Home / Sanatate / Dosarele pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse de alte persoane decât de beneficiari

Dosarele pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse de alte persoane decât de beneficiari

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) precizează că dosarele pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse la casele de asigurări de sănătate de alte persoane decât de beneficiarii îngrijirilor respective în anumite condiții, scrie AGERPRES.
Potrivit unui comunicat al CNAS, rudele de gradul I ale beneficiarilor (părinți, soț/ soție, copii) pot depune dosarele fără vreo împuternicire din partea beneficiarilor și fără să fie necesară prezența beneficiarilor la ghișeele caselor de asigurări de sănătate. De asemenea, tutorii/ curatorii legali ai beneficiarilor pot depune dosarele pe baza documentelor care atestă tutela/ curatela, fără să fie necesară prezența beneficiarilor la ghișeele caselor de asigurări de sănătate. „Celelalte persoane decât beneficiarii, rudele de gradul I sau tutorii/ curatorii legali pot depune dosarele pe baza unui act notarial care împuternicește respectiva persoană să efectueze acest demers în numele beneficiarilor. Menționăm că actul notarial poate fi emis pentru o perioadă lungă de timp, nefiind necesară reînnoirea acestuia la fiecare nouă depunere de dosar. Deoarece unii reprezentanți ai asiguraților au prezentat împuterniciri avocațiale în locul actelor notariale, pentru facilitarea depunerii dosarelor Ministerul Sănătății și CNAS au decis să extindă posibilitatea de reprezentare și prin acest tip de împuternicire (Ordinul MS/CNAS 830/ 432/ 2016, publicat în Monitorul Oficial din 12.07.2016)”, precizează CNAS.
Potrivit sursei citate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate spune că face toate eforturile pentru ca asigurații să nu fie afectați de recentele modificări legislative. Astfel, potrivit comunicatului, s-au dat dispoziții ca în cazurile punctuale mai deosebite, dacă asiguratul care necesită îngrijiri la domiciliu este nedeplasabil și nu are pe cine să împuternicească să depună dosarul, acesta poate aduce situația respectivă la cunoștința casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află (telefonic sau prin alt mijloc de comunicare), iar un funcționar al casei respective îl va consilia pentru soluționarea situației.
„La CASMB, unde solicitanții de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu s-au prezentat în număr mare la începutul acestei luni, pentru diminuarea aglomerației s-au luat măsuri de suplimentare la maximum a ghișeelor disponibile”, mai precizează aceeași sursă.
CNAS subliniază că a fost nevoită să modifice de la 1 iulie condițiile de depunere a dosarelor pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu deoarece s-au descoperit numeroase cazuri în care aprobările au fost solicitate în numele unor persoane care nu necesitau asemenea îngrijiri sau care nici nu aveau cunoștință de faptul că li s-ar fi recomandat astfel de servicii. „În acest moment, mai multe asemenea cazuri sunt în atenția organelor de cercetare, ca urmare a sesizărilor formulate de casele de asigurări de sănătate”, afirmă CNAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

O veste bună de la Terapia!

Ce bine ar fi sa producem in Romania! Terapia – o companie SUN PHARMA (Terapia), …