Home / Invatamant / Sălile de clasă ale Colegiului „Unirea” nu vor fi evacuate

Sălile de clasă ale Colegiului „Unirea” nu vor fi evacuate

Distribuie

Ca urmare a faptului că Statusul Romano-Catolic a făcut presiuni asupra Colegiului Național „Unirea” din Târgu-Mureș pentru evacuarea unor săli de clasă în favoarea mai nou-înfiinţatului Liceu Teologic, deşi există o convenţie de închiriere încheiată între municipalitate şi Statusul Romano-Catolic valabilă până în 2019, luni, 11 iulie, la Instituția Prefectului – Județul Mureș a avut loc o discuție mediată de prefectul Lucian Goga, în urma căreia s-a ajuns la concluzia că cele două săli de clasă ale Colegiului „Unirea” nu vor fi evacuate şi se va respecta convenţia respectivă.

„Problemele ridicate în cadrul ședinței au fost aceleași de săptămâna trecută, doar că săptămâna trecută lipsea o parte implicată, respectiv reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice, care a fost prezent astăzi. Pe lângă acest reprezentant, au mai fost prezenți inspectorul general școlar, inspectorul general adjunct și un inspector din partea Inspectoratului Școlar Mureș, reprezentanți ai Primăriei municipiului Târgu-Mureș, reprezentanți ai instituției Prefectului și o reprezentantă legală a părinților copiilor din Colegiul Național „Unirea”. Cele două părți semnatare ale convenției, respectiv Primăria municipiului Târgu-Mureș și Episcopia Romano-Catolică, au recunoscut că există o convenție care are o valoare juridică și că această convenție va fi respectată. Convenția constă în folosirea de către Colegiul Național „Unirea” în corpul B a două săli de clasă până în anul școlar 2018-2019. Concluzia a fost că acea convenție va fi respectată și că cele două săli de clasă vor fi folosite de către Colegiul Național „Unirea” până în anul școlar 2018-2019. Există o înțelegere între cei doi directori, de la Colegiul Național „Unirea” și de la Liceul Teologic Romano-Catolic, dar acea înțelegere, susține domnul inspector școlar general, face referire la utilizarea și responsabilizarea celor care folosesc acele săli de clasă, adică de a avea grijă de copii, de a nu se întâmpla accidente, cum se evacuează etc.”, a declarat prefectul Lucian Goga.

„Colegiul Național „Unirea” va funcționa în condiții legale”
La rândul său, șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș, inspector școlar general Ștefan Someșan, a asigurat conducerea școlii că respectiva convenție de închiriere va fi respectată. „Colegiul Național „Unirea” va funcționa în condiții legale, așa cum e prevăzut în această convenție dintre cele două părți. Repet și de această dată că Inspectoratul Școlar nu este parte a acestui protocol, nici nu are prerogative legale conform Legii nr.1 din 2011 cu privire la această problemă și nici înființarea unei unități de învățământ liceal sau de altă natură nu intră direct în competența Inspectoratului Școlar. Administrația locală stabilește rețeaua unităților de învățământ prin Hotărâri de Consiliu Local. Această hotărâre este trimisă spre Inspectoratului Școlar spre a da un aviz conform, ceea ce s-a întâmplat în cazul Liceului Catolic și această unitate de învățământ funcționează legal”, a afirmat inspector școlar general Ștefan Someșan.

„Școala nu este o jucărie în mâna politrucilor”
Reprezentanta părinților de la Colegiul „Național” Unirea, Delia Peter, a transmis că părinții elevilor care învață la „Unirea” solicită transparență în luarea deciziilor, iar ceea ce s-a discutat luni să fie comunicat în scris. „Suntem aici uniți pentru „Unirea”. Suntem aici să explicăm că școala nu este o jucărie în mâna politrucilor care să-și facă jocul pe seama noastră. Suntem aici să explicăm că școala este locul unde se face educație și unde se formează caractere, este locul unde se crește țara și locul unde copiii învață modele democratice de conviețuire. Colegiul Național „Unirea” este cea mai puternică împlinire și motivație pentru a continua această luptă, astfel încât educația să se desfășoare în liniște, fără discriminare și segregare. Colegiul Național „Unirea” dorește să-și crească copiii în liniște și pace socială. În aceste considerente ne dorim ca Someșan să nu mai fugă de părinți printre mașini și să-și asume răspunderea în fața părinților indignați de decizia lui personală de a diviza Colegiul Național „Unirea”. Ne dorim ca și organele competente să se autosesizeze la nerespectarea prevederilor legale de a înființa ilegal o școală în defavoarea Colegiului Național „Unirea”, solicităm demiterea sau pensionarea domnului Someșan, care a hotărât divizarea Colegiului Național „Unirea” în scopul unor interese ascunse, solicităm retragerea autorizației provizorii de funcționare pentru o școală ilegal înființată, solicităm ca și Colegiului Național „Unirea” să rămână ceea ce este ca entitate, valoare și locație, solicităm aducerea acasă a celor 5 clase, respectiv a claselor 0-IV, care momentan se află în curtea Gimnaziului „Europa”, solicităm transparență în luarea oricăror decizii, respectarea intereselor elevilor și a părinților și respectarea tradiției și a renumelui Colegiului „Unirea”, a arătat Delia Peter.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.