Home / Administratie / Primăria Iernut atacă decizia ISJ Mureș privind comasările unităților școlare. Someșan: „Eu ce să fac, să stau cu ochii în soare?!”

Primăria Iernut atacă decizia ISJ Mureș privind comasările unităților școlare. Someșan: „Eu ce să fac, să stau cu ochii în soare?!”

Distribuie

nicoara_somesan

Primăria Iernut contestă comasarea școlilor din localitate, decisă la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Este vorba despre arondarea Școlii Gimnaziale Iernut Liceului Tehnologic, astfel gimnaziul urmând să-și piardă statutul de „PJ”, entitate cu pesonalitate juridică. Consecința imediată a comasării fiind reducerea unor posturi de conducere și a personalului nedidactic aparținând școlilor în cauză.

Acțiune în instanță

Ioan Nicoară, primarul orașului Iernut, a declarat că primăria a depus în 20 iulie o acțiune în contencios administrativ împotriva deciziei ISJ Mureș. Demersurile judiciare demarate vizează abuzurile inspectorului școlar general județean, Ștefan Someșan, privind deciziile de comasare emise în condiții de ilegalitate și exces de putere. Astfel datele trimise de ISJ Mureș au angrenat Ministerul Educației în procesarea acestor documente, considerate ilegale de autoritățile locale. Introducerea documentelor în baza de date, unele, fiind utilizate la emiterea HG 267/13 aprilie 2016, a condus la asimilarea eronată a unor unități școlare ca fiind fără personalitate juridică în lipsa unui act administrativ al autorității publice locale. Aceasta fiind singura îndreptățită să decidă asupra modului de organizare a rețelei școlare, potrivit art. 61, alin. 2, teza finală din Legea nr. 1/2011, transpus în art. 19, punctul 7, paragraful 2 din Ordinul nr. 5556/2015 al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Acțiunile au fost înregistrate la Tribunalul Mureș sub Nr. de dosare 1524/102/2016 și 1525/102/2016.

„Actele pe care le avem fac dovada faptului că nu au fost respectate prevederile legale. Nu am primit aviz conform de la Inspectoratul Școlar Județean Mureș sau, mă rog, am primit aviz pe ce nu am cerut. Noi am cerut să rămână ambele școli PJ-uri, mă refer la Liceul Tehnologic din Iernut și la Școala Gimnazială, n-am primit aviz pentru așa ceva, am primit aviz pentru o variantă în care cele două unități erau comasate, dar Consiliul Local Iernut nu a luat nicio hotărâre în acest sens. Pentru a modifica structura rețelei școlare e nevoie de o hotărâre a CL-ului. Cam asta ar fi pe scurt. Apoi Inspectoratul a trimis la Ministerul Educației datele în care e trecută o singură entitate cu personalitate juridică, Școala Gimnazială fiind arondată Liceului. Așa că am trimis o sesizare la Inspectorat și depunem o acțiune în contencios împotriva acestei decizii care afectează cele două unități școlare”, a detaliat Ioan Nicoară.

Ce înseamnă pierderea statutului de PJ?

„Din punctul de vedere al procesului de învățământ n-aș putea să vă spun. E vorba în primul rând de personal și nu cred că ar fi fost o problemă atât de mare încât să nu poată funcționa. Nu știu dacă deciziile care s-au luat, s-au luat în cunoștință de cauză, pentru că, în total, cele două școli au peste 1.400 de elevi, nu sunt foarte mici. Pe de altă parte, legea spune clar că dacă nu există o Hotărâre a Consiliului Local privind schimbarea structurii rețelei școlare, lucrurile rămân la fel cum au fost în anul școlar precedent”, a completat primarul Iernutului.

 Poziția ISJ Mureș

„Problema este reducerea personalului nedidactic, în primul rând, nu se pune problema afectării cadrelor didactice, dar în cazul personalului nedidactic, dacă avem un număr mic de elevi, trebuie să facem reduci, restul e politică. Restul este pregătirea alegerilor din toamnă din partea unor primari. Este exact problema dumnealui. Prima măsură pe care o vom lua noi, va fi să nu-i mai dăm fonduri. Nu va mai avea contabilă, nu va mai avea bibliotecară și așa mai departe și nu are decât să asigure el. Oricine are dreptul să inițieze astfel de măsuri în instanță, nu este o problemă”, a declarat Ștefan Someșan, inspector școlar general.

Politică la nivel național de reducere a personalului

Inspectorul Școlar Județean a afirmat că există o politică, la nivel național, de reducere a personalului din sistemul de învățământ, în special a personalului nedidactic din școli. „La nivelul județului Mureș, în fiecare an dispar 1.000 de copii, de elevi, acest lucru trebuie să se traducă prin reducerea posturilor. Față de acum 15 ani, avem cu 30.000 de copii mai puțin, pe care dacă îi împărțim la media de 20, înseamnă 1.500 de clase, de aici putem să ne facem o idee și despre scăderea personalului. Bineînțeles, nu a fost dat nimeni afară, pentru iese lumea în pensie, sunt reduceri de personal, dar nu au fost disponibilizări, nu există șomaj. Noi, în județul Mureș, avem 800 de cadre care nu sunt titulari, 800 din 8000. Așa că avem o rezervă de 800 de oameni cu care avem relații contractuale doar pe perioadă determinată”, a declarat Ștefan Someșan.

 Prevederile legale… ignorate?

Primăria Iernut susține că ISJ Mureș a încălcat legea în acest caz, deoarece Inspectoratul, conform legii, nu are atribuții în reorganizarea structurii rețelei școlare, acest lucru fiind în atribuția autorităților locale. Mai exact, comasarea școlilor se poate face doar în urma unei Hotărâri a Consiliului Local. Ștefan Someșan nu constestă acest aspect. „Păi, o metodologie și o procedură normal că trebuie să existe, ei ce vor? Să facem referendum sau ce? Conform metodologiei mele, noi am făcut studii din care a reieșit că pentru școlile care nu se mai justifică să aibă personalitate juridică din cauza numărului mic de copii se face comasare, pentru a reduce personalul”, a declarat Inspectorul Școlar General. Cât despre lipsa hotărârii de CL: „Păi, ei nu sunt de acord, dar dacă ei nu sunt de acord, eu ce să fac, să stau cu ochii în soare?! Să aștept să se dărâme școala peste mine? Da, da, sigur că așa este, ei au zis din start că nu sunt de acord, dar nici eu nu sunt de acord cu multe!”, a adăugat Someșan.

ISJ consideră necesară comasarea

Conform inspectorului școlar general, comasarea celor două unități de învățământ este necesară nu doar pentru reducerea personalului, ci și pentru că din cauza numărului mic de elevi, există riscul ca în anii următori Liceul Tehnologic din Iernut să nu mai poată funcționa în condiții normale, acesta a menționat chiar și posibilitatea ca acesta să fie desființat dacă nu se iau aceste măsuri. „Acum 10 ani a fost mare circ, Eugen Nicolăescu a făcut chiar și o interpelare în Parlament. Și iată că școlile care au fost comasate atunci, sunt cele mai puternice din oraș. La fel am făcut și în Gurghiu, unde am comasat Liceul cu Școala Gimnazială, și dacă nu o făceam, astăzi Liceul din Gurghiu rămânea doar o amintire tristă – că a fost cândva un Liceu în Gurghiu. Există studii, există precedent, sunt lucruri care trebuie făcute, structura școlară este într-o continuă mișcare”, a adăugat Ștefan Someșan.

Conform Inspectoratului Școlar Județean numărul elevilor de la Liceul Tehnologic este de 332, în timp ce la Școala Gimnazială sunt 620 de elevi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.