Home / Justitie / Primii arbitri judiciari depun jurământul

Primii arbitri judiciari depun jurământul

Distribuie

 

Membru a Uniunii Naționale a Tribunalelor de Arbitraj Instituționalizat, Tribunalul de Arbitraj Instituționalizat Mureș și-a deschis oficial activitatea în luna mai. Chiar dacă activitatea este una sută la sută legală și se bazează pe legislația din România, iar avantajele sunt de necontestat, arbitrajul este mai puțin cunoscut și uzitat la noi în țară.

În ziua de miercuri, 6 iulie, sediul clădirii de pe strada Brăila nr. 2 va găzdui, de la ora 17.00, depunerea jurământului primei serii de arbitri judiciari respectiv Alin Romulus Păcurar, președinte Tribunalul de Arbitraj Institutionalizat Mureș, Marius Chelemen, Ildiko Pop, Monica Thotezan, Rafila Marica și Cătălin Negreanu.

Potrivit explicațiilor oferite de arbitrul-judiciar Marian Jurgiu, Președinte al Uniunii Naționale a Tribunalelor de Arbitraj Instituționalizat (UNTAI), arbitrajul aduce trei mari avantaje. Primul este rapiditatea cu care se soluționează un litigiu, maxim 6 luni de zile. Discreția, este al doilea avantaj, doar cu acordul părților aceste ședințe sunt publice, aspect care este luat în considerare de tot mai multe persoane. Costul unui proces care se poate soluționa pe calea arbitrajului, noi oferim servicii de cost la 60% din prețul pe care îl are soluționarea unui litigiu pe calea instanțelor comune, respectiv pe legea taxelor de timbru.

Judecători sufocați de dosare

Ca și mediere, arbitrajul este o instituție de drept de calitate care oferă cetățeanului o justiție bazată pe confidențialitate, eficiență și costuri net inferioare față de cele clasice. Arbitrajul instituționalizat este acea formă de jurisdicție arbitrală care se constituie și funcționează în mod permanent pe lângă o organizație sau instituție internă ori internațională sau ca organizație neguvernamentală de interes public de sine stătătoare, în condițiile legii, pe baza unui regulament propriu aplicabil în cazul tuturor litigiilor supuse ei spre soluționare potrivit unei convenții arbitrale. Activitatea arbitrajului instituționalizat nu are caracter economic și nu urmărește obținerea de profit.

Potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii, la nivel național sunt înregistrate 3 milioane 400.000 de mii de dosare care sufocă cei 1300 de judecători, obligați, astfel, să dea un termen mediu de un an și jumătate în soluționarea unui litigiu. În acest sens, arbitrii judiciari întind o mână de ajutor.

Avântul luat de arbitrajul comercial în ultimele decenii, afirmarea acestuia în viaţa socială, ca alternativă jurisdicţională valabilă şi viabilă faţă de justiţia statală tradiţională, o afirmare tradusă mai ales prin creşterea numărului de litigii soluţionate pe această cale, a determinat ca în 26 de state în Europa, munca arbitrilor judiciari, privați, să fie folosită cu o eficiență de 90%. În România, arbitrajul este, deocamdată, în fază de pionierat, nefiind cunoscut nici la nivelul de 1%.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.