Home / Sanatate / Ministerul Sănătății va sesiza DNA după controlul de la Spitalul de Urgență. Ce spune conducerea spitalului

Ministerul Sănătății va sesiza DNA după controlul de la Spitalul de Urgență. Ce spune conducerea spitalului

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a efectuat, în luna mai, o verificare la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș și a constatat mai multe nereguli la achiziția de dezinfectanți și la programul de reabilitare, modernizare și echipare a Ambulatoriului spitalului cu finanțare din fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, achiziția de dezinfectanți în anul 2016 „s-a făcut prin licitație deschisă în cadrul căreia a fost restricționat artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina”. „Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat și nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziționate. Câteva exemple: la achiziția de dezinfectanți de suprafețe au fost menționate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziția de dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe critice prin ștergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanților industriali. În altă ordine de idei, la unii dezinfectanți nu au fost cerute standardele obligatorii, ci înlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectanții prin ștergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerințele specifice”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Managerul SCJU Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac, a declarat presei marți, 5 iulie, că achiziția de dezinfectanți la SCJU Târgu-Mureș s-a făcut printr-o licitație electronică, neexistând contestații din partea altor firme concurente nici faţă de aceasta, nici faţă de caietul de sarcini şi că aşteaptă ancheta.
„Dacă Corpul de Control al Ministerului Sănătății care a efectuat în luna mai o verificare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș consideră că sunt fapte pentru care trebuie să se pronunțe DNA, atunci așteptăm ancheta DNA și în funcție de rezultatele anchetei, vom vedea dacă dânșii au dreptate sau nu. De introducerea acestor standarde de calitate în mod eronat și nejustificat trebuie să răspundă cel care a întocmit caietul de sarcini. Pe de altă parte, având în vedere faptul că achiziția de dezinfectanți la SCJU Târgu-Mureș s-a făcut printr-o licitație electronică și acest caiet a stat pe SEAP 45 de zile și nu au existat nici clarificări, nici contestații din partea altor firme, nu știu de ce se consideră că aceste standarde sunt nejustificate. Dacă firmele concurente considerau că aceste standarde erau nejustificate, puteau să ceară clarificări sau să conteste caietul de sarcini. Întotdeauna trebuie să luăm în calcul că există posibilitate și de eroare umană la întocmirea unui caiet de sarcini. Tocmai de aceea, aceste caiete de sarcini au stat pe licitație elecronică și spun din nou că nu s-au cerut clarificări, nu au existat contestații din partea niciunei firme concurente amintite de către cei de la Ministerul Sănătății”, a declarat dr. Claudiu Puiac.

Nereguli la programul de reabilitare, modernizare și echipare a Ambulatoriului
Corpul de Control al Ministerului Sănătății a constatat, de asemenea, nereguli la programul de reabilitare, modernizare și echipare a Ambulatoriului spitalului cu finanțare din fonduri europene. Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății, inspectorii au găsit aparatură sigilată pentru secțiile de chirurgie ortopedie pediatrică și pentru sala de aplicare de ghips în timp ce personalul folosea în continuare un instrumentar uzat și necorespunzător. „Derularea programului de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului SCJU Târgu-Mureș cu finanțare din fonduri europene (Prgramul Operațional Regional) are mai multe nereguli constatate în urma controlului. O parte a instrumentarului achiziționat și recepționat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au găsit aparatura sigilată pentru secțiile de chirurgie ortopedie pediatrică și pentru sala de aplicare de ghips în timp ce personalul folosea în continuare un instrumentar uzat și necorespunzător. Corpul de Control a desigilat instrumentarul și a dispus folosirea acestuia. În proiect și în caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau să fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte două cabinete (planificare familială și reumatologie) care au fost dotate cu aparatură deși nu erau cuprinse în proiect sau în documentația de licitație. Echipamentul repartizat cabinetului de planificare familială (ecograf cu sondă vaginală) nici nu putea fi folosit pentru că avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a funcționa este necesară achiziționarea unei sonde tip Doppler și a softurilor pentru obstetrică-ginecologie. Cu același instrumentar au fost dotate și două cabinete de obstetrică-ginecologie. Având în vedere constatările Corpului de Control, raportul va fi înaintat de Ministerul Sănătății către Direcția Națională Anticorupție pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală”, se mai menționează în comunicat.
În privința acestei probleme, managerul SCJU Târgu-Mureș a explicat că la nivelul conducerii spitalului nu s-a luat vreo decizie de a nu se utiliza aparatura achiziționată prin acest proiect. „Acest proiect cu finanțare europeană a fost un proiect care s-a derulat prin Consiliul Județean. Licitația pentru aparatură medicală a fost preluată de către Unitatea de Implementare a Proiectului pe Fonduri Europene de la Consiliul Județean. Că a fost găsită aparatură sigilată și neutilizată răspund șeful de secție și cei din Ambulatoriu, care nu au utilizat aparatura. Chiar nu putem verifica fiecare medic în parte și fiecare cabinet medical cum desfășoară activitatea medicală, este vina lor propriu-zisă, în condițiile în care nu cred că de la nivelul conducerii SCJU Târgu-Mureș a fost vreo decizie de a nu se utiliza aparatura achiziționată prin acest proiect derulat din fonduri europene”, a afirmat dr. Claudiu Puiac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Săptămâna Europeană a Vaccinării, și în Mureș

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureș în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Institutul Național de …