Home / Administratie / Când nu mai plătim taxa extrajudiciară de timbru pe linie de evidenţă a persoanelor şi stare civilă

Când nu mai plătim taxa extrajudiciară de timbru pe linie de evidenţă a persoanelor şi stare civilă

Directorul executiv al Direcţiei Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Mureş, Codruţa Sava, informează cetăţenii cu privire la modificările legislative intrevenite în domeniul evidenţei persoanelor şi stării civile, urmare O.U.G. nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi de modificare şi completare a unor acte normative.
„În domeniul evidenţei persoanelor, eliberarea cărţii de identitate este scutită de taxa extrajudiciară de timbru. Preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români, precum şi înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei cetăţenilor români sunt supuse taxelor extrajudiciare de timbru. Cazuri în care se percepe taxa extrajudiciară de timbru: eliberarea cărţii de identitate ca urmare a schimbării domiciliului: în aceeaşi localitate, dintr-o localitate în alta şi din străinătate în România; preschimbarea buletinelor de identitate; înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei. În domeniul stării civile, nu se percepe taxă extrajudiciară de timbru pentru următoarele activităţi: înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a desfacerii căsătoriei; transcrierea, la cerere, în registrele de stare civilă române, a actelor de stare civilă întocmite de autorităţile străine; reconstituirea şi întocmirea ulterioară, la cerere, a actelor de stare civilă; eliberarea altor certificate de stare civilă în locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate. La dosarele de schimbare pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, se vor reţine doar copii ale certificatelor de stare civilă, certificate pentru conformitate cu originalul de către personalul cu atribuţii de stare civilă”, a precizat Codruţa Sava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

E GRAV! Situație de urgență sanitară în ”Orașul Trandafirilor” din cauza gunoaielor neridicate și a șobolanilor!

Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș au aprobat vineri, 11 iunie, într-o ședință de îndată, …