DSVSA Mureş, recomandări pentru crescătorii de animale în perioada de caniculă Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 312 Vizualizări

DSVSA Mureş, recomandări pentru crescătorii de animale în perioada de caniculă

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, dr. Vasile Liviu Oprea, a recomandat marţi, 12 iulie, autorităţilor locale să verifice măsurile obligatorii care trebuie aplicate de crescătorii de animale în perioada de caniculă. Având în vedere că în această săptămână se anunţă temperaturi ridicate, șeful DSVSA Mureş a spus că proprietarii şi deţinătorii de animale sunt obligaţi să respecte o serie de măsuri pentru a asigura protecţia şi bunăstarea animalelor, pentru a evita apariţia stresului termic.

Ce trebuie să facă proprietarii de animale
Potrivit lui Vasile Liviu Oprea, fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să asigure animalelor un adăpost corespunzător sau umbrare în cazul în care animalele sunt ţinute afară, care să le ferească de soare, să le asigure cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ şi calitativ, iar în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 – 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25 grade Celsius. De asemenea, şeful DSVSA Mureş a spus că proprietarul de animale trebuie să anunţe urgent medicul veterinar atunci când observă o modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariţia unor modificări comportamentale. Acesta a afirmat că administraţiile locale trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale asupra fenomenelor meteo prognozate, iar consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a eventualelor cadavre de animale.Vasile Liviu Oprea a mai arătat că, potrivit unei circulare a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pe lângă prevederile aplicabile fermierilor au fost stabilite şi o serie de norme pe care trebuie să le respecte şi deţinătorii de animale de companie. Astfel, în cazul în care animalele de companie sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare. De asemenea, în cazul transportului animalelor de companie, acestea nu trebuie ţinute excesiv în vehicul în perioadele călduroase.

Măsuri aplicate și în cazul transportatorilor de animale
Vasile Liviu Oprea a precizat că măsurile pe timp de caniculă sunt aplicate şi în cazul transportatorilor de animale, care trebuie să verifice condiţiile de microclimat din mijlocul de transport, să reducă densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, iar pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor şi să circule în perioada mai răcoroasă din zi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE