuşim să facem în fiecare an o treabă frumoasă. La fel ca şi în anii trecuţi, nu facem un concurs cu cei din Ungaria în ceea ce priveşte mâncarea. Împreună gătim pentru a servi oamenii care vin la terenul de fotbal cu ocazia manifestărilor sportive. Astfel, putem învăţa de la ei, la fel cum şi ei pot învăţa de la noi aspecte legate de gătit. Gusturile diferă în fiecare an când mergem la ei. Am observat că ei gătesc altfel, mai condimentat. Şi noi condimentăm mâncarea, dar nu cum o fac ei. Nu e vorba de vreun concurs, ci doar de mâncare bună şi multă bună dispoziţie”, a declarat Őrdőg Ferencz, primarul comunei Brâncoveneşti.

Zece ani de înfrățire

IMG_0007Deschiderea oficială a manifestării a avut loc vineri, 1 iulie, la Căminul Cultural din comună, prilej cu care au fost sărbătoriți cei zece ani de înfrățire între Brâncoveneşti şi orașul Diósd. Cu acest prilej, a avut loc un spectacol folcloric susținut de formațiile de dansuri maghiare din Brâncovenești și Diósd. „În acest an, se împlinesc zece ani de când comuna Brâncoveneşti are această relaţie de înfrăţire cu oraşul Diósd din Ungaria. La momentul înfrăţirii, localitatea din Ungaria era o comună care a devenit între timp oraş. Aceşti zece ani au trecut foarte repede, perioadă în care am avut de învăţat foarte mult, atât pe linie administrativă, cât şi pe linie culturală şi, nu în ultimul rând, relaţiile de prietenie. În aceşti zece ani, foarte multe relaţii de prietenie s-au legat între locuitorii celor două localităţi înfrăţite. Avem legături foarte strânse cu cei din Diósd, de la care am avut foarte mult de învăţat. În fiecare an, cel puţin de două ori pe an, au loc vizite reciproce între cele două localităţi înfrăţite. Mai mult decât atât, cei din Diósd fac şi o a treia vizită la Brâncoveneşti, la tăiatul porcului”, a afirmat Őrdőg Ferencz,

2 (12)Relaţia de înfrăţire dintre cele două localităţi are la bază familia Portik din Diósd, originară din Brâncoveneşti, ea fiind cea care a pus bazele relaţiei de prietenie dintre cele două localităţi.  În oraşul Diósd, locuieşte o familie care de loc este din Brâncoveneşti, Portik Sandor şi Edith. Ei sunt practic motorul acestei relaţii dintre cele două localităţi. S-au mutat la Diósd cu mulţi ani în urmă şi lor le-a venit ideea de a încerca stabilirea unei relaţii de înfrăţire cu cei din Diósd. În anul 2006, în luna februarie, a venit la Brâncovenești o delegaţie de trei personae din Diósd. La rândul nostru, le-am făcut o vizită în luna mai a aceluiaşi an, când am stabilit ca în luna septembrie să semnăm un protocol de înfrăţire, lucru care de altfel s-a şi întâmplat”, a povestit primarul comunei Brâncoveneşti.

Reţete tradiţionale din Diósd

IMG_0050Echipa de bucătari din Diósd l-a avut în componenţă şi pe primarul Bogó László, care s-a arătat încântat să se afle pentru al doilea an consecutiv la Brâncoveneşti. „Suntem extrem de fericiţi şi bucuroşi să fim împreună din nou la „Zilele Brâncoveneştiului”. Şi în acest an, sărbătoarea are o latură sportivă şi gastronomică, la care participăm cu cea mai mare plăcere. În acest an, am pregătit o supă de legume şi o tocană cu carne şi fasole. În ceea ce priveşte competiţia de fotbal, echipa din Diósd se pricepe mult mai bine la dans decât la fotbal, unde avem o echipă extrem de bună, formată din 11 perechi la care se adaugă şi formaţia de muzicieni. Aceste legături de suflet cu cei din Brâncoveneşti nu se rezumă doar la primăriile celor două localităţi. S-au format numeroase prietenii între familii, care au devenit extrem de strânse şi legate în aceşti 10 ani. În fiecare an, venim cu drag la Brâncoveneşti, aşa cum şi ei vin la Diósd. Următoarea lor vizită va fi pe 20 august când vom avea sărbători Ziua Naţională a Ungariei”, a precizat Bogó László.

Demolatorii, protagoniştii competiţiei de minifotbal

2 (11)Printre competiţiile sportive desfăşurate pe terenul de sport a fost şi cea de minifotbal, la start fiind înscrise şapte echipe: Ideciu de Jos, FC Prăbuşirea, Demolatorii, Ţara Galilor, Cetatea Brâncoveneşti, ASA Aluniş, FC Germany& Santos. „Avem cea mai bună echipă prezență la campionatul de fotbal organizat cu ocazia „Zilelor Brâncoveneştiului”. Numele echipei noastre este „Demolatorii”, deoarece suntem cei mai buni. Este echipa care reuneşte cei mai buni jucători din Brâncoveneşti, mereu de zilelele localităţii am jucat finala şi de multe ori am şi câştigat-o”, a precizat Cristian Bândilă, antrenorul jucător al echipei „Demolatorii”.

Distracţia a continuat seara cu mult aşteptatele concerte găzduite de scena Târgului Cireșelor. Acestea au fost susținute de către Király l. Norbi, Florin Vos și Hormonyik Sándor. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii. Ziua de duminică a fost dedicată exclusiv Târgului Cireșelor, care şi-a deschis porțile începând cu ora 09.30 și a cuprins un program cultural artstic susținut de soliștii și ansamblurile locale și invitații din orașul înfrățit Diósd.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE