Home / Invatamant / „Icoana, colţ de Rai” – la final!

„Icoana, colţ de Rai” – la final!

Distribuie

111Vineri, 15 iulie 2016, cu ajutorul lui Dumnezeu, ediţia a X-a a taberei de vară organizate de Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” din Reghin, „Icoana, colţ de Rai” a luat sfârşit. Cei 137 de elevi participanţi, împreună cu profesorii care i-au îndrumat în activităţile desfăşurate în cadrul celor cinci ateliere de lucru, s-au adunat în curtea şcolii pentru momentul festiv de final.

Părinţii şi bunicii elevilor au luat loc la rândul lor pe băncile împrumutate de la primărie. În public, am putut remarca şi prezenţa unor personalităţi de marcă ale oraşului: părintele inspector dr. Claudiu Chiorean, domnul Naste Marcel, directorul Casei de Cultură a Tineretului „George Enescu”, domnul profesor Peter Schuller, domnul Atănăsoaie Gheorghe, fostul director al Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ceuşianu”, alţi directori de la unităţile şcolare partenere, sponsori etc. Puţin mai târziu, ne-a onorat cu prezenţa şi doamna primar Maria Precup, care cu generozitatea-i binecunoscută a patronat şi a ajutat financiar şi această ediţie a taberei, aşa cum a mai făcut-o în nenumărate rânduri.

La început, domnul director Jan Timuş a elogiat în alocuţiunea sa efortul deosebit depus în cele cinci zile ale taberei de elevi şi cadre didactice, concretizat în creaţiile pe care părinţii le-au putut admira expuse în curtea şcolii: un tablou colectiv realizat prin tehnica colajului şi a cusăturilor, brăţări şi împleturi diverse şi, mai cu seamă, icoanele pe sticlă prinse pe două panouri. În continuare, domnul director a mulţumit tuturor celor care şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a taberei – elevi, profesori îndrumători, instituţii partenere, sponsori – dar şi părinţilor, care ne-au încredinţat copiii spre educare.

Doamna Primar a luat la rândul ei cuvântul şi s-a declarat extrem de mulţumită de activităţile realizate pe parcursul taberei, considerând că elevii au fost învăţaţi să facă lucruri absolut minunate, pe deplin folositoare sufletului lor şi societăţii.

Apoi, părintele inspector Claudiu Chiorean a subliniat în discursul lui importanţa acestui gen de activităţi, menite să contribuie la desăvârşirea spirituală a tinerilor, să le dezvolte spiritul civic,  generozitatea şi capacitatea de întrajutorare cu ajutorul programelor de educaţie prin muncă şi de serviciu în folosul comunităţii.

Invitat la microfon, domnul Marcel Naste, artist plastic recunoscut pentru priceperea sa în meşteşugul icoanelor, a scos încă o dată în evidenţă importanţa icoanei în viaţa creştinilor, întrucât aceasta constituie o fereastră spre Cer, dar şi rugăciune tăcută, făcută cu privirea şi sufletul.

După momentul de sfinţire a icoanelor, s-au acordat diplome de recunoaştere a meritelor deosebite principalilor sprijinitori, colaboratori şi sponsori: doamnei primar Maria Precup, părintelui inspector Claudiu Chiorean, părintelui Ovidiu Epifan, părintelui Dimitrie Gherman, domnului director Marcel Naste, domnului director al S.C. „Hora” Nicolae Bâzgan, domnului Atănăsoaie Gheorghe, doamnei Maria Blaga, domnului Peter Schuller, directorilor şcolilor partenere (Horobeţ Fulvia – Şcoala Gimnazială „Elena Cuza” Iași, Burlică Alina – Şcoala Gimnazială „Petru Muşat” Siret, Suceava, Mătieş Doru Marian şi Toma Ionela – Şcoala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, Marin Marinela – Şcoala Gimnazială Ideciu de Jos, Găurean Diana – Şcoala Gimnazială Crăieşti), soţilor Ovidiu Cotizo Grama şi Nicoleta Grama…

A fost apoi rândul copiilor să vorbească. Aceştia au prezentat specificul fiecărui atelier în parte („Artă culinară”, „Exploratorii”, „Mâini dibace”, „Icoane pe sticlă” , „Cântec, joc și voie bună” şi „Prichindeii pricepuți”), dând glas impresiilor pe care le-au trăit şi învăţămintelor pe care le-au acumulat zi de zi. Programul artistic pregătit de copii a constituit, de asemenea, un mijloc elocvent de a-şi exprima bucuria trăită în aceste zile. Acesta a avut două părţi: primul moment a aparţinut celor mai mici dintre ei, fiind alcătuit din câteva cântece vesele însoţite de dansuri ritmice; apoi, cei mari au cântat imnul taberei şi au dansat Hora Unirii.

La sfârşit, toată lumea a fost invitată în sălile unde îi aştepta un gulaş gustos şi, mai cu seamă, un fabulos tort!

În concluzie, cea de-a X-a ediţie a Taberei de vară „Icoana, colţ de Rai” s-a dovedit încă o dată o iniţiativă de excepţie menită să le ofere participanţilor ocazia de a descoperi în adâncurile lor Lumina care ne-a zidit şi Adevărul care ne desăvârşeşte. Îi felicităm pe organizatori, în primul rând pe doamna profesoară de religie Daniela Friciu, iniţiatoarea proiectului, şi le dorim putere şi entuziasm în vederea pregătirii ediţiilor viitoare ale taberei!

Prof. Simina BUTA, prof. DENES Iozef, prof. Jan TIMUŞ

 

De asemenea, verificati

Elev dintr-o școală din Sighișoara, cercetat pentru lovire

Distribuie Un elev dintr-o școală din municipiul Sighișoara a ajuns la spital, după ce ar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.