Home / Cultură / Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, de 16 ani în Târgu-Mureș
KODAK Digital Still Camera

Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, de 16 ani în Târgu-Mureș

Distribuie

KODAK Digital Still Camera

Societatea Scriitorilor Mureșeni și Editura Ardealul, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș, Universitatea „Petru Maior”, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” şi Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” Bucureşti și Uniunea Scriitorilor din România prin Revistele „Vatra” şi „Târnava” organizează a XVI-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Evenimentul se va desfășura în Târgu-Mureș, în perioada 21-24 iulie.

Eveniment pentru iubitorii de literatură, artă și filosofie

„Festivalul se desfăşoară, de 16 ediţii succesive, la Târgu-Mureș, dar distribuim invitaţii şi pentru iubitori de literatură şi artă, de idei şi frumos, din alte localităţi ale judeţului Mureş, Târnăveni, Reghin, Iernut, Sighişoara, Luduş etc., precum şi pentru scriitori şi oameni de cultură din alte judeţe ale ţării, inclusiv din București”, a declarat lector univ. dr. Eugeniu Nistor, Universitatea „Petru Maior” şi Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai”, Târgu-Mureş, organizatorul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. „Este singura manifestare culturală din judeţul Mureş consacrată unui autor clasic al literaturii şi filosofiei româneşti, care are continuitate în timp şi înregistrează prezenţe naţionale şi internaţionale extrem de importante. Despre ediţiile anterioare ale Festivalului s-a scris extrem de elogios în presa culturală din ţară şi, desigur, în publicaţiile locale, dar, mai ales, a fost bine mediatizat şi apreciat la posturile locale de radio şi televiziune”, a completat acesta.

Festivalul se adresează unui public variat

„Grupul ţintă are o compoziţie foarte eterogenă, fiind alcătuit din: elevi, studenţi, profesori, medici, cercetători, bibliotecari, critici şi istorici literari, scriitori, jurnalişti, alţi iubitori de literatură şi filosofie. Prin intermediul publicaţiilor Festivalului, care vor intra in inventarele tuturor bibliotecilor publice din judeţ şi a tuturor bibliotecilor judeţene din ţară, inclusiv a celor centrale – dezbaterile şi comunicările prezentate la această manifestare vor „contamina” un mare număr de persoane. Durata în timp a proiectului poate fi explicată prin impactul continuu pe mai mulţi ani, atât prin intrarea manifestărilor în conştiinţa publicului participant, cât şi prin intrarea publicaţiilor Festivalului în inventarele bibliotecilor locale, judeţene şi specializate la nivel naţional, Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Academiei Române, Bibliotecile Universitare”, ne-a spus Eugeniu Nistor.

Din programul festivalului

Prima zi va fi dedicată primirii oaspeților. Apoi, în 22 iuie, de la ora 10.00, în sala de întruniri a cabanei Universităţii „Petru Maior”, din Complexul Weekend, avea loc deschiderea oficială, după care academicienii Alexandru Surdu și Alexandru Boboc, vor susține câte o comunicare. De la ora 11.30, actorul Nicu Mihoc, va susține un recital, urmat de o lansare de carte și de lecturi publice – vor citi scriitori din Târgu-Mureș. De la ora 12.30 se va deschide Sesiunea de comunicări științifice: Actualitatea operei filosofice blagiene, prima secțiune, apoi, după o pauză, de la ora 17.00, se va continua cu a doua secțiune a sesiunii de comunicări. Ziua se va încheia cu decernarea premiilor și diplomelor festivalului. Sâmbătă, 23 iulie, de la ora 10, va fi vernisată expoziția „Urme”, a pictorului și sculptorului Vasile Mureșan, în sala de întruniri a cabanei UPM, din Weekend, iar duminică, 24 iulie, la sediul Editurii Ardealul, vor fi expuse ediții Blaga, reviste și cărți de exegeză blagiană.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.