Home / Administratie / VIDEO: Priorităţile lui Péter Ferenc

VIDEO: Priorităţile lui Péter Ferenc

Distribuie

1
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a prezentat joi, 21 iulie, cu prilejul unei conferinţe de presă organizată în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, priorităţile viitoare ale mandatului de patru ani, început la data de 24 iunie 2016.

Delegare de atribuţii pentru vicepreşedinţi

„A trecut aproape o lună de activitate ca preşedinte de Consiliu Judeţean. În această perioadă, bineînţeles că primul lucru care m-a preocupat a fost cunoaşterea instituţiei, cunoaşterea problemelor cu care se confruntă această instituţie, care este una foarte mare”, şi-a început speech-ul Péter Ferenc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a vorbit apoi despre responsabilităţile cu care au fost învestiţi cei doi preşedinţi ai instituţiei, social-democraţii Ovidiu Dancu şi Alexandru Cîmpeanu. „Prima parte a activităţii mele a cuprins discuţii cu direcţiile care se află în instituţie, pentru a cunoaşte oamenii cu care vom lucra în următorii patru ani şi bineînţeles şi problemele pe care le au şi trebuie să le gestionăm în perioada viitoare. Bineînţeles a fost şi o perioadă pentru delegarea atribuţiilor pentru vicepreşedinţii Consiliului Judeţean. În mare parte, cu mici schimbări, au rămas şi cele care au fost şi în perioada precedentă. Cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean sunt domnul Alexandru Cîmpeanu şi domnul Ovidiu Dancu. Domnul Cîmpeanu va avea Direcţia de Urbanism şi Amenajare a teritoriului, toate instituţiile de cultură, inclusiv Salvamontul, domnul Dancu va avea Direcţia Tehnică, tot ceea ce înseamnă drumuri judeţene, tot ceea ce înseamnă proiecte şi investiţii pe aceste drumuri. Pe lângă drumuri va avea şi Parcul Industrial în subordine. Evident, delegarea de atribuţii nu înseamnă că preşedintele nu se ocupă de aceste probleme. Celelalte direcţii, cea de buget-finanţe, economică, direcţia de dezvoltare, serviciul de personal şi auditul intern aparţin preşedintelui, la fel tot ceea ce înseamnă aeroport, spital, sunt în subordinea directă a preşedintelui”, a informat Péter Ferenc.

2

Noul Cabinet, în formare

Din echipa lui Péter Ferenc, respectiv din Cabinetul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, fac parte, deocamdată, Kozma Mónika, Kelemen Marton şi Lukacs Katalin – consilieri. „Această echipă este încă în formare, deoarece mai este un loc în Cabinet şi în perioada următoare vom dori să facem şi anumite modificări în organigramă. Am văzut că nu există în organigramă un Birou de presă, doar un Biroul cu relaţii mass media care are momentan o singură persoană. Acest lucru aş dori să îl modific, bineînţeles că trebuie să îl trecem prin şedinţe de Consiliu şi să existe un Biroul de presă”, a arătat Péter Ferenc.

Întâlniri regionale cu primarii

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a menţionat că în mandatul său va ţine în permanenţă legătura cu cei 102 primari ai unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, în cadrul unor întâlniri regionale. „În anii precedenţi domnii primari mi-au spus că au fost foarte puţine întâlniri cu ei. Doresc să avem întâlniri cu colegii primari pentru că numai alături de ei putem să realizăm foarte multe proiecte regionale şi proiecte din localităţile pe care le reprezintă. Deja am avut anumite întâlniri regionale, pe care le voi continua. Am deja avut o întâlnire cu primari de pe Valea Mureşului”, a afirmat Péter Ferenc.

Eforturi pentru finalizarea proiectelor demarate

O altă prioritate imediată amintită de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş este continuarea şi închiderea a două mari proiecte aflate în curs de derulare. „Primul dintre ele este depozitul de deşeuri de la Sânpaul. Această delegare a administrare şi operare a depozitului de la Sânpaul este foarte importantă şi cred că este proiectul cel mai important, prioritatea zero a judeţului. Singurul depozit funcţional este în Sighişoara, am avut o discuţie cu noul primar al Sighişoarei şi în câteva luni vor trebui şi ei să facă paşi pentru a închide acel depozit. Momentan, pe 1 august ar trebui să ştim firmele care concurează pentru această delegare de servicii. Până pe data de 1 august trebuie depuse ofertele. Sperăm ca în perioada următoare să nu fim blocaţi de contestaţiile acelor societăţi comerciale care vor participa, pentru că de doi ani de zile efectiv a fost blocat acest proiect din cauza contestaţiilor. Dacă vor fi condiţii optime, la începutul lunii septembrie putem avea contractul de delegare”, a precizat Péter Ferenc. „Al doilea proiect mare care se derulează momentan este acel parc moto care e terminat în proporţie de 60%. Nu de mult, am reuşit să încheiem un contract pe 14 luni, iar firma câştigătoare va avea obligaţia ca în 14 luni să termine acest program important pentru dezvoltarea turismului în judeţ”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Aeroportul, „prioritate zero” pentru judeţ

Din agenda noului preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş nu putea lipsi Aeroportul Internaţional „Transilvania” Târgu-Mureş, obiectiv considerat o prioritate de grad zero pentru judeţul Mureş. „Este tot o prioritate deosebită, aici aştept cu nerăbdare să fie numit noul manager. Concursul a fost câştigat de domnul Peti Andras care a fost viceprimarul municipiului Târgu-Mureş. Momentan aşteptăm un act de la Ministerul Finanţelor Publice. După terminarea concursului mai aşteptăm un aviz din partea Ministerului Finanţelor, ca să putem lua hotărârea în Consiliul Judeţean şi să putem să încheiem contractul de management cu Peti Andras. Aştept să vină la cârma Aeroportului, acolo ştim foarte bine că sunt câteva probleme foarte urgente şi aştept ca noul manager să îşi pună în practică acele strategii pe termen scurt şi strategia pe termen lung cu care trebuie dezvoltat Aeroportul, şi în primul rând salvat. Aş folosi acest termen, momentan sunt câteva situaţii care nu suferă amânare pentru rezolvarea lor, o închidere a investigaţiei din partea Comisiei Europene, suntem investigaţi din cauza unor ajutoare de stat. Trebuie să se închidă aceste investigaţii. Este o problemă deosebită pista de decolare, dacă nu va suferi remedieri foarte urgente suntem în situaţia în care putem să pierdem licenţa de transport sau să se retragă unul din marii operatori”, a subliniat Péter Ferenc.

Dezvoltarea infrastructurii rutiere, importantă

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a pus accentul pe dezvoltarea infrastructurii rutiere, respectiv a legăturilor interjudeţene, considerate foarte importante şi comparabile cu drumuri de centură care are putea contribui la descongestionarea traficului rutier de pe drumurile naţionale ale judeţului. „Reparaţiile sau asfaltarea anumitor drumuri au fost începute, a fost făcut un program de 50 de kilometri de asfalt, care se derulează şi în continuare. Am avut discuţii cu colegii de la Direcţia Tehnică ca să încercăm ca toate studiile de fezabilitate care sunt momentan în lucru să poată fi finalizate cât se poate de repede, ca să începem cât mai multe anul acesta. O lucrare importantă este drumul de legătură dintre judeţul Mureş şi judeţul Harghita, care trece prin Bezid, care e de importanţă turistică a fost început de câteva zile. Sperăm ca anul acesta să ajungem măcar până la primul strat e asfalt. Contractul trebuie terminat până la primăvara anului viitor”, a punctat Péter Ferenc.

4 proiecte depuse în august, alte 3 în pregătire

În perioada viitoare, respectiv la începutul lunii august, Consiliul Judeţean Mureş va depune două proiecte pentru obţinerea unor finanţări nerambursabile. „În luna august se vor depune câteva proiecte. Sunt foarte importante proiectele pe drumuri, unul este pregătit doar de Consiliul Judeţean Mureş, şi unul în colaborare cu Consiliul Judeţean Sibiu. Proiectul cel mai mare este cel al drumului judeţean Ungheni – Târnăveni, DJ 151 B, care va fi, sperăm, reabilitat din bani europeni, şi tot aşa vom depune un proiect pentru reabilitarea Drumului judeţean Agnita – Sighişoara, care este în colaborare cu Consiliul Judeţean Sibiu”, a arătat Péter Ferenc.

Alte două proiecte care vor fi depuse în luna august 2016 au ca obiectiv reabilitarea exterioară a Palatului Culturii şi crearea unor noi spaţii multifuncţionale, respectiv reabilitarea Muzeului de Ştiinţe ale Naturii.

De asemenea, conducerea Consiliului Judeţean Mureş mai pregăteşte un proiect care vizează eficientizarea energetică a unor clădiri din subordine, ale Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi ale Spitalului „Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, precum şi un proiect pentru reabilitarea clădirii-internat a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă din Reghin.

Vom avea county manager

Întrebat dacă la nivelul Consiliului Judeţean Mureş va fi înfiinţată funcţia de county manager (manager de judeţ), Péter Ferenc a răspuns afirmativ, cu precizarea că fişa postului şi cerinţele respectivei funcţii vor fi discutate într-o şedinţă viitoare a Consiliului Judeţean mureş.

„Managerul de judeţ va trebui aprobat în Consiliul Judeţean. În Consiliul Judeţean prin hotărâre de Consiliu se aprobă şi contractul de management şi fişa postului şi după aceea putem să discutăm despre el. Asta va fi în perioada viitoare. Postul va fi scos la concurs şi condiţiile postului se vor regăsi pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu Judeţean”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

 

 

De asemenea, verificati

Petiție pentru un viitor sănătos. Gabriel Toncean: „Vreau ca generația de mâine să fie o generație sănătoasă”

Distribuie Cu pasiunea unui reghinean dedicat să aducă schimbări pozitive în sistemul educațional, Gabriel Toncean, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.