Se deschide Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Mureș. Este mult mai ieftin Justitie
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 3320 Vizualizări

Se deschide Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Mureș. Este mult mai ieftin

 

Premieră în justiţia mureșeană. La Târgu Mureș se va deschide primul Tribunal de Arbitraj, care vine în soluţionarea mai rapidă a dosarelor civile. Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Mureș vine cu oferte greu de refuzat de persoanele fizice sau juridice implicate în litigii civile.  Pe lângă costul şi timpul de soluţionare reduse, la cerere, se oferă şi confidenţialitate.

Profesie exercitată cu demnitate

Membru a Uniunii Naționale a Tribunalelor de Arbitraj Instituționalizat, Tribunalul de Arbitraj Instituționalizat Mureș își va deschide porțile, în luna august, pe strada Brăilei nr.2-4. În ziua de miercuri, 6 iulie, sediul clădirii a găzduit depunerea jurământului primei serii de arbitri judiciari.  Au jurat să apere Constituția, legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercite profesia de arbitru cu cinste și demnitate,  Alin Romulus Păcurar, președintele Tribunalului de Arbitraj Instituționalizat Mureș, Lucia Moldovan,  Ildiko Pop, Monica Thotezan, Rafila Marica, Bianca Boldea, Bianca Pintea Marta, Marius Chelemen, Cătălin Negreanu și Adrian Badea.

DSC_1089

Potrivit explicațiilor oferite de arbitrul-judiciar Marian Jurgiu, Președinte al Uniunii Naționale a Tribunalelor de Arbitraj Instituționalizat (UNTAI), arbitrajul aduce trei mari avantaje. Primul este rapiditatea cu care se soluționează un litigiu, maxim 6 luni de zile. Discreția, este al doilea avantaj, în sensul că la şedinţa de judecată pot participa terţe persoane numai cu aprobarea părţilor implicate în litigiu şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral. Doar cu acordul părților aceste ședințe sunt publice, aspect care este luat în considerare de tot mai multe persoane.  Procedura este flexibilă, părţile au posibilitatea să-şi aleagă arbitrul, iar personalul este cu înaltă calificare. ” Întâlnirile cu clienții se fac în funcție de programul lor, indiferent că e zi de luni sau sâmbătă, noi le oferim serviciile de care au nevoie” ne explică arbitrul judiciar, Alin Romulus Păcurar.

Costul serviciilor este mult mai redus, al treilea mare avantaj, deloc de neglijat.

Arbitrajul, formare profesională continuă

Ca și mediere, arbitrajul este o instituție de drept de calitate care oferă cetățeanului o justiție bazată pe confidențialitate, eficiență și costuri net inferioare față de cele clasice. Arbitrajul instituționalizat este acea formă de jurisdicție arbitrală care se constituie și funcționează în mod permanent pe lângă o organizație sau instituție internă ori internațională sau ca organizație neguvernamentală de interes public de sine stătătoare, în condițiile legii, pe baza unui regulament propriu aplicabil în cazul tuturor litigiilor supuse ei spre soluționare potrivit unei convenții arbitrale. Activitatea arbitrajului instituționalizat nu are caracter economic și nu urmărește obținerea de profit.

Potrivit Codului de Procedură Civilă, hotărârea arbitrală constituie titlu executoriu și, după investirea cu formulă executorie, se execută silit întocmai ca o hotărâre judecătoreasca.

Cererea de investire cu formulă executorie se soluționează de tribunalul în circumscripția căruia a avut loc arbitrajul.

Potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii, la nivel național sunt înregistrate 3 milioane 400.000 de mii de dosare care sufocă cei 1300 de judecători, obligați, astfel, să dea un termen mediu de un an și jumătate în soluționarea unui litigiu. În acest sens, arbitrii judiciari întind o mână de ajutor.

Avântul luat de arbitrajul comercial în ultimele decenii, afirmarea acestuia în viaţa socială, ca alternativă jurisdicţională valabilă şi viabilă faţă de justiţia statală tradiţională, o afirmare tradusă mai ales prin creşterea numărului de litigii soluţionate pe această cale, a determinat ca în 26 de state în Europa, munca arbitrilor judiciari, privați, să fie folosită cu o eficiență de 90%. În România nu este cunoscută nici la nivelul de 1%. Deocamdată. Pentru că, în județul Mureș, la Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Mureș, se doreşte completarea corpului profesional şi activităţi de formare profesională continuă a arbitrilor.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!