Home / Business / FOTO: Staţia Romgaz de la Sărmăşel, investiţia anului în Mureş

FOTO: Staţia Romgaz de la Sărmăşel, investiţia anului în Mureş

Distribuie

5A romgazConducerea Societăţii Naţionale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz Mediaş a inaugurat miercuri, 20 iulie, o staţie nouă de comprimare şi uscare a gazelor naturale, aferentă depozitului de înmagazinare din localitatea Sărmăşel, oraşul Sărmaşu. Investiţia însumează peste 238 de milioane de lei şi va creşte capacitatea de înmagazinare a depozitului, precum şi capacitatea de livrare a gazelor naturale în vârfurile de consum.

La eveniment au participat numeroşi invitaţi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul gazeifer şi energetic, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi naţionale, printre care dr. Lucian Goga – prefectul judeţului Mureş, ing. Ioan Mocean – primarul oraşului Sărmaşu şi Aristotel Jude – secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, iar gazda principală a fost Virgil Metea, directorul general al Romgaz Mediaş.

virgil metea

Preocupare pentru calitatea şi siguranţa serviciilor

În discursul adresat invitaţilor, Virgil Metea a transmis mulţumiri tuturor celor care şi-au adus contribuţia la finalizarea investiţiei de Sărmăşel, localitate care are o tradiţie de 107 ani în exploatarea gazelor naturale.

Stația de comprimare şi uscare pentru înmagazinare gaze este dotată cu tehnologie americană de vârf, care se remarcă printr-un consum redus de energie, respectând cu stricteţe toate cerințele europene și naționale în materie de protecție a mediului. De asemenea, punerea în funcţiune a facilităţii de la Sărmăşel reprezintă atingerea unei borne importante pentru securitatea energetică a României în privinţa capacităţii maxime de înmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale. Astfel, România poate înmagazina 3,3 miliarde de metri cubi/ciclu, investiţia contribuind şi la creşterea capacităţii de extracție a gazelor naturale din depozite, debitul maxim zilnic putând ajunge la 30 milioane de metri cubi. „Sărmăşel a rămas un pilon important în cadrul strategiei energetice a României şi chiar a Europei, după 107 ani. Depozitul de înmagazinare de la Sărmăşel este al doilea depozit ca mărime din cadrul infrastructurii de înmagazinare a Romgaz şi are o istorie destul de cunoscută prin faptul că aici a început exploatarea gazelor şi din zăcămintele exploatate s-a trecut la înmagazinare şi participare la asigurarea siguranţei în furnizare din România. Această investiţie face parte din strategia de dezvoltare Romgaz pe sectorul înmagazinare gaze şi constă în creşterea capacităţilor şi aici mă refer atât la capacitatea depozitului, cât şi la capacitatea de injecţie şi de extracţie, creşterea calităţii serviciilor pe care le asigurăm şi nu în ultimul rând a siguranţei în furnizare”, a afirmat Virgil Metea.

Potrivit directorului general al Romgaz Mediaş, noua staţie de la Sărmăşel are ca efect creşterea calităţii gazelor furnizate în sistemul de transport, iar prin intermediul staţiei de uscare capacitatea de înmagazinare a depozitului a crescut de la 800 la 950 milioane de metri cubi, capacitatea de extracţie a crescut de la 6 la 9 milioane de metri cubi, iar capacitatea de injecţie de la 3,5 la 6 milioane de metri cubi. „Cifrele pot să arate faptul că depozitul în ansamblu beneficiază de o infrastructură care să îi permită o abordare nouă şi sigură a acestui serviciu. Atât la uscare, cât şi la comprimare, s-au utilizat echipamente de ultimă generaţie care oferă siguranţă la utilizare şi nu în ultimul rând creşterea calităţii sper spre satisfacţia tuturor clienţilor noştri”, a menţionat Virgil Metea.

De asemenea, Virgil Metea a anunţat că Romgaz Mediaş va continua investiţiile în privinţa activităţilor concentrate pe explorare, producţie, înmagazinare şi producţia de energie electrică. „Referitor la producţia de energie electrică, am demarat un proiect de modernizare a Centralei de la Iernut”, a menţionat directorul general al Romgaz Mediaş.

Investiţie strategică

Echipa de implementare a proiectului a fost felicitată atât de prefectul judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, cât şi de secretarul de stat Aristotel Jude. „Compania Naţională Romgaz a înţeles că obiectivele Guvernului sunt acelea de creştere a independenţei energetice a ţării”, a afirmat dr. Lucian Goga. „Mă simt onorat să vorbesc, să mă prezint în faţa dumneavoastră, alături de toţi cei care au realizat această investiţie, să celebrăm un moment festiv, al unei investiţii realizată de o companie din România”, a menţionat secretarul de stat Aristotel Jude. „Inclusiv prin această investiţie se asigură la modul efectiv un obiectiv strategic al României, respectiv securitatea în aprovizionare cu gaze naturale. Fără astfel de investiţii n-am reuşi în industria de gaze naturale să asigurăm acest obiectiv important”, a mai spus Aristotel Jude.

4B romgaz

Sărmaşu, pe harta energetică a României

Pe lista vorbitorilor s-a aflat şi ing. Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu, din CV-ul căruia nu lipseşte activitatea de gazist, practicată înainte de intrarea în administraţie şi care consideră proaspăta investiţie Romgaz de la Sărmăşelu ca fiind foarte importantă pentru comunitatea locală din oraşul Sărmaşu. „Iată că Sărmaşu este kilometru zero pentru industria gazeiferă din România. După 107 ani, astăzi, 20 iulie, Sărmaşu reintră pe harta energetică a României prin această investiţie deosebit de importantă pentru România şi foarte importantă pentru orăşelul Sărmaşu. Ziua de astăzi este pentru mine o zi emoţionantă, o zi care îmi creează emoţii şi în acelaşi timp bucurii. Şi eu, în calitate de gazist, de lucrător la Schela de Foraj Târgu-Mureş în urmă cu ceva ani am contribuit la îmbunătăţirea acestei reţele de sonde de injecţie, de înmagazinare gaze, alături de domnul director general şi de alţi colegi care lucrau la Brigada de foraj de la Sărmăşelu”, a menţionat ing. Ioan Mocean. „Lansez cu această ocazie o provocare, ca la 110 ani acel monument al gazului metan cum ne place să îi spunem Sondei 2, să fie transpus în realitate şi într-adevăr Sonda 2 să devină Monument al Gazului Metan din România şi să intre alături de focurile veşnice şi – de ce nu – de această investiţie în circuitul turistic al Câmpiei Transilvaniei”, a completat primarul oraşului Sărmaşu.

5D romgaz

Utilaje şi echipamente de ultimă generaţie

Noua staţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale de la Sărmăşel a avut ca antreprenor general societatea Inspet Ploieşti, reprezentată de Petre Mustăţea, director general. „Vă vorbesc în numele executantului acestei lucrări, constituit din asocierea companiilor româneşti Inspet Ploieşti – liderul asocierii – şi Condmag Braşov – în calitate de asociat, precum şi a subantreprenorilor de specialitate”, a afirmat Petre Mustăţea. „Proiectul de la Sărmăşel reprezintă încă o lucrare de referinţă pentru Romgaz, cea mai importantă companie din România în extracţia şi înmagazinarea de gaze. Asocierea şi-a asumat încă de la început provocarea de a realiza această lucrare deosebită. Au fost implicate resurse umane şi materiale impresionante şi un număr semnificativ de echipamente şi utilaje de construcţie pentru a realiza cu succes acest obiectiv important. Au fost achiziţionate utilaje, echipamente tehnologice de ultimă generaţie şi cantităţi însemnate de materiale, o parte dintre acestea fiind produse în România. Proiectul include compresoare de gaze produse în Statele Unite ale Americii de General Electric şi livrate de Industrial Trading, instalaţii de uscare produse de Armax Mediaş, instalaţii de filtrare şi separare, sisteme de conducte, instalaţii electrice, precum şi sisteme de automatizare şi control, sisteme de detecţie foc şi gaz şi sisteme de măsură tehnologică”, a mai spus directorul general al societăţii Inspet Ploieşti.

Pentru realizarea proiectului au fost folosite următoarele cantităţi de echipamente: peste 8.200 de metri cubi de beton turnat, peste 10.000 de metri de ţeavă de diferite dimensiuni, peste 800 de robineţi de diferite tipuri şi dimensiuni, peste 475 de tone de confecţii metalice, peste 1.000 de tone de utilaje tehnologice şi peste 100 de kilometri de cabluri electrice montate.

5E romgaz

Vizită la “Monumentul Gazelor Naturale”

Programul evenimentului a mai cuprins două vizite pe teren, la “Monumentul Gazelor Naturale” – Sonda 2 Sărmăşel, locul de pe teritoriul României de unde s-au extras primii metri cubi de gaze natural din istorie, şi la vechea Staţie de Comprimare din localitate. “Sonda 2 de la Sărmăşel este prima sondă din istoria gazului metan românesc. Ea a fost pusă în funcţiune în 1909. Acţiunile de căutare a sărurilor de potasiu au început în Bazinul Transilvaniei undeva în 1907. Pe vremea aceea, Imperiul Austro-Ungar căuta săruri de potasiu pentru utilizarea lor în domeniul chimic şi mai ales în partea de producţie de armament, respective praf de puşcă. Prima sondă pe care au forat-o, Sonda 1 Sărmăşel, este chiar în oraşul Sărmaşu. Au trebuit să abandoneze forările pentru că erau foarte mari explozii de gaze natural şi au decis să găsească o altă locaţie, mai bună, pentru a doua sondă, tot pentru săruri de potasiu. Geologul maghiar de la vremea respectivă a ales acest loc în urma unei discuţii pe care a vut-o cu un ţăran care l-a luat în căruţă în drumul lui spre Turda, ţăran care i-a povestit cum îşi tratează durerile reumatice într-o zonă din Sărmăşel unde gazul natural se aprinde în mod liber. Era o zonă mlăştinoasă, cu emanaţii libere de gaze naturale şi au decis să amplaseze aici a doua sondă pentru forare după săruri de potasiu, cu un orizont de 1.500 de metri. N-au ajuns la acest orizont. La 300 de metri s-au oprit din acelaşi motiv, erupţii puternice de gaze naturale. Putem spune că aprilie 1909 a fost momentul în care s-a pus în funcţiune primul zăcământ comercial de gaze naturale. La vremea aceea sonda era a patra din Europa, având o producţie zilnică de aproape un milion de metri cubi”, a povestit vizitatorilor Ioana Abramiuc, şef serviciu, Serviciul Relaţii Publice şi Comunicare, Romgaz Mediaş.

4A statie de uscare

Despre înmagazinarea subterană

Înmagazinarea subterană reprezintă o activitate vitală în asigurarea continuităţii furnizării necesarului de gaze naturale pentru consum industrial şi casnic. Aceasta are ca scop acoperirea vârfurilor de consum cerute de piaţă, cauzate de variaţiile de temperatură, precum şi menţinerea caracteristicilor de funcţionare optimă a sistemului naţional de transport al gazelor naturale.

Pe lângă funcţia de acoperire a vârfurilor de consum ale gazelor în anotimpul friguros, depozitele de gaze au şi rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze în cazuri extraordinare (calamităţi naturale, cutremure sau alte evenimente neprevăzute, inclusiv întreruperi accidentale ale producţiei curente sau ale furnizării de gaze naturale din import).

5B statia de comprimare

Despre Romgaz

SNGN Romgaz SA este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează în subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În anul 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea Centralei Termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

4C romgaz

5C romgaz

4D romgaz

5F romgaz

4E romgaz

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.