Home / Sanatate / A doua zi a exerciţiului NATO, dedicată sosirii sprijinului internaţional

A doua zi a exerciţiului NATO, dedicată sosirii sprijinului internaţional

Distribuie

La Centrul Naţional de Pregătire şi Simulare din Târgu-Mureş, are loc începând de luni până joi, un exerciţiu de amploare prin care se simulează o situaţie de urgenţă soldată cu victime multiple şi cu evacuarea unui număr foarte mare de persoane. A doua zi a exerciţiului NATO „Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response” a fost dedicată sosirii sprijinului internaţional, după ce în prima zi situaţia de urgenţă generată de o explozie violentă cu consecinţe grave a fost gestionată la nivel local, iar apoi la cel naţional.

Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO şi România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentaţie şi Agricultură al NATO (JHAFG) şi Grupul de Protecţie Civilă (CPG), organizează acest exerciţiu de amploare prin care se simulează o situaţie de urgenţă soldată cu victime multiple şi cu evacuarea unui număr foarte mare de persoane, scopul exercițiului fiind solicitarea la maximum a capacităţii de intervenţie civilă la nivel naţional şi testarea mecanismelor de cooperare civil-militară şi de asistenţă internaţională la dezastre.

1 natoCăpitan Cătălin Chirca, din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a declarat marţi, 5 iulie, pentru AGERPRES, că în prima zi a exerciţiului, unic în lume, scenariul a presupus reacţia autorităţilor în cazul unei explozii care a avut loc la Târgu-Mureş. Cu această ocazie au fost concentrate, în primă fază, resursele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş. „Au fost implicate toate instituţiile cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă. De asemenea, exact ca într-o situaţie reală, au fost activate toate mecanismele naţionale de gestionare a evenimentelor, respectiv de gestionare a urgenţelor, a fost activat şi Centrul Naţional de Conducere Integrată din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost numit un comandant al acţiunii care să coordoneze partea de intervenţie din judeţul Mureş. Explozia a fost urmată şi de alte evenimente, ne-am confruntat cu clădiri afectate, cu persoane surprinse sub dărâmături dar şi cu anumite reacţii ale substanţelor implicate în explozia respectivă (…) În cursul zilei de ieri (luni, n.r.) a fost solicitat şi sprijin internaţional”, a declarat cpt. Cătălin Chirca, potrivit sursei citate.

„Echipajele de intervenţie au acţionat foarte bine conform procedurilor”
Conform acestuia, marţi, 5 iulie, au continuat acţiunile de intervenţie, iar în urma solicitării de asistenţă internaţională au început să sosească echipajele internaţionale în sprijinul populaţiei şi autorităţilor afectate de explozie.„De-a lungul exerciţiului va intra în joc fiecare, ca într-o situaţie reală. Noi am comprimat oarecum timpul, fiind totul simulat se poate face asta. Într-o situaţie reală se solicită sprijin internaţional, se primeşte o ofertă, iar ţara noastră poate să o accepte sau poate negocia pe ea”, a precizat Chirca.
Potrivit reprezentantului IGSU, prima zi a exerciţiului NATO de simulare a nivelurilor de decizie în urma producerii exploziei s-a încheiat cu briefing în care au fost punctate elementele care au funcţionat bine şi cele care au avut unele probleme, însă bilanţul a fost pozitiv.
„Dar ca o concluzie, în urma desfăşurării primei zile de exerciţiu putem spune că a existat o colaborare foarte bună, echipajele de intervenţie au acţionat foarte bine conform procedurilor. Trebuie să menţionez că oamenii nu se văd în teren. Pe parte de decizie sunt create avatare, sunt nişte oameni în realitatea virtuală, acolo au fost implicate mai multe resurse”, a mai spus cpt. Cătălin Chirca.Din partea României, la exerciţiul NATO „Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response” participă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, IGSU, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş, precum şi din alte structuri operative. Parteneri în cadrul exerciţiului sunt Unitatea de Primiri Urgenţe/SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi Ministerul Apărării Naţionale.3 exercitiu


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.