Festivalul Sighişoara Medievală, sub semnul întrebării Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2246 Vizualizări

Festivalul Sighişoara Medievală, sub semnul întrebării

111Organizarea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală, cel mai mare şi mai longeviv festival de gen din România, care are loc, în mod tradiţional, în ultimul week-end al lunii iulie, este pusă sub semnul întrebării, ca urmare a tergiversării organizării concursului de proiecte de către fosta administraţie a oraşului şi apoi a contestaţiilor depuse după anunţarea proiectului câştigător, informează Agerpres.

Ovidiu Mălăncrăvean: „Iau în calcul inclusiv amânarea festivalului”
„Săptămâna trecută, s-a întrunit comisia pentru soluţionarea contestaţiilor, care, după o muncă de câte 12 ore în două zile, a respins cele două contestaţii pe Legea 350 privind atribuirea contractelor. Urmează ca, săptămâna aceasta, Consiliul Local să se reunească într-o şedinţă extraordinară, cel mai probabil va fi vineri. Cred că festivalul nu va putea fi rezolvat într-o săptămână, probabil voi lua legătura în mod instituţional cu câştigătorul, să vedem dacă poate fi rezolvat într-o săptămână. Au fost două contestaţii. E adevărat că perioada de evaluare a proiectelor a fost în campania electorală şi s-a tergiversat destul de mult. Apoi pentru comisia de contestaţie aveam nevoie de constituirea noului Consiliu Local, ca să putem propune noi membri. Deci lucrurile s-au dus puţin tăvălug şi din păcate lucrurile au ajuns aici. Iau în calcul inclusiv amânarea festivalului undeva pentru luna august sau începutul lunii septembrie, dar deocamdată ne bazăm pe ce va hotărî CL în şedinţa extraordinară”, a declarat luni, 18 iulie, pentru Agerpres, Ovidiu Mălăncrăvean, noul primar al municipiului Sighişoara.
Pentru anii următori, Ovidiu Mălăncrăvean a spus că doreşte să facă din timp toate demersurile pentru organizarea Festivalului Sighişoara Medievală, brandul Sighişoarei, astfel încât să nu se mai ajungă în această situaţie, unică în ultimii 24 de ani. „Trebuie să rezolvăm lucrurile din timp, cererile trebuiau depuse cel târziu în martie, până în aprilie se cunoştea câştigătorul, care putea organiza manifestarea corespunzător. Ar mai fi altă posibilitate – ca, pe viitor, chiar primăria să organizeze acest festival şi atunci nu cred că vom mai avea atâtea contestaţii şi atâtea probleme”, a afirmat primarul Sighişoarei.

Liviu Pancu: „Teoretic pot organiza festivalul”

Directorul artistic al Festivalului Sighişoara Medievală XXIV, Liviu Pancu, cel care a câştigat concursul de proiecte organizat de Primăria Sighişoara, a spus că aşteaptă cu interes decizia Consiliului Local Sighişoara de vineri, 22 iulie, care, dacă va fi favorabilă organizării festivalului va însemna o cursă contra-cronometru de doar câteva zile, având în vedere că manifestarea ar urma să înceapă în data de 28 iulie. „Nu ştiu dacă legea permite CL Sighişoara să stabilească o altă dată pentru festival, având în vedere regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local. Proiectul nostru, declarat câştigător, prevede clar perioada 28-31 iulie pentru Festivalul Sighişoara Medievală. Teoretic e posibil să pot organiza manifestarea în câteva zile, fiindcă mi-am făcut traseul de organizare, am avut discuţii de principiu cu artiştii, doar că nu am putut semna contracte cu ei. În baza documentului care prevedea că sunt câştigătorul competiţiei de proiecte am antamat evenimentul, blocându-le artiştilor data şi posibilitatea de a merge în alte părţi (…) În baza experienţei anterioare, am făcut toate demersurile, urmează ca Primăria să decidă în final şi să putem semna un contract pe un concurs câştigat. Ceea ce s-a întâmplat este un mare păcat pentru o manifestare de o asemenea anvergură şi recunoaştere. Site-ul sighisoaramedievala.ro are peste 4 milioane de accesări, nicăieri nu există un site cultural cu atâtea accesări. (…)Teoretic pot organiza festivalul, dar nu este firesc să treci prin astfel de momente grele. Ar fi o catastrofă ca Festivalul Sighişoara Medievală să se amâne”, a declarat pentru Agerpres, Liviu Pancu.
Tergiversarea organizării concursului de proiecte de către Primăria Sighişoara, care şi-a prevăzut în buget încă de anul trecut fondurile necesare organizării Festivalului, a dus la blocaje inclusiv în privinţa contactării sponsorilor şi a partenerilor media, care urmau să asigure vizibilitate manifestării.
Hotelierii din zona Sighişoarei susţin că, până în acest moment, pentru intervalul 28-31 iulie, când era programat Festivalul Sighişoara Medievală, au cel puţin 10.000 de cazări confirmate şi că toate camerele au fost rezervate de mai bine de două săptămâni, iar amânarea manifestării le-ar aduce grave prejudicii.

(Sursa: www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE