Peste 30 de tineri interpreți, dornici să participe la festivalul-concurs de folclor „In memoriam Vasile Conțiu” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 840 Vizualizări

Peste 30 de tineri interpreți, dornici să participe la festivalul-concurs de folclor „In memoriam Vasile Conțiu”

Primăria și Consiliul Local al comunei Rîciu, Asociația pentru Cercetare, Educație și Dezvoltare (ASCED) și Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş din cadrul Consiliului Județean Mureș organizează, în perioada 18-20 iulie, ediția a V-a a festivalului-concurs național de folclor pentru tineri interpreți „In memoriam Vasile Conțiu”, în comuna Rîciu.

Reprezentanta Asociației pentru Cercetare, Educație și Dezvoltare și organizatoarea evenimentului, Lia Conțiu, a declarat vineri, 15 iulie, într-o conferință de presă, că la ediția din acest a festivalului-concurs s-au înscris concurenți din toate zonele țării, inclusiv din Republica Moldova, în total manifestându-și dorința de a participa la eveniment peste 30 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Evenimentul cultural oferă posibilitatea tinerilor interpreți, care cunosc și respectă valoarea autenticului tradițional din folclorul românesc, să ducă mai departe activitatea, numele și repertoriul lui Vasile Conțiu, personalitate culturală de marcă a județului Mureș.
„Domnul primar Ioan Vasu ne-a ajutat foarte mult și putem spune că și dânsul este o parte din sufletul organizării acestui festival, deoarece primele patru ediții au fost organizate de către Primăria Rîciu. Din acest an, m-am implicat și eu în organizarea festivalului. Primele două zile ale festivalului sunt dedicate concursului, avem 32 de concurenți înscriși. Cererea a fost foarte mare, a trebuit să refuzăm persoanele care au încercat să se înscrie după data limită, 13 iulie, pentru că deja aveam un număr foarte mare de înscriși. Avem concurenți din Oltenia, Transilvania și din Republica Moldova. În data de 18 iulie va fi o preselecție foarte dură și avem un juriu profesionist și exigent. Limita este de 14 concurenți, dar juriul va decide. Președintele juriului este doamna Violeta Ianculescu, redactor la Radio România, iar ca membri îi avem pe domnul Ion Drăgan, interpret de muzică populară și profesor la Școala Populară de Arte din Târgu Jiu, doamna Dorina Oprea, doamna Maria Butilă și doamna Livia Marc. La această ediție, toți concurenții vor trebui să-și prezinte costumul popular în graiul propriu și acesta va reprezenta un criteriu de departajare”, a declarat Lia Conțiu.

Lia Conțiu a arătat că la festival vor participa și concurenți din București, iar invitații care vor urca pe scenă sunt de o înaltă calitate. „Pe lângă concursul care se va desfășura în zilele de 18 și 19 iulie, avem și un program artistic, unde sunt invitați tineri interpreți din județul Mureș și interpreți consacrați. În ziua de 20 iulie, zi dedicată festivității de premiere și unui spectacol de gală, sunt invitați interpreți consacrați și tinerii care au câștigat trofeele la edițiile anterioare”, a precizat Lia Conțiu.

Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş din cadrul Consiliului Județean Mureș, Iulian Praja, a susținut că s-a constatat un număr tot mai mare al tinerilor interesați de cultura tradițională autentică, de portul popular și de cântecele tradiționale, astfel că aceste festivaluri-concurs devin din ce în ce mai căutate și apreciate de către acești tineri. „Ne străduim să facem tot ceea ce putem pentru a exista cât mai multe asemenea activități culturale, pentru a-i putea familiariza pe tineri cu informații legate de ceea ce înseamnă cultura tradițională autentică, portul popular, cântecele tradiționale autentice, jocurile tradiționale. Ne străduim să promovăm cultura tradițională autentică și iată că dă rezultate”, a afirmat Iulian Praja.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE