Home / Cultură / Festivalul Sighişoara Medievală, suspendat. Liviu Pancu, director artistic: „E o nebuloasă pentru mine ca artist”

Festivalul Sighişoara Medievală, suspendat. Liviu Pancu, director artistic: „E o nebuloasă pentru mine ca artist”

222Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală nu va mai avea loc, conform tradiţiei, în ultimul week-end al lunii iulie, potrivit unui anunţ făcut de Ovidiu Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighişoara, care a precizat vineri, 22 iulie, pentru Agerpres, că săptămâna viitoare, respectiv joi, 28 iunie, Consiliul Local al municipiului Sighişoara va decide fie amânarea, fie anularea evenimentului. Directorul artistic al Festivalului Sighişoara Medievală, actorul şi regizorul Liviu Pancu, care a fost declarat iniţial câştigător al concursului de proiecte organizat de Primăria municipiului Sighişoara, a mărturisit în interviul următor că nu are nicio explicaţie pentru această răsturnare neplăcută de situaţie. De asemenea, Liviu Pancu a precizat că în afară de o adresă prin care i s-a comunicat că a câştigat concursul de proiecte, Asociaţia Culturală „Teatrul Scena” nu a primit nicio altă înştiinţare oficială din partea autorităţilor locale din Sighişoara.

Reporter: Conducerea Primăriei municipiului Sighişoara a anunţat că Festivalul Sighişoara Medievală nu va mai avea loc la data tradiţională, şi anume ultimul week-end din luna iulie. Variantele sunt fie amânarea, fie anularea evenimentului. Cum aţi primit această veste?

Liviu Pancu: Eu am aflat această veste din presă, deşi sunt câştigător al concursului de proiecte organizat conform Legii 350, pe fonduri nerambursabile, puse la dispoziţie de Consiliul Local Sighişoara tuturor celor care doreau să se înscrie în această competiţie. Concursul s-a desfăşurat, am primit instituţional, din partea Primăriei, o hârtie, conform căreia m-am calificat şi am intrat în această posibilitate şi oportunitate, şi anume câştigarea concursului pentru a organiza Sighişoara Medievală, urmând după câte am înţeles – dar atenţie, acestea sunt doar vorbe, nu am primit nicio hârtie pe această temă – să se evalueze două contestaţii care s-au depus, una dintre ele având ca temă Sighişoara Medievală. Contestaţiile în urma numirii noii comisii de contestaţii, pentru că au fost alegerile între timp. Între data depunerii proiectului şi câştigării şi stabilirea noii comisii de contestaţii au fost alegerile şi numirile făcute în Consiliul Local Sighişoara. Comisia de contestaţii a dat ca hotărâre finală că sunt nefondate contestaţiile. După asta, aflu că se organizează o comisie juridică. Nu am înţeles la ce. La evaluarea proiectului câştigat, la evaluarea comisiei care a analizat contestaţiile? Necomunicându-mi-se nimic, ca să pot să înţeleg şi eu ceva, îmi dau cu părerea şi nu e bine. Adică doar presupun în sensul acesta.

Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră Festivalul Sighişoara Medievală?

L.P.: Nu aş ocoli că pe site-ul sighisoaramedievala.ro, domeniu deţinut de Teatrul „Scena” din anul 2002, s-au înregistrat până în prezent peste 4,5 de  milioane de accesări. Nu aş ocoli faptul că sunt cel care a purtat discuţiile, corespondenţa cu Casa Regală a României pentru a se putea obţine Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta şi aş spune că festivalul a căpătat o altă dimensiune prin acest titlu pe care îl are la nivel european cel puţin, din tot ce m-am interesat eu. A fost primul festival care a avut o producţie proprie, atât teatrală cât şi muzicală, şi lista continuă în a ne poziţiona între cei care am conlucrat cu mare drag în Sighişoara. Legat de anunţul domnului primar făcut în presă, pot să o iau ca şi dumneavoastră, ca un cititor, ca o informaţie. Până nu primesc o hârtie şi o explicaţie, o justificare scrisă, nu pot comenta…

Rep.: Organizarea unui asemenea eveniment presupune discuţii cu artişti, stabilirea unor date, negocieri, contracte…

L.P.: De îndată ce am primit hârtia de câştigător, normal că am început demersurile, chiar dacă în momentele respective erau discuţii de principiu. Tot de principiu au rămas, pentru că urma să semnăm contractul şi să trecem mai departe la treabă, dar cum s-a întârziat răspunsul, cum s-au întârziat toate mi-a fost puţin complicat şi m-am situat într-o poziţie total neplăcută faţă de artiştii care şi-au blocat într-adevăr toate datele şi mai mult decât atât, noi a trebuit să repetăm pentru acest spectacol, „Furtuna”, ceea ce a însemnat nişte implicaţii organizatorice şi mai mult decât atât, de producţie. S-a mers aşa la o limită a rezistenţei, eu mergând şi la şedinţele de Consiliu Local şi întrebând. Am încercat să am discuţii chiar şi prin audienţă la domnul primar, dar până când nu am primit această confirmare scrisă mi-a fost complicat să mă situez undeva în cineva care câştigă şi nu mai organizează. Sau câştigă şi nu a câştigat. Vreau să aflu şi eu de ce a fost declarat proiectul necâştigător, după o primă declaraţie că e câştigător, şi după o comisie de contestaţii. Încă un aspect, comisia respectivă a analizat nu proiectul Sighişoara Medievală, a analizat funcţionalitatea comisiei iniţiale de evaluare. S-a spus că sunt nefondate contestaţiile şi acum suntem declaraţi necâştigători. E o nebuloasă pentru mine ca artist…

Rep.: Va rămâne ştirbit, din punct de vedere al imaginei, acest brand al Sighişoarei?

L.P.: Nu mai vorbesc de oamenii care s-au cazat… Noi aveam această experienţă neplăcută din 2012, când trebuia ca festivalul să dureze zece zile şi s-a scurtat la trei zile. Ţin minte reacţiile oamenilor şi cu atât mai mult efortul hotelierilor de a putea să întreţină o minimă atmosferă medievală cu câte o oră şi jumătate zilnic, astfel încât turiştii să nu plece total dezamăgiţi. Ei au plătit de fapt, pentru că o rezervare din străinătate nu o faci de pe o zi pe alta sau de pe o săptămână pe alta. Cred că această prelungire sau mutare a datei trebuia anunţată mult mai devreme. Nu ştiu, sunt lucrurile dumnealor, sunt lucruri interne, nu pot să îmi dau cu părerea. Cert e că pe noi ne-a pus în această imposibilitate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Bilanțul COVID-19 în Mureș

Instituția Prefectului Județului Mureș a transmis prin intermediul unui buletin de presă faptul că până …