Lecţie de cultură tradiţională, la Festivalul „Vasile Conţiu” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1394 Vizualizări

Lecţie de cultură tradiţională, la Festivalul „Vasile Conţiu”

A festival raciuComuna Râciu a găzduit, între 18-20 iulie, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional de interpretare a cântecului popular – In memoriam Vasile Conţiu, eveniment care s-a bucurat de participarea a 20 de interpreţi de muzică populară din România şi Republica Moldova.

Ioan Vasu: „Festivalul a fost extraordinar”

Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Râciu şi Asociaţia pentru Cercetare, Educaţie şi Dezvoltare, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş şi Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, cu sprijinul următoarelor societăţi şi instituţii: Oprea Avicom – Puiul de Crăieşti, Asociaţia Culturală Grai Ardelean, Radio România Târgu-Mureş, Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureş, Ardeal TV, Glasul Văilor, TVR Târgu-Mureş şi Cristiano Soundline. „Profesorul Vasile Conţiu a fost râcean, a fost cel mai important om în ce priveşte cultura şi folclorul nostru de pe câmpie, şi nu numai. El s-a ocupat şi de foarte mulţi tineri. N-avem cum să nu îl onorăm, el a iubit foarte mult, mai mult ca oricine, aceste tradiţii de pe câmpie”, a declarat miercuri, 20 iulie, cu ocazia galei laureaţilor, Ioan Vasu, primarul comunei Râciu. „Festivalul a fost extraordinar, ediţia aceasta m-a încântat. Au fost copii valoroşi, tineri de excepţie. Am rămas încântat de valoarea tinerilor, dar şi de valoarea juriului, care a fost foarte exigent”, a completat Ioan Vasu, recunoscut pentru modul exemplar în care sprijină evenimentele culturale organizate pe raza comunei Râciu.

D festival raciu

Creaţii autentice ale folclorului românesc

Atât managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, Iulian Praja, cât şi reprezentanta Asociaţiei pentru Cercetare, Educaţie şi Dezvoltare, Lia Conţiu, totodată fiica lui Vasile Conţiu, au subliniat importanţa organizării unui asemenea festival în zona de câmpie a judeţului Mureş. „În agenda evenimentelor culturale din judeţul Mureş, în calitate de manager al Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, subliniez faptul că puţine comune reuşesc să adune atât de mulţi tineri care să dorească să descopere şi să afle despre cultura tradiţională autentică. Festivalul este important pentru că în urma preselecţiei pe scenă au urcat 20 de participanţi care au prezentat creaţii autentice ale folclorului românesc, dar mai ales costume populare pe care le-au descris. A fost o adevărată lecţie de cultură tradiţională şi de aceea e mai mult decât importantă realizarea unor astfel de festivaluri, pentru că numai aşa se poate promova şi duce mai departe cultura tradiţională autentică. Tinerii de pe scenă au vorbit cu bucurie despre costumele populare pe care le-au dobândit de la bunicii şi străbunicii lor, de la care au preluat cântecele şi portul tradiţional”, a afirmat Iulian Praja. „Pentru mine, festivalul e important deoarece e organizat în memoria tatălui meu, Vasile Conţiu, şi pentru comunitate e important pentru că eu, dar şi domnul primar Vasu, ne dorim ca acest festival să devină o emblemă pentru câmpia transilvăneană. Tata iubea foarte mult câmpia, pe care o reprezenta şi a încercat să o susţină atât cât a putut. Îmi doresc ca festivalul să devină şi mai cunoscut, cu concurenţi din toată ţara. La această ediţie au participat concurenţi foarte valoroşi, din toată ţara, şi chiar din Republica Moldova”, a menţionat Lia Conţiu.

C festival raciu

Marele premiu pentru Vlăduţ Sărmaş

Juriul a fost alcătuit din Violeta Ianculescu – redactor Radio România Târgu-Mureş, Ion Drăgan – profesor de canto şi interpret, Dorina Oprea – profesoară de canto şi solistă, Maria Butilă – redactor muzical şi interpretă, care şi-a aniversat ziua de naştere în aceeaşi zi cu cea a galei laureaţilor, şi Livia Marc – muzeograf, iar acompaniamentul muzical a fost asigurat de un grup instrumental coordonat de prof. Ioan Conţiu.

F festival raciu

Trofeul Festivalului „Vasile Conţiu” a fost adjudecat de Vlăduţ Sărmaş, locul 1 a fost acordat solistei Denisa Ioana Bărbat, locul 2 a fost împărţit între Roxana Croitoru şi Cosmina Şeulean, locul 3 a fost ocupat de Eusebia Gafiţa şi Florin Mihalache, iar menţiuni au primit Eduard Matias, Radu Goţa, Marcela Vuicu, Mădălina Lupupopii şi Paul Miclea.

Pe scena festivalului au mai evoluat următorii artişti: Lucia Mihaela Piţigoi, Claudia Sita, Luminiţa Dejan, Andreea Lepădat, Clapa Lorena, Gabriel Laurenţiu Marian, Daliana Lazoc, Silvia Mihaela Bordeianu şi Raul Mihai Turda. „Cânt muzică populară deoarece de mic copil am crescut cu acest tip de muzică, la patru ani având prima prestaţie pe scenă, tot la un concurs de folclor, şi nu pot să las muzica populară pentru că este prima iubire, aş putea spune. Mă întorc acasă cu nişte amintiri atât de frumoase care mi s-au întipărit în minte şi nu o să le uit cât voi trăi, deoarece e primul trofeu pe care îl obţin”, a declarat Vlăduţ Sărmaş, un interpret în vârstă de 18 ani, venit la Râciu din localitatea Runcu Salbei, judeţul Bistriţa Năsăud.

B festival raciu

E festival raciu

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE