Home / Eveniment / S-a lăsat cortina peste Școala de Vară Internațională de Drept

S-a lăsat cortina peste Școala de Vară Internațională de Drept

Distribuie

Festivitatea de închidere a ISLS 2016, emoții și exuberanță

ISLS 2016, sau pe înțelesul tuturor, International Summer Law School (Școala de Vară Internațională de Drept) ediția a IX-a, desfășurată la Târgu-Mureș în perioada 10-17 iulie, a ajuns la un emoționant final. Workshopuri, mese rotunde, înviorate de aprinse dezbateri la ”bibliotecă” vor fi de acum parte a zestrei culturale și emoționale a zecilor de studenți și masteranzi din țară și străinătate care au câștigat dreptul de a participa la lucrările Școlii de Vară.

Workshopuri despre regimul investițiilor, reglementarea pieței economice sau a dreptului intelectual. Dezbateri despre problemele administrațiilor publice și discuții despre cultura și istoria juridică, esențială în construcția durabilă a economiei moderne. Toate acestea și multe altele au fost prezentate studenților de către profesioniști de primă mână din țară și străinătate, profesori universitari, avocați și juriști, politicieni și primari din mai multe localități mureșene. Despre toate acestea s-a mai vorbit într-un număr anterior. La final însă am fost curioși despre rezultatele Școlii de Vară, din perspectiva studenților. Concluziile lor, pertinente și emoționate în același timp în cele ce urmează.

 

1Șefa peste hârtii și stăpânii vuvuzelelor

Sensibila, inteligenta și blonda franțuzoaică, Agathe Marmuse. Viitoarea juristă, actuala interpretă de operă Alida Barbu. Lider nativ, bombă de energie, viitor avocat penal, Ioana Popa. Arthur Dumanschi (Republica Moldova), prototipul profesorului. Mircea Mădălin Marian, viitor avocat distins. Andrei Mariș, viitor specialist în administrație publică, cel care are soluții la orice. Tăcuta Patricia Crișan, modestă în aparență dar cu un intelect brici și o pregătire pe măsură. Ambițiosul Alex Suciu, premiant al multor competiții studențești. Sau exploziva Cristina Trașcă, sursă inepuizabilă de bună dispoziție dublate de o solidă pregătire intelectuală. Nume pe care cu siguranță le veți regăsi, peste ani, în paginile ziarelor. Aceștia sunt doar câțiva dintre străluciții studenți de la Universitatea Catolică din Lille (Franța), Universitatea de Stat din Chișinău (Republica Moldova), Babeș Bolyai și ”Dimitrie Cantemir” din Cluj Napoca, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și, desigur, Universitatea ”Petru Maior” din Târgu-Mureș care, timp de o săptămână, au făcut de toate. Au învățat, au cercetat, au experimentat. Karting sau muzică clasică. Karaoke și cultură generală. Și, cel mai important, munca în echipă. Toate acestea supervizate de inimoșii voluntari, stăpânii absoluți ai fluierelor și vuvuzelelor, Atila și Marius, șefa ”peste hârtii”, Daniela Micu și peste toți, colectivul de organizare al Școlii de Vară, profesorii universității mureșene, dr. Raul Felix Hodoș, dr. Sergiu Golub și dr. Lucian Săcălean.

Faceți cunoștință cu Ioana

În opinia organizatorilor, o idee simplă. ”Să cunoască ceva în plus. Cum e cu politica, cu birocrația. Ocazie de a pune oricâte întrebări, de a cere explicații. În viața reală, când ajungi să lucrezi, cel mai greu nu este să aplici conceptele învățate în școală ci să lucrezi cu oamenii”, au punctat, la final, organizatorii. Discuții despre idei și nu atac la persoană. Punctualitate și respect față de colegi. Colegialitate și leadership. Și să privești fiecare întâlnire, fiecare om nou cunoscut, drept un dar. După emoțiile ușor înlăcrimate ale festivității de premiere și închidere a Școlii de Vară, a trebuit să aștept finalul melodiei ”Happy” pentru ca să am ocazia să o descos pe strălucita Ioana Popa, anul III, drept, Alba Iulia. Cu toată oboseala acumulată, zile de dezbateri și nopți de distracție, Ioana continua să danseze și să fredoneze neîncetat, nedezmințind statutul de bombă de energie. Ioana a ținut să îmi explice cât este de important lucrul în echipă. ”Și nu doar atât. Echipele, la rândul lor, vor trebui să conlucreze. Scopul tău, ca lider, nu este neapărat ca tu să câștigi, ci ca valoarea tuturor echipelor să crească”, a subliniat Ioana. ”Deși la început nu am înțeles cum au fost formate echipele, acum îmi dau seama că până și experiențele negative sunt foarte valoroase. Este important să știi să te degajezi de frustrări și să aduci cât mai multă lume alături, lume de calitate”, mi-a explicat Ioana, fredonând și dansând în același timp.

3După dezbateri aprinse la ”bibliotecă”…

Serios și bine pregătit, și în același timp adevărat student, plin de energie, vervă și un umor subtil, Arthur Dumanschi din Chișinău s-a declarat extrem de recunoscător pentru invitație. „O experiență plăcută, în care am reușit să îmbin utilul cu plăcutul. Am învățat lucruri noi. Am construit amintiri de-o viață. Părerea mea? Locația (Casa de Oaspeți a Primăriei Târgu-Mureș din Complexul Weekend – n.red.) a fost excelent aleasă și sper să am ocazia să particip și la edițiile viitoare”, a susținut viitorul profesor de istorie moldovean. Andrei Mariș, anul III Administrație Publică UPM, cel plin de resurse, mi-a explicat în ce a stat de fapt succesul Școlii. „Oamenii sunt cei care au făcut de fapt școala. Atmosfera ei a fost dată de ei, de organizatori și de studenții care în marea lor majoritate au fost super OK. Chiar am fost surprins. Și chiar dacă, de câte ori vroiam să dorm, ei vroiau să se distreze și invers. Destinul e o doamnă crudă”, a glumit Andrei. „Cel mai fain moment? Balul mascat! Pentru că am găsit o persoană la fel de dereglată ( Ioana Popa – n.red.). Cu majoritatea o să păstrez legătura iar cu unii voi rămâne cu siguranță prieten pe viață. În plus, o gură proaspătă de aer, înainte de plecarea, în cadrul Erasmus, la Budapesta”, a turuit Andrei, care nu a uitat să fie recunoscător profesorului care l-a recomandat la Școala de Vară. Și nici de dezbaterile aprinse de la „bibliotecă”, adică de la bere, care au urmat fiecărei prezentări din sala de curs.

tabara1Avem echipă, avem valoare!

Studenții au fost încântați și de participarea blondei și sofisticatei Agathe din Franța, și de perspectiva că aceasta va povesti cu simpatie despre experiențele acumulate la Târgu-Mureș. În schimb, experimentatul Alex Suciu, în prezent recomandat drept liber profesionist, aflat la a doua participare la ISLS și la o întreagă serie de participări la alte școli de vară, a privit experiența ca pe una care îl va ajuta să își privească propria carieră din perspective diferite. ”Am primit sfaturi utile de la profesioniști din arii variate. Politicieni și oameni de afaceri, avocați și juriști, au vorbit despre administrație și birocrație, neclaritățile din sfera legislației fiscale, iar istoricii au pus în context evoluția sistemului legislativ”, mi-a explicat Alex. Ce l-a adus din nou la ISLS? ”Motivul este dorința continuă de dezvoltare personală. Astfel de școli sunt experiențe extrem de benefice, nu doar în carieră dar și în viața de zi cu zi. Să nu credeți că aceste școli de vară sunt simple seminarii teoretice. Activitățile didactice au fost nonformale. Și a fost foartă multă distracție, jocuri de societate”, a spus Alex. El nu s-a putut pronunța despre activitatea preferată.”Nu poți compara o seară la karting cu un bal mascat. Recomand în schimb călduros tuturor studenților să participe la astfel de activități. Să profite de toate oportunitățile oferite de studenție. Și în special de aceste școli de vară, care îți lărgesc considerabil perspectiva de viață și în carieră”, a explicat Alex Suciu, de acum absolvent al Facultății de Drept din UPM.

Tinerii prezentați au fost doar câțiva, aleși absolut aleatoriu din cele 4 echipe. Iar concluzia tuturor? ”Avem echipă! Avem valoare!”, și o nerăbdătoare așteptare, de pe acum, a celei de-a X-a ediții a ISLS, o ediție jubiliară care se anunță una de excepție.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.