Document unic în România, deținut de Biblioteca Teleki Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 335 Vizualizări

Document unic în România, deținut de Biblioteca Teleki

Printre cele peste 250.000 de volume şi documente rare de la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu-Mureş se regăseşte şi un document unic în România, o copie gravată a Declaraţiei de Independenţă a SUA din 4 iulie 1776, de la Philadelphia, care a fost tipărită în anul 1819, relatează AGERPRES.

Potrivit sursei citate, copia de la Biblioteca Teleki din Târgu-Mureş, realizată de John Binns, a fost tipărită în anul 1819 în Philadelphia de James Potter, fiind conformă cu originalul Declaraţiei de Independenţă, semnată la 4 iulie 1776 de către fondatorii SUA. Specialiştii de la Biblioteca Teleki au spus că cercetările efectuate pe document au scos la iveală faptul că Declaraţia de Independenţă păstrată în colecţia Teleki poartă semnătura lui Binns în colţul de jos al foii, iar exemplarului îi lipseşte atât partea superioară care conţinea şi titlul documentului, cât şi cea inferioară, ca şi cum ar fi fost tăiate.

Cum a ajuns exemplarul în fondurile bibliotecii
Bibliotecarii susţin că iniţial partea superioară a centrului documentului era ocupată de vulturul american purtând un scut, o ramură de măslin, săgeţi şi o panglică cu inscripţia „E Pluribus Unum”. De o parte şi de alta a vulturului era scris numele documentului: Declaration of Independence. În partea inferioară a documentului se află semnătura secretarului de stat, John Quincy Adams, care recunoaşte că textul este o copie corectă a originalului, ca şi semnăturile pe care le consideră a fi identice. Exemplarul păstrat la Târgu-Mureş are 786mm x 610mm, textul şi semnăturile sunt înconjurate de un chenar oval, ornamentat cu medaliile reprezentând sigiliul celor 13 state (Massachusetts, Connecticut, New Yersey, Delaware, Virginia, South Carolina, Maryland, Pennsylvania, New York, Rhode Island, New Hampshire), precum şi cu portretele în medalion ale lui John Hancock (preşedintele Congresului care a votat Declaraţia), George Washington (primul preşedinte al Statelor Unite) şi Thomas Jefferson (redactorul textului Declaraţiei de Independenţă). Pe partea inferioară, chenarul este împodobit şi cu ramuri de măslin. Deocamdată nu se ştie cu exactitate cum şi când a ajuns acest exemplar al Declaraţiei de Independenţă în colecţia Teleki, întrucât documentul nu se regăseşte nici în al cincilea catalog întocmit de Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii, nici între manuscrisele acestuia. Se presupune că exemplarul a ajuns în fondurile bibliotecii în urma comenzii lui Samuel Teleki, însă după moartea acestuia, în 1822.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!