Home / Administratie / Primăria Târgu-Mureș constestă decia ISJ Mureș de a comasa patru școli

Primăria Târgu-Mureș constestă decia ISJ Mureș de a comasa patru școli

Distribuie

Horatiu LobontPrimăria Municipiului Târgu-Mureș se află în dezacord cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, din cauza deciziilor ISJ de a nu aviza proiectul rețelei școlare propus de Consiliul Local și de a-l modifica comasând câte două instituții de învățământ. Este vorba despre Școlile Gimnaziale „Mihai Viteazul”, „Tudor Vladimirescu”, „Romulus Guga” și „George Coșbuș”. Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” urmează să fie arondat Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, iar Școala Gimnazială „George Coșbuc” să fie arondată Gimnaziului „Romulus Guga”.

„Ni s-a părut absurdă decizia”

Directorul executiv adjunct în cadrul Direcței Școli a Primăriei Tîrgu-Mureș, Horațiu Lobonț, consideră nejustificată decizia unilaterală a Inspectoratului Școlar Județean de a comasa unitățile de învățământ. „Noi în momentul în care am făcut rețeaua școlară și am votat-o în Consiliul Local nu am propus sub nicio formă așa ceva, adică comasarea unor instituții de învățământ. Legea spune că orice instituție de învățământ care are mai mult de 300 de elevi, e instituție cu personalitate juridică și nicidecum structură a unei unități de învățământ. În luna aprilie, după ce am primit decizia ISJ Mureș, prin care nu au avizat documentul trimis de noi privind structura rețelei școlare și, în schimb, au luat decizia de a midifica rețeaua școlară. Am comunicat Inspectoratului că nu suntem de acord cu așa ceva. Ni s-a părut absurdă decizia. Absurdă de ce? Pentru că toate cele patru instituții de învățământ funcționau de sine- stătător, aveau personalitate juridică. Și aveau rezultate bune la învățătură, un aspect foarte important, considerăm noi, atunci când facem o analiză. Apoi, fiecare dintre școli are peste 600 de elevi. Nu se justifica această măsură. Am cerut să ni se motiveze această decizie. Singura motivație pe care am primit-o a fost reducerea numărului de personal. Municipiul Târgu-Mureș are peste 3234 de persoane angajate în învățământ, profesori, secretare, contabili, educatori, oameni de întreținere, iar comasând cele patru instituții două câte de două, s-ar face o reducere de patru posturi. Patru posturi. Adică doi directori și două contabile, nu mi se pare o economie, deloc. Nu este ceea ce ne-am dorit noi ca municipalitate”, a declarat Horațiu Lobonț.

„Ar fi trebuit început cu liceele tehnologice”

„Dacă vrei să comasezi, să reduci posturi, atunci ar fi trebuit început cu liceele tehnologice, poți să unești și cinci licee tehnologice, pentru că sunt cazuri în care dacă mergi într-o zi normală de școală găsești 60 de elevi în tot liceul. Școlile gimnaziale merg, funcționează, nu era necesar să fie comasate. Aceasta este poziția noastră și, în urma discuțiilor pe care le-am avut și cu domnul Andrei Mureșan, juristul Primăriei, mai mult ca sigur ne vom adresa instanței și vom contesta în contencios administrativ decizia Inspectoratului, care din punctul meu de vedere este abuzivă. Am depus și la Ministerul Educației o sesizare, am depus și la Prefectură, am trimis adrese la toate instituțiile abilitate”, a completat Horațiu Lobonț, director executiv adjunct al Direcției Școli. „Hotărârea nr. 108/14 aprilie 2016 este interpretată total eronat de către ISJ pentru că prin acea hotărâre noi nu am aprobat decizia Inspectoratului, ci am adus-o la cunoștință consilierilor locali că a existat o procedură cu care noi nu am fost de acord”, a mai adăugat acesta. „Ținând cont că noi finanțăm din mai multe puncte de vedere instituțiile de învățământ, avem un cuvânt de spus. De altfel noi cu ISJ-ul avem o relație bună, chiar foarte bună. Numai că în ultimul timp văd că s-au luat niște decizii la Inspectorat fără a se ține cont de ceea ce noi am analizat și am concluzionat. Acum inspectoratul își asumă deciziile. Știu că au existat tot felul de întâlniri organizate de Inspectorat cu părinții care mai mult sau mai puțin au fost convinși, domnii directori ai fiecărei instituții de învățământ nu sunt de acord cu așa ceva, am discutat personal cu ei, dar apleacă capul că asta-i decizia”, a încheiat Horațiu Lobonț discuția pe care am purtat-o pe această temă.

Inspectorul școlar general, Ștefan Someșan, consideră nefondate acuzațiile venind din partea Primăriei, afirmând referitor la sesizarea pe care aceștia au făcut-o către Ministerul Educației că „își contestă propria Hotărâre de Consiliu Local”.

 

 

De asemenea, verificati

IMPORTANT! Eliberarea primei cărți de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani

Distribuie Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș aduce la cunoştinţă celor interesați informaţii cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.