Mureșenii, la cursuri pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 330 Vizualizări

Mureșenii, la cursuri pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă

Există situații limită în care câteva secunde pot schimba totul. Pentru astfel de momente, Caravana SMURD „Fii pregătit” organizează în 20 de localități din țară cursuri de instruire pentru acordarea primului ajutor în situații de urgență, în perioada 8 iulie – 30 septembrie. În zilele de 16 și 17 iulie, Caravana SMURD a poposit la Târgu-Mureș, iar participanților le-au fost prezentate măsuri de acordare a primului ajutor, folosindu-se de manechinele din dotare.

Personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, precum şi din Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Constanţa, Vâlcea şi Timiş au organizat, în centrul municipiului Târgu-Mureş, cursuri de pregătire a populaţiei pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă.
„S-a prezentat modul de reacţie şi de comportament în diverse situaţii de urgenţă, iar colegii de la SMURD au prezentat câteva măsuri de acordare a primului ajutor, folosindu-se de manechinele din dotare. A fost invitată şi populaţia să aplice ceea ce a văzut şi s-a răspuns la întrebări. În cadrul acestor lecţii de informare preventivă pe care le-am prezentat la Târgu-Mureş am popularizat şi campaniile de risc, ale IGSU în colaborare de E.ON, „Renunţă, improvizaţiile sunt catastrofale!”, campania „Foc! Flăcările omoară copiii!”, Campania „La cutremur”. La început copiii au avut oarecare reţineri văzând uniformele, dar s-au obişnuit şi sperăm că au plecat de la noi cu un plus de cunoştinţe”, a declarat, pentru AGERPRES, plutonier major Cristian Pop de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş.

2 prim ajutorO campanie adresată în principal copiilor
Cursurile oferite în fiecare localitate vor include prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România – cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii etc. – şi modul în care populaţia se poate pregăti pentru a le face față. Participanții vor putea urmări filme realizate de Departamentul pentru Situații de Urgență şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar cursul va conţine si o parte practică interactivă, ȋn care vor fi prezentate măsurile de prim ajutor de către un paramedic SMURD, precum și demonstrații de stingere a incendiilor. Cursurile de instruire medicală se adresează atât populaţiei, cât şi profesioniştilor din cadrul sistemului de urgenţă și sunt susţinute de formatori specializaţi, angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Proiectul este inițiat de Fundaţia pentru SMURD şi susținut financiar de Fundația Vodafone România cu 400.000 de euro. Caravana constă ȋn deplasarea unui centru de formare mobil în care se vor organiza cursuri de instruire a populației pentru acordarea de prim ajutor în situații de urgență. Centrul mobil este construit special pe structura unui tir, are o sală de școlarizare cu o capacitate de 40 de persoane și este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor în cele mai noi tehnici de acordare a primului ajutor.
„Dezastrele afectează toate segmentele de populație, dar nu pe toată lumea în mod egal. UNICEF estimează că în jur de 50-60 la sută dintre cei afectați de un dezastru sunt copii. Este important ca această campanie să se adreseze în principal copiilor, deoarece aceştia își pot influența în mod pozitiv părinții prin ceea ce învață. Studiile au arătat că un copil care a trecut printr-un astfel de program educativ este mai puțin afectat în cazul în care trăieşte pe viu un dezastru”, a declarat dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE