Guvernul contestă la Curtea Constituțională o lege a Parlamentului privind acordarea unor stimulente financiare medicilor Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 271 Vizualizări

Guvernul contestă la Curtea Constituțională o lege a Parlamentului privind acordarea unor stimulente financiare medicilor

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la dispozițiile Legii pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea art.6 alin (2) din Legea 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, adoptată de Parlament în 22 iunie 2016. Guvernul contestă o modificare potrivit căreia Ministerul Sănătății, ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie să poată acorda personalului medical și de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară. „În modificările adoptate de Parlament, nu se indică sursa de finanțare și, potrivit art.138 alin (5) din Constituția României, republicată, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, deputatul PSD de Mureș conf. univ. dr. Florin Buicu, și-a manifestat îngrijorarea cu privire la acest demers, susținând că Guvernul Cioloș își atacă propriul Program de Guvernare la Curtea Constituțională, având în vedere că Programul de Guvernare își propunea acoperirea deficitului de personal din unitățile sanitare, în special din mediul rural, prin acordarea de stimulente. Conf. univ. dr. Florin Buicu a atenționat că vor fi afectate autoritățile publice locale, ce vor să aibă personal medical și de specialitate și „jumătate din populația României poate avea de suferit”.
„Această știre poate trece neobservată, Guvernul României având acest drept de a sesiza de neconstituționale anumite prevederi legale. Poate sesizați că am făcut diferențiere între Guvernul Cioloș și Guvernul României. Despre ce prevederi este vorba? „Ministerul Sănătății, ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie să poată acorda personalului medical și de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară” și „Autoritățile administrației publice locale să poată acorda personalului medical și de specialitate din spitalele publice din rețeaua sanitară proprie stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară”. De menționat că „două salarii minime brute pe țară” înseamnă de fapt un cunatum de până la 2.500 lei. Trebuie subliniat faptul că în Parlament această formulare a fost rezultatul unor consultări la care au participat Comisia de Administrație, Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, dar și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Dezvoltarii și Ministerului de Finanțe. Modificarea legislativă a fost votată cu o largă majoritate de către parlamentarii reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare. Programul de Guvernare al Guvernului Cioloș, pe care în calitate de parlamentar al României l-am votat, cuprinde la Capitolul II. Priorități, Punctul 9: „Redefinirea rolului și statutului personalului medical în societate și reducerea migrației acestora în străinătate”. În Capitolul III. Plan de Măsuri, Punctul 4. Educație și Sănătate, Subpunctul 4.2. Sănătate, Programul de Guvernare cuprinde: „4.2.2.- redefinirea statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei şi integritate, având ca finalitate creşterea calităţii actului medical, dar şi reducerea migraţiei în străinătate şi acoperirea deficitului de personal din unităţile sanitare, în special din mediul rural prin acordarea de stimulente”. Și iată că Guvernul Cioloș care își propune acoperirea deficitului de personal din unitățile sanitare, în special din mediul rural prin acordarea de stimulente, atacă la Curtea Constituționala exact modificările legislative care pun în practică modificări bune votate de Parlament, pe care Guvernul Cioloș și le-a propus, dar pe care Guvernul Ciolos nu le-a propus Parlamentului”, a explicat conf. univ. dr. Florin Buicu.

Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților a arătat că autoritătile publice locale își doresc să se implice în rezolvarea lipsei personalului medical de specialitate din acele comunități, iar prin atacarea la Curtea Constituțională a acestor modificări au de pierdut atât pacienții, cât și personalul medical.

„Cred că primul-ministru Dacian Cioloș trebuie să își schimbe consilierii, să aplice legea tăierii hârtiilor în legea tăierii consilierilor care îl sfătuiesc să atace la Curtea Constituționala această lege. Aceste prevederi sunt solicitate de autoritătile publice locale, care își doresc să se implice în rezolvarea lipsei personalului medical de specialitate din acele comunități, în defavoarea panseluțelor și a altor cheltuieli. Prin atacarea la Curtea Constituțională a acestor modificări, personalul medical are de pierdut, pacienții au de pierdut. Nu știu cine câștigă, probabil furnizorii de panseluțe. Motivul atacului la Curtea Constituțională este dat de „nu se indica sursa de finanțare”. Am dat un răspuns: autoritățile locale ce își doresc să aibă personal medical și de specialitate se pot implica, renunțând la „panseluțe”. Pe de altă parte, țin să îi transmit prim-ministrului Dacian Cioloș că, neexistând cadru legal, aceste autorități nu pot face aceste angajamente, dar asta probabil tehnocrații au uitat să îi spună șefului lor. Caracterul legii, prin care autoritățile locale „pot” face aceste alocări către personalul medical și de specialitate nu obligă, ci dă posibilitatea, decizia fiind la nivelul autorității locale. Am subliniat acest lucru în contextul în care Guvernul Cioloș se manifesta saptămâna trecută în ideea descentralizării deciziei către autoritatea locală. Prin această masură de atacare la Curtea Constituțională, Guvernul Cioloș una spune și alta face. Nu cred că acesta este modelul învățat la Bruxelles. Sau acesta o fi? Sper ca domnul prim-ministru Dacian Cioloș să realizeze că atacarea acestei legi la Curtea Constituțională înseamnă de fapt atacarea propriului Program de Guvernare”, a precizat conf. univ. dr. Florin Buicu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!